Skip to main content

Ξεκίνησαν οι εργασίες για το υδάτινο κανάλι στη Νέα Ελβετία (φωτο)

Θεσσαλονίκη: Χώρος πρασίνου η έκταση δίπλα στο Άλσος της Νέας Ελβετίας - Πήραν μπρος οι μπουλντόζες, σε 12 μήνες παραδίδεται το έργο

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης σε μια επί πολλά χρόνια αναξιοποίητη έκταση στην περιοχή της Χαριλάου, στη συμβολή των οδών Βούλγαρη και Παπαναστασίου.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα με τον ανάδοχο, πήραν μπρος οι μηχανές για τη διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου μιας έκτασης περίπου 3.000 τ.μ., δίπλα στο άλσος της Νέας Ελβετίας.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συγκεκριμένης ανάπλασης είναι η δημιουργία ενός υδάτινου καναλιού μήκους περίπου 42 μέτρων στο οποίο θα ρέει νερό με φυσική ροή.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα της διοίκησης Ζέρβα που ξεκινά σε γειτονιές του δήμου Θεσσαλονίκης. Εξάλλου το στίγμα αυτό είχε δώσει από την πρώτη στιγμή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. «Ξεκινάμε πλέον τις παρεμβάσεις στις γειτονιές, όχι μόνο στο κέντρο της πόλης», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr. Στόχος της δημοτικής αρχής, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, είναι να μη χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια και να γίνουν όλες οι αναπλάσεις που θα αλλάξουν την εικόνα στις γειτονιές του δήμου.

Το έργο της ανάπλασης, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είναι προϋπολογισμού περίπου 448.000 ευρώ και πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών.



Πώς θα διαμορφωθεί ο χώρος – Τι περιλαμβάνει η ανάπλαση

Με τη διαμόρφωση της συγκεκριμένης έκτασης ως χώρος πρασίνου, πρόκειται η περιοχή να ενοποιηθεί με το παρακείμενο άλσος της Νέας Ελβετίας.

Κυρίαρχο στοιχείο της ανάπλασης είναι η η κατασκευή ενός καναλιού μήκους περίπου 42 μέτρων και πλάτους 1,00 μ. στο οποίο θα ρέει νερό με φυσική ροή. Το κανάλι θα έχει βάθος 0,20 μ και θα είναι συνεχούς κυκλοφορίας που με την βοήθεια αντλιών τα νερά θα οδηγούνται με υπόγειες σωληνώσεις σε μια μικρή λεκάνη υπερχείλισης σχηματίζοντας υδατόπτωση προς το κανάλι.

Στην περιοχή θα γίνουν νέες φυτεύσεις με στόχο την αύξηση του αριθμού των επιφανειών που καταλαμβάνει το υψηλό (79 νέα δέντρα) και χαμηλό πράσινο (431 θάμνοι, 800 ποώδη και 2.250
τ.μ. χλοοτάπητα). Παράλληλα, υπάρχει η πρόβλεψη για την βελτίωση της ικανότητας ανάπτυξης της βλάστησης με την απορρόφηση των υδάτων δια μέσω διαπερατών υλικών επίστρωσης.

Θα εγκατασταθεί αυτόματο αρδευτικό δίκτυο το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει τόσο την ορθολογική διαχείριση του νερού όσο και την ικανοποίηση των υδατικών αναγκών του φυτευτικού υλικού.

Επίσης, θα διαμορφωθούν θέσεις ξεκούρασης και θα εγκατασταθεί υπαίθρια αθλητική υποδομή (συμπεριλαμβανομένων και κατάλληλων για χρήση από ΑΜΕΑ) με στόχο την ενθάρρυνση της γυμναστικής στην ύπαιθρο και στα πάρκα. Στην περιοχή θα τοποθετηθούν και 24 φωτιστικά LED ύψους 4 μ.