Skip to main content

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός καινοτομίας για την αγροτεχνολογία

Στόχος είναι να αναδειχθούν ομάδες που αξιοποιούν τεχνολογίες για να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που «απαντούν» στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ξεκίνησε ο Διαγωνισμός «Trophy – Τροφή Challenge» για καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις που θέλουν να «αλλάξουν το τοπίο» στους τομείς της τεχνολογίας τροφίμων και της αγροτεχνολογίας.

Στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει ομάδες που αξιοποιούν τεχνολογίες αιχμής για να αναπτύξουν προϊόντα, υπηρεσίες και επιχειρηματικές λύσεις που «απαντούν» στις σύγχρονες διατροφικές προκλήσεις. Επιπλέον, να επιβραβεύσει τις καλύτερες από αυτές με εξατομικευμένα προγράμματα επιχειρηματικής ανάπτυξης, ευκαιρίες διεθνούς δικτύωσης και πρόσβασης σε χρηματοδότησή αλλά και με χρηματικά έπαθλα συνολικής αξίας 25.000 ευρώ.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://trophychallenge.gr/ με καταληκτική ημερομηνία τη 14η Ιουνίου 2019. Οι προτάσεις αρχικά ελέγχονται από τη Διευθύνουσα επιτροπή για την επιλεξιμότητά τους και στη συνέχεια αξιολογούνται για την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την εφαρμοσιμότητα του επιχειρηματικού τους σχεδίου από ειδική επιτροπή αξιολόγησης.

Οι δέκα φιναλίστ ομάδες θα συμμετάσχουν σε ειδικό bootcamp, όπου θα λάβουν καθοδήγηση για να παρουσιάσουν τις ιδέες τους «ζωντανά» σε κοινό και επιτροπή, σε ειδική εκδήλωση κατά την τελική φάση του Διαγωνισμού.

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” υλοποιείται από το πρόγραμμα “Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά”, υπό την καθοδήγηση του Πανεπιστημίου Rutgers, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή και την υποστήριξη των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC).

Η κα Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» δήλωσε σχετικά: «Η τεχνολογία μετασχηματίζει οριζόντια τα μέσα παραγωγής και δημιουργεί νέες, ποιοτικότερες και περισσότερο βιώσιμες αλυσίδες αξίας. Στην Ελλάδα, ειδικότερα στην αγροδιατροφή, οι νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με το καινοτόμο πνεύμα νέων επιχειρηματιών μπορούν να δώσουν νέα ώθηση στην αγροτική παραγωγή και να την καταστήσουν καταλύτη ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο Διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” υλοποιείται για να δώσει κίνητρο και ουσιαστική υποστήριξη σε νέες ομάδες και επιχειρήσεις και να αναδείξει το δυναμικό της αγροδιατροφής στη χώρα μας».

Ο κ. Μιχάλης Στάγκος, συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changes (ID-GC) δήλωσε: «Οι συνέργειες χαρακτηρίζουν τη φιλοσοφία αλλά κυρίως την πρακτική των ID-GC. Ειδικά στον τομέα της αγροτεχνολογίας και μέσω της πλατφόρμας Future Agro Challenge χτίζουμε ένα διεθνές οικοσύστημα που προτείνει καινοτόμες επιχειρηματικές και θεσμικές, βιώσιμες λύσεις στις διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα. Η υποστήριξή μας στο “Trophy – Τροφή Challenge” μεταφέρει την εμπειρία μας για την ενίσχυση των αντίστοιχων λύσεων που αναπτύσσονται στην Ελλάδα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο».

Ο διαγωνισμός “Trophy – Τροφή Challenge” υποστηρίζεται από το Τμήμα Επιστήμης, Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το CIHEAM και το Future Agro Challenge.

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» είναι μια πρωτοβουλία για τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ελλάδα.

Το Πανεπιστήμιο Rutgers ηγείται αυτού του πολυετούς και πρωτοποριακού προγράμματος σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Το πρόγραμμα υλοποιείται μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.