Skip to main content

Ξεκίνησε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στο Ουζμπεκιστάν

Σε μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας Jurabek Laboratories ξεκίνησε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στο Ουζμπεκιστάν.

Η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στο Ουζμπεκιστάν άρχισε σε μονάδα της φαρμακοβιομηχανίας Jurabek Laboratories, η οποία υπολογίζει ότι θα είναι σε θέση να αρχίσει τη διάθεση του εμβολίου στην αγορά από τον Οκτώβριο.

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων της Jurabek Laboratories Αζίζ Σαΐποφ δηλώνει στην εφημερίδα Gazeta.uz ότι κάθε παρτίδα που παράγεται αυτή τη στιγμή στέλνεται στη Ρωσία για έλεγχο, στο Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται έλεγχος και στα κρατικά εργαστήρια του Ουζμπεκιστάν. Ο ίδιος αναφέρει ότι οι έλεγχοι αυτοί διαρκούν τρεις εβδομάδες και διευκρινίζει ότι το εμβόλιο θα διατίθεται στην αγορά από τον Οκτώβριο.

Η πρώτη παρτίδα του ρωσικού εμβολίου παρασκευάσθηκε σε μονάδα της Jurabek laboratories στην πόλη Αλμαλίκ της περιοχής της Τασκένδης, είχε ανακοινώσει στα τέλη Ιουλίου το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF). H μονάδα μπορεί να παράγει 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik-V μηνιαίως.

Στο Ουζμπεκιστάν, όπου ο μαζικός εμβολιασμός άρχισε τον Απρίλιο, χρησιμοποιούνται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, το εμβόλιο της AstraZeneca που παράγεται στην Ινδία, το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακοβιομηχανίας Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical και το εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας Moderna.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο Ουζμπεκιστάν, ο πληθυσμός του οποίου είναι περίπου 35 εκατομμύρια κάτοικοι, έχουν εμβολιασθεί πλήρως τα 3,12 εκατομμύρια, ενώ την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν λάβει σχεδόν 10 εκατομμύρια πολίτες.