Skip to main content

Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών προτάθηκε να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Σημαντική εξέλιξη έρχεται στα ελληνοτουρκικά, καθώς μετά από ένα θερμό διπλωματικά καλοκαίρι, στις 25 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το βράδυ της Δευτέρας «η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Όπως διευκρινίζεται από πηγές του ΥΠΕΞ αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης τονίζεται.

Το απόγευμα της Δευτέρας η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή με τον εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν αλλά και γραμμή επικοινωνίας των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Ακριβώς την ίδια λιτή ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με την είδηση να μεταδίδεται ως έκτακτη από όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης. Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε απευθύνει πρόκληση στην Αθήνα για διευρευνητικές επαφές.

Οι διερευνητικές επαφές έχουν ξεκινήσει από το «μακρινό» 2002. Άνθρωποι που ήταν στις διερευνητικές το 2002 – 2003 ανέφεραν μάλιστα ότι οι χώρες είχαν φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία, για να καταρρεύσουν οι συνομιλίες το Μάρτιο του 2016.

Διαπραγματευτής για την ελληνική πλευρά είναι ο πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την Αθήνα από τα τέλη του 2010, ενώ από την απέναντι πλευρά διαπραγματευτής αναμένεται να είναι ο πολιτικός διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές.