Skip to main content

Ξεκινά η έκδοση των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ - Πότε και πώς θα πληρωθεί

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις - Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δικαιούνται έκπτωση 50%

Γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση στο Taxis των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για περισσότερους από 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι αύριο κλείνει η εφαρμογή του Ε9 και θα παραμείνει κλειστή μέχρι να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά, γεγονός που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο έως και τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης προκειμένου να προχωρήσουν στις όποιες διορθώσεις στο έντυπο Ε9 και να αποτρέψουν με αυτόν τον τρόπο τυχόν μεγαλύτερες χρεώσεις στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Σε αντίστοιχες διορθώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και στην περίπτωση που υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις και σε δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις υπάρχουσες αντικειμενικές αξίες (οι νέες αντικειμενικές αξίες θα εφαρμοστούν από το 2022), ενώ δεν υπάρχουν μεταβολές στις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων που εφαρμόστηκαν το 2020.

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30/9 (ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο καταβολής των δύο πρώτων δόσεων στο τέλος Οκτωβρίου όπως και πέρυσι) και την τελευταία μέχρι τις 28/2/22.

Διαφορές θα δουν μόνο όσοι φορολογούμενοι έχουν ακίνητα για τα οποία υπάρχει αλλαγή στον συντελεστή παλαιότητας που μειώνει τον φόρο, όπως και όσοι απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα το 2020 οπότε υπήρξε τροποποίηση της ακίνητης τους περιουσίας.

Από τον ΕΝΦΙΑ απαλλάσσονται για το 2021, 2022 και το 2023 ακίνητα ακατάλληλα ή επικίνδυνα προς χρήση στις πυρόπληκτες περιοχές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία κ.α. Για το 2021 απαλλάσσονται όλα τα ακίνητα στην Εύβοια στους δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, χωρίς εξαιρέσεις.

Φέτος εκτιμάται ότι περίπου 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ λόγω της μείωσης που παρουσίασε το εισόδημα τους το 2020. καθώς με βάση τη νομοθεσία:

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ εφόσον:

- το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

- η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, έχουν πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

- το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε 6 δόσεις ή εφάπαξ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα.

Πηγή: Ναυτεμπορική