Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Παύλου Μελά

Δικαίωμα συμμετοχής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο έχουν οι μαθητές - κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά - Αναλυτικά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Ξεκίνησαν οι αιτήσες για την εγγραφή στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Παύλου Μελά που αφορά μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Χαρά Αμανατίδου και η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής / Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Παύλου Μελά αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της αλληλέγγυας παιδείας που γεννήθηκε μέσα στην κρίση και υποστηρίζεται εξ ολοκλήρου από το Τμήμα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου στοχεύει στη δωρεάν παροχή εκπαιδευτικής αρωγής σε:

α) μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη σχολική τους επίδοση,

β) απόφοιτους Λυκείου που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

γ) μαθητές δημοτικών σχολείων που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, κλπ) ή με ενδείξεις μαθησιακών δυσκολιών,

δ) παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που χρήζουν λογοθεραπευτικής παρέμβασης μέσω εξατομικευμένου προγράμματος και δομημένων δραστηριοτήτων.

Στόχος της δράσης είναι να καταστεί εφικτή, με αξιοπρεπείς όρους, η ισότητα στην πρόοδο και την παρεχόμενη παιδεία. Επίσης βασικοί στόχοι αποτελούν η μέγιστη δυνατή κατανόηση και εμπέδωση της σχολικής ύλης, η βοήθεια σε εκπαιδευτικά θέματα για την άνοδο της επίδοσης, η ακαδημαϊκή επιτυχία των μαθητών καθώς και η εξασφάλιση ενός υποστηρικτικού πλαισίου για μαθητές που αντιμετωπίζουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Το Κοινωνικό Φροντιστήριο λειτουργεί βάσει ειδικού κανονισμού που αποδέχονται και υπογράφουν οι γονείς/κηδεμόνες εξασφαλίζοντας την ομαλή και βέλτιστη πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Δικαίωμα συμμετοχής στο Κοινωνικό Φροντιστήριο έχουν οι μαθητές - κάτοικοι του δήμου Παύλου Μελά που φοιτούν σε σχολεία του δήμου και η ένταξή τους στο πρόγραμμα εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των γονέων – κηδεμόνων τους το οποίο συνεκτιμάται με την οικογενειακή κατάσταση (πολυτεκνία, μονογονεϊκότητα), την ανεργία των γονέων, κοινωνικά προβλήματα και αναπηρία.

Απαραίτητα δικαιολογητικά γονέων/κηδεμόνων:

•Αίτηση, η οποία χορηγείται από την υπηρεσία

•Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας 2022

•Αντίγραφο πρόσφατου λογαριασμού ΔΕΗ, ΟΤΕ κτλ. στο όνομα των γονέων/κηδεμόνων

Σε περίπτωση φιλοξενίας, αυτή να προκύπτει από την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση Ε1

•Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εκδόθηκε το τελευταίο δίμηνο

Πρόσθετα δικαιολογητικά:

1. Για μονογονεϊκές οικογένειες:

•Διαζευγμένοι γονείς: Αντίγραφο διαζευκτηρίου (εάν δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης) και απόφαση επιμέλειας.

•Γονείς σε διάσταση: Αίτηση διαζυγίου, προσωρινής επιμέλειας (εάν υπάρχει) ή βεβαίωση μεταβολής ατομικών στοιχείων της Δ.Ο.Υ και ιδιωτικό συμφωνητικό επιμέλειας τέκνων

•Γονείς σε χηρεία: Ληξιαρχική πράξη θανάτου, εάν η χηρεία δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

•Άγαμες μητέρες: Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού στην περίπτωση που το παιδί και η οικογενειακή κατάσταση της αιτούσας δεν προκύπτουν από το υποβαλλόμενο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

2. Πολύτεκνοι:

•Κάρτα πολυτεκνίας, αν δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

3. Γονείς/τέκνα με προβλήματα υγείας:

•Απόφαση υγειονομικής επιτροπής για γονείς ή τέκνα με αναπηρία 67% και άνω ή 50% και άνω μόνο για περιπτώσεις ινσουλινοεξαρτώμενων(διαβήτης τύπου 1)

4. Επαγγελματική κατάσταση:

•Βεβαίωση χρόνου ανεργίας από τον ΟΑΕΔ

Η αίτηση συνοδευόμενη από τα παραπάνω δικαιολογητικά υποβάλλεται για έγκριση στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά, η οποία όπου κριθεί απαραίτητο μπορεί να ζητήσει πρόσθετα δικαιολογητικά.

Οι αιτήσεις για την ένταξη μαθητών στο Κοινωνικό Φροντιστήριο γίνεται στην αρχή κάθε σχολικού έτους αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας θα διαρκέσουν έως το τέλος της εξεταστικής περιόδου και θα πραγματοποιούνται δωρεάν, απογευματινές ώρες, από εκπαιδευτικούς του προγράμματος Κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε σχολικές αίθουσες και στο κτίριο όπου στεγάζεται η Κοινωνική Υπηρεσία, Λήμνου 2, Νικόπολη.

Όσον αφορά την κατάρτιση του προγράμματος, αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον αριθμό αιτήσεων των ενδιαφερομένων γονέων και τα μαθήματα που θα ζητηθούν.

Οι αιτήσεις συμμετοχής των μαθητών υποβάλλονται τις ημέρες Δευτέρα - Παρασκευή και ώρες 8.00 – 14.00 στο Τμήμα Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Λήμνου 2, Σταυρούπολη (Νικόπολη)