Skip to main content

Ξεκίνησε σήμερα η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Τους επόμενους μήνες οι Ειδικοί Φρουροί πρόκειται να εκπαιδευτούν σε θεωρητικό και πρακτικό μέρος για τη φύλαξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Ξεκινά σήμερα στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, η εκπαίδευση των 400 Ειδικών Φρουρών, οι οποίοι θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.).

Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Στην τελετή αγιασμού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.

«Τους επόμενους τέσσερις μήνες θα εκπαιδευτείτε ώστε να είστε απολύτως έτοιμοι για να φέρετε σε πέρας αυτή τη σύνθετη αποστολή, να ενταχθείτε στην εφαρμογή των σχεδίων ασφάλειας, που με βάση τον Νόμο οφείλουν οι πρυτανικές αρχές να διαμορφώσουν για όλους τους πανεπιστημιακούς χώρους. Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα που αφορούν την ελεγχόμενη είσοδο, τη χρήση άλλων τεχνικών μέσων, όπως είναι οι κάμερες στους πανεπιστημιακούς χώρους. Για να είναι η κάθε ελληνική οικογένεια σίγουρη ότι η επένδυσή της στην Παιδεία των παιδιών της πιάνει τόπο.

Οφείλουν όλα τα μέλη της ακαδημαϊκης κοινότητας να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, χωρίς φόβο και δισταγμό. Πράγματα αυτονόητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Εμείς, ως Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ως ΕΛ.ΑΣ. κάνουμε όλα όσα πρέπει για αυτόν τον σκοπό με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Σας εύχομαι καλή παραμονή, να ανταποκριθείτε όλοι στην εκπαίδευσή σας, να έχετε εξαιρετική σταδιοδρομία και να γνωρίζετε ότι θα είμαστε δίπλα σας σε κάθε στιγμή που θα αισθανθείτε ότι χρειάζεστε τη στήριξη της Πολιτείας», δήλωσε στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ο υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σημειώνεται ότι, η εκπαίδευση των Ειδικών Φρουρών που θα στελεχώσουν τις (Ο.Π.Π.Ι.), θα πραγματοποιηθεί από πανεπιστημιακούς καθηγητές, δικαστικούς λειτουργούς, ειδικά καταρτισμένα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και θα περιλαμβάνει τόσο θεωρητικό όσο και πρακτικό μέρος.

Στο θεωρητικό μέρος, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου, σ υνταγματικού δικαίου, ειδικών ποινικών νόμων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων, ανακριτικής - εγκληματολογίας, φρούρησης στόχων, οργανικών νόμων - κανονισμών Ελληνικής Αστυνομίας και κανόνων δεοντολογίας.

Στο πρακτικό μέρος, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες μέσω πρακτικής εξάσκησης σε εξομοιωμένα σενάρια καθημερινής αστυνομικής πραγματικότητας, στη διαχείριση πλήθους, συναθροίσεων - συγκεντρώσεων, στους ελέγχους ύποπτων ατόμων και στην αστυνομική αυτοάμυνα – αυτοπροστασία.

Ο κ. υπουργός συνοδευόμενος από τον κ. Αρχηγό και τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, πραγματοποίησαν συσκέψεις στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τον κ. Χρήστο Μέτιο, Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τον κ. Ιωάννη Γκαράνη, Δήμαρχο Κομοτηνής, Αξιωματικούς της Ροδόπης καθώς και εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το πεδίο αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε θέματα ασφάλειας των δημοτών της Κομοτηνής.

Τον κύκλο των συναντήσεων ολοκλήρωσαν με επίσκεψη στην Μητρόπολη Ροδόπης όπου συναντήθηκαν με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων.