Skip to main content

Ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Η εμφάνιση υποπαραλλαγής Όμικρον θεωρείται υπεύθυνη για τις πρόσφατες εξάρσεις στην Κίνα καθώς και για κρούσματα ρεκόρ στην Ευρώπη.

Τα κρούσματα νέου κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο ξεπέρασαν σήμερα τα 500 εκατομμύρια, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η ιδιαίτερα μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον είναι σε έξαρση σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Η εμφάνιση της BA.2 θεωρείται υπεύθυνη για τις πρόσφατες εξάρσεις στην Κίνα καθώς και για κρούσματα ρεκόρ στην Ευρώπη.

Η Νότια Κορέα βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τον ημερήσιο μέσο όρο νέων κρουσμάτων, ανακοινώνοντας πάνω από 182.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και αντιστοιχώντας σε μία ανά τέσσερις μολύνσεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται σε 20 από τις 240 και πλέον χώρες και εδάφη που παρακολουθούνται, μεταξύ των οποίων η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και το Μπουτάν.

Η Σανγκάη βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα της COVID-19 στην Κίνα από τότε που ο ιός έκανε την εμφάνισή του στην Ουχάν στα τέλη του 2019, με σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης, αν και η πολιτική καραντίνας της πόλης επικρίνεται για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους και το γεγονός ότι ασυμπτωματικοί άνθρωποι τοποθετούνται μαζί με ασθενείς με συμπτώματα.

Ευρώπη και ΗΠΑ

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν τώρα επιβράδυνση στην αύξηση των νέων κρουσμάτων, ή ακόμα και μείωση, αλλά η περιοχή συνεχίζει να ανακοινώνει πάνω από 1 εκατ. κρούσματα κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Στη Γερμανία, ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί και είναι τώρα στο 59% της προηγούμενης κορύφωσής του στα τέλη Μαρτίου. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ενώ παραμένει σταθερός στη Γαλλία.

Συνολικά, τα κρούσματα COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σημαντικά αφού ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο αλλά η επανεμφάνιση κρουσμάτων σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι ένα ακόμα κύμα μπορεί να ακολουθήσει στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική υπηρεσία εθνικής δημόσιας υγείας δήλωσε χθες ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε περίπου τρία ανά τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού στη χώρα.

Η παραλλαγή BA.2 αντιστοιχεί τώρα περίπου στο 86% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως στα οποία έχει γίνει ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι τα εμβόλια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να αποφευχθεί η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Περίπου το 64,8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου της COVID, αν και μόνο το 14,8% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Our World in Data.

Ενώ τα κρούσματα καταγράφουν αναζωπύρωση στην Ευρώπη και την Ασία πρόσφατα, οι ΗΠΑ έχουν και πάλι τον υψηλότερο συνολικό αριθμό κρουσμάτων της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία με 80,41 εκατ. ενώ ακολουθεί η Ινδία με 43,04 εκατ. και η Βραζιλία με 30,14 εκατ.

Από το 2020, περίπου το 37% των κρουσμάτων της COVID έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, το 21% στην Ασία και το 17% στη Βόρεια Αμερική.

Περίπου 6,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ενώ ακολουθεί η Ρωσία, η Βραζιλία και η Ινδία.

Η Ρωσία ξεπέρασε την Βραζιλία ως η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νεκρών λόγω της COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας και τους υπολογισμούς του Reuters.