Skip to main content

Ξανθός: Πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία ηττήθηκε στρατηγικά

«Το αντίδοτο στον κίνδυνο της ''πασοκοποίησης'' είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανάγκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της διεύρυνσης, θα πρέπει να συζητήσει τους λόγους της εκλογικής ήττας στην πορεία του προς το συνέδριο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Ο απλός κόσμος που μας στήριξε θέλει να καταλάβει τι συνέβη και γιατί μια κυβέρνηση η οποία όντως επιτέλεσε ένα πάρα πολύ κρίσιμο έργο, έκλεισε οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της δημοσιονομικής επιτροπείας και έβγαλε τη χώρα από την κρίση, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν επιβραβεύτηκε».

Αναγνωρίζει, πάντως, ότι το επικοινωνιακό πρόβλημα που είχε αυτή η κυβέρνηση, στην ουσία ήταν πολιτικό πρόβλημα, αφού όπως εξηγεί «είχαμε δυσκολία να παρακολουθήσουμε τις διεργασίες που γίνονταν στην κοινωνία, στη συνείδηση των ανθρώπων και ειδικά των μεσοστρωμάτων που ένα μέρος τους επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο».

Χαρακτηρίζει βάσιμη την ανησυχία όσων κάνουν λόγο για ιδεολογική άλωση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διεύρυνσης και προτείνει να μπουν «δικλείδες ασφαλείας», ενώ υπογραμμίζει ότι «το αντίδοτο στον κίνδυνο της «πασοκοποίησης» είναι η συλλογική πολιτική λειτουργία, οι κανόνες και οι αρχές, η λογοδοσία των στελεχών, δηλαδή η Δημοκρατία».

Τονίζει, τέλος, ότι πανευρωπαϊκά η σοσιαλδημοκρατία ηττήθηκε στρατηγικά, ακριβώς επειδή συνέπλευσε με την νεοφιλελεύθερη γραμμή και υιοθέτησε δεξιά -πολλές φορές ακόμα και ακροδεξιά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό- ατζέντα, ενώ στην Ελλάδα ηττήθηκε και επειδή ταυτίστηκε με το πελατειακό σύστημα και την εκτεταμένη διαφθορά.