Skip to main content

Ξεκίνησαν οι πολιτικές επαφές του Ερντογάν στη Γερμανία

Το πρωί της Παρασκευής ο Τούρκος πρόεδρος έγινε δεκτός από τον Γερμανό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σταϊνμάιερ

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές του Ερντογάν στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες στο πεδίο του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου. «Εάν θέλουν να έχουν μια ευρωπαϊκή προοπτική στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να ασχοληθούν με τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης», επισήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός εκτίμησε ότι η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων απαιτεί χρόνο. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε, μεταξύ των οποίων και θέματα προξενικής φύσης που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είπε ο Χ. Μάας, αναφερόμενος στους πέντε Γερμανούς πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση αξιώνει την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Όχι» Μέρκελ σε οικονομική βοήθεια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, υπογράμμισε: «Οι προσδοκίες μας είναι σαφείς: απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται για πολιτικούς λόγους και να υπάρξει επιτέλους και πάλι κινητικότητα προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αναφέρθηκε το βράδυ της Πέμπτης και η γερμανίδα καγκελάριος. Μιλώντας σε εκδήλωση της εφημερίδας Augsburger Allgemeine, η Άγκελα Μέρκελ προανήγγειλε ότι θα θίξει στον τούρκο πρόεδρο και λιγότερο ευχάριστα για τον ίδιο θέματα. «Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν συνάδει με τη δική μου αντίληψη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι η Τουρκία δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Πάντως η καγκελάριος απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής γερμανικής οικονομικής βοήθειας στην οικονομικά δοκιμαζόμενη Τουρκία. Αντ΄ αυτού θα πρέπει να βρεθούν «έξυπνες διασυνδέσεις» προκειμένου να παραμείνει η χώρα σταθερή, είπε η καγκελάριος, προκρίνοντας ουσιαστικά το μοντέλο οικονομικών συνεργασιών.

dpa, rtrd / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle