Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021
x

ΑΡΧΙΣΕ Ο ΘΡΥΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΚΛΑΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΕΙΧ ΣΟΥ - ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Η συγκεκριμένη δράση αφορά σε 1.165 στρ. στην περιοχή Ελαιορέματος του Δ. Πυλαίας-Χορτιάτη που περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη μελέτη του Δασαρχείου.

Άρχισε σήμερα ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων των εξυγιαντικών υλοτομιών στο Σέιχ Σου από συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, όπως έγινε γνωστό κατά την παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη, η συγκεκριμένη δράση αφορά σε 1.165 στρέμματα στην περιοχή Ελαιορέματος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη που περιλαμβάνονται στην υφιστάμενη μελέτη του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, η οποία περιγράφει πλήρως την κατάσταση στο περιαστικό δάσος και η οποία εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Δασών Θεσσαλονίκης πριν από δύο μήνες.

Όπως τονίζει η ΑΔΜΘ, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η άποψη των ειδικών επιστημόνων είναι ότι ο θρυμματισμός αφενός, αποτελεί τη βέλτιστη και επιστημονικά ορθή μέθοδο διαχείρισης, αφού εμπλουτίζει με μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων το δάσος και αφετέρου, το μικρό μέγεθος των θρυμμάτων (chips) αποτρέπει τη συνέχεια του κύκλου ζωής του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda.

Παράλληλα επισημαίνεται πως μετά από προσπάθειες μηνών, όπως είχε προαναγγελθεί, υπεγράφησαν από την προηγούμενη εβδομάδα οι σχετικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη θα ακολουθήσουν αναθέσεις και για τις πιστώσεις ύψους 74.400 ευρώ, που μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για 460 στρέμματα της μελέτης, κάτω από τον περιφερειακό, στις περιοχές των Δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών, ενώ θα εξαντληθεί κάθε πιθανή χρηματοδότηση προς όφελος του δάσους.

Ακόμα επισημαίνεται πως για τις ενέργειες αυτές ενημερώθηκαν και οι δήμαρχοι των δήμων Πυλαίας – Χορτιάτη, Θεσσαλονίκης, Συκεών και Θέρμης, οι οποίοι «όπως λέγεται χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της ΑΔΜΘ, που θωρακίζει το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης σε μια κρίσιμη περίοδο».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ