Skip to main content

Ξενοδοχεία vs Airbnb στη Θεσσαλονίκη: Θετικά και αρνητικά σημεία

Ποιοι επιλέγουν Airbnb στη Θεσσαλονίκη- Υπέρμαχοι και... ορκισμένοι εχθροί: Για ποιους λόγους ο τουρίστας να προτιμήσει ξενοδοχείο, για ποιους Airbnb

Αντίπαλοι ή συνοδοιπόροι σε έναν από τους, πλέον, επικερδείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αυτόν του τουρισμού; Ο λόγος για τα ξενοδοχεία και τα Airbnb, που διαθέτουν υπέρμαχους, αλλά και «ορκισμένους εχθρούς».

Και όμως για όσους έχουν δοκιμάσει και τις δυο μορφές φιλοξενίας του τουρισμού μάλλον υπάρχουν θετικά, αλλά και αρνητικά σημεία.

Πλέον κάνοντας μια αναζήτησή σε σελίδες εύρεσης καταλυμάτων ανάλογα με την περιοχή που είναι ο επιθυμητός προορισμός και τα βαλάντια που θέλει ο ενδιαφερόμενος να διαθέσει μπορεί να βρει τόσο δωμάτια ξενοδοχείων όλων των κατηγοριών, όσο και οικονομικά Airbnb, αλλά και καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με τιμές ανά διανυκτερευση που προσομοιάζουν με τετράστερα ξενοδοχεία.

Στη Θεσσαλονίκη με τα εν εξελίξει και υπάρχοντα ξενοδοχεία, αλλά και τα Airbnb, να αυξάνονται και να γίνονται ολοένα και πιο πολυτελή με επιπλέον ανέσεις, ο ταξιδιώτης έχει να επιλέξει μέσα από μια ευρεία γκάμα καταλυμάτων.

Στο μεταξύ, είναι πλέον κοινό μυστικό πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν περιπτώσεις ξενοδόχων που συνεργάζονται με εταιρείες που διαχειρίζονται Airbnb, προκειμένου όταν δεν έχουν διαθεσιμότητα οι ίδιοι να τους διοχετεύουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ποιοι επιλέγουν τα Airbnb στη Θεσσαλονίκη

Το 60% των ατόμων που επιλέγουν Airbnb στη Θεσσαλονίκη, προέρχονται από το εξωτερικό.

Τούρκοι, Βαλκάνιοι, Αμερικανοί, Ρώσοι με τις άλλες εθνικότητες να έπονται, είναι κατά κύριο λόγο οι «φιλοξενούμενοι» των Airbnb.

Το μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγει διαμερίσματα με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 50 ευρώ, ενώ για το 45% των επισκεπτών της πόλης η διαμονή αγγίζει, κατά μέσο όρο, τα δύο βράδια.

Το 40% μένει για ένα βράδυ, ενώ το 9-10% κάνει τρεις διανυκτερεύσεις. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζεται. Το πρώτο που κοιτά ο ενοικιαστής ενόςAirbnb, όπως και ο πελάτης ξενοδοχείου, είναι η θέση το καταλύματος και μετά οι παρεχόμενες υπηρεσίες, με την κατάσταση του μπάνιου να βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας των «απαιτήσεων».

Ποια τα πλεονεκτήματα - ποια τα μειονεκτήματα

Τα ξενοδοχεία διαθέτουν ρεσεψιόν, οπότε αν υπάρξει το οποιοδήποτε μικροπρόβλημα, πχ. μια καμμένη λάμπα, μια λιγότερη πετσέτα κτλ γρήγορα κάποιος θα σας εξυπηρετήσει. Σε ένα Airbnb, η ρεσεψιόν δεν υπάρχει κατά συνέπεια βρίσκεστε στο... έλεος του οικοδεσπότη σας, ο οποίος μπορεί, ή όχι να απαντά στο τηλέφωνο του. Δεν αποκλείεται να μεσολαβήσει και μια ημέρα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Σε ένα ξενοδοχείο η ύπαρξη ρεσεψιόν δίνει τη δυνατότητα σε έναν επισκέπτη να κλείσει δωμάτιο την ώρα που φτάνει στο ξενοδοχείο. Στο Airbnb, η κράτηση του δωματίου πρέπει να γίνει αναγκαστικά εκ των προτέρων.

Στα Airbnb το check - in συνήθως είναι περισσότερο ευέλικτο από ο,τι στα ξενοδοχεία, όπου στην πλειονότητα τους γίνεται στις 2.00 το μεσημέρι.

Συνήθως οι τιμές των δωματίων σε ένα ξενοδοχείο είναι ανάλογα με τα αστέρια του καταλύματος και τις παροχές του περισσότερο ακριβές από ότι αυτές των Airbnb. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, που τείνουν να αγγίξουν τις τιμές των ξενοδοχείων.

Τα ξενοδοχεία διαθέτουν room service, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνεται και το πρωινό, σε αντίθεση με τα Airbnb.

Η διαμονή σε ξενοδοχείο προϋποθέτει πως ο τουρίστας θα δαπανήσει χρήματα σε εστιατόρια κάτι που δεν συμβαίνει στα Airbnb, καθώς όταν διαθέτουν κουζίνα, οι επισκέπτες μπορούν να ετοιμάσουν τα γεύματα τους εξοικονομώντας χρήματα.

Κατά τη διαμονή σε ξενοδοχείο, ο πελάτης δεν επιβαρύνεται με κάποιο έξτρα ποσό για την καθαριότητα του δωματίου του. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στα Airbnb.

Στα Airbnb έναντι των ξενοδοχείων υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τον αριθμό των επισκεπτών, την ιδιωτικότητα αλλά και την ελευθερία κινήσεων.

Τα ξενοδοχεία υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, μεταξύ άλλων βάσει νόμου είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν 0,5% του τζίρου τους στο δήμο για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ενώ είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη λειτουργία τους.

Κάνοντας τη σύγκριση η τελική επιλογή ανήκει στον επισκέπτη, τι προτιμά, ποιες είναι οι προτεραιότητες του για τη διαμονή του, τι είδος ταξιδιού επιθυμεί να κάνει.