Skip to main content

Ξεκινούν σήμερα σε «Αττικόν» και «Σωτηρία» οι δοκιμές του ισραηλινού φαρμάκου

Το τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο θα χορηγείται μία φορά την ημέρα, για πέντε ημέρες και οι ασθενείς θα παρακολουθούνται και μετά το εξιτήριό τους.

Αρχίζουν σήμερα στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν» οι κλινικές δοκιμές του ισραηλινού, εισπνεόμενου φαρμάκου για την καπολέμηση τoυ κορωνοϊού.

Συνολικά 90 ασθενείς, με ήπια ή μέτρια βαρύτητα covid-19, χωρίς αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά με ακτινολογικά ευρήματα, πρόκειται να λάβουν τις δόσεις.

H διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, εξήγησε πως το φάρμακο μπορεί να χορηγείται σε ασθενείς από 18 έως 80 ετών. Ωστόσο, καθώς βρίσκεται σε κλινική μελέτη, δεν θα μπορούσε να χορηγηθεί ευρέως σε όλους.

«Eίμαστε πολύ ευχαριστημένοι κάθε φορά που υπάρχει ένα νέο φάρμακο. Οι μελέτες στο Ισραήλ έδειξε ότι οι ασθενείς πήγαν πολύ καλά. Όμως δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε. Υπάρχει μακριά πορεία δοκιμών σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Πρέπει να δοκιμαστεί πόσο ασφαλές και αποδοτικό είναι. Είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ένα φάρμακο έναντι της φλεγμονής», τόνισε η κ. Γκάγκα, μιλώντας στο Mega.

Το τεχνολογικά προηγμένο φάρμακο θα χορηγείται μία φορά την ημέρα, για πέντε ημέρες και οι ασθενείς θα παρακολουθούνται και μετά το εξιτήριό τους.

Οι δοκιμές στην Ελλάδα γίνονται μετά από συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του στις 8 Φεβρουαρίου στην Ιερουσαλήμ. Τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει στον κ. Νετανιάχου την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που είχαν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες.

Την επομένη της συνάντησης των δύο ηγετών, είχε πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και του Ισραηλινού καθηγητή.

Πηγή: Καθημερινή