Skip to main content

Ξεπέρασαν τους 600 οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό μόνο από τον δήμο Θεσσαλονίκης!

Σταθεροποιήθηκαν μεταξύ 7.000 και 7.500 τα ενεργά κρούσματα στον κεντρικό δήμο - Σε νοσοκομείο τουλάχιστον 131 δημότες σε επτά μέρες

Σταθερά τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού, αλλά θεαματικά αυξημένες (όπως είναι αναμενόμενο) οι νοσηλείες στον δήμο Θεσσαλονίκης αυτή την εβδομάδα. Η πανδημία εξελίσσεται με τους προβλεπόμενους από τους ειδικούς ρυθμούς, κάτι όμως που μόνο καθησυχαστικό δεν είναι για το σύστημα υγείας, το οποίο φαίνεται να πιέζεται πάρα πολύ πλέον.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, στον κεντρικό δήμο (που καθορίζει και τη συνολική εικόνα του νομού Θεσσαλονίκης), αυτή την εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα είναι 7.514 κι από αυτά σε νοσοκομείο είναι 611 συμπολίτες μας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα φαίνεται ότι η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα είναι σταθερή και η σχετική «καμπύλη» φαίνεται να περνάει σε «επιπέδωση» στον υψηλότερο όμως αριθμό των περίπου 7.000 – 7.500 ενεργών κρουσμάτων εβδομαδιαίως.

Στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ της προηγούμενης Δευτέρας ο δήμος Θεσσαλονίκης αριθμούσε 7.387 ενεργά κρούσματα και πριν από δυο εβδομάδες 7.374 ενεργά κρούσματα. Η αύξηση των 127 επιπλέον κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα δείχνει ότι ο συγκεκριμένος δείκτης έχει σταθεροποιηθεί (επί τρεις εβδομάδες πλέον) σε αυτό το επίπεδο.

Εκείνο που παραμένει ανησυχητικό είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων. Οι ασθενείς με κορωνοϊό του δήμου Θεσσαλονίκης, που αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία της πόλης έφτασαν στους 611, αυξημένοι μέσα σε μόλις επτά μέρες κατά τουλάχιστον 131 άτομα. Τουλάχιστον, επειδή πρέπει στην «εξίσωση» να συμπεριλαμβάνει κάποιος ότι από τους 480 νοσηλευόμενους της προηγούμενης εβδομάδας ορισμένοι είτε πήραν εξιτήριο, είτε έχασαν τη ζωή τους. Ακόμη όμως και απόλυτος να είναι ο αριθμός των 131 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία μόνο από τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι προφανώς πολύ μεγάλος. Ο δε ρυθμός των εισαγωγών αυξάνεται με... γεωμετρική πρόοδο. Δυο εβδομάδες πριν οι νοσηλείες από τον δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 439, μετά αυξήθηκαν κατά περίπου 50 στις 480 και αμέσως μετά κατά 131 στις 611.

Ο αριθμός των νοσηλειών συνιστά αρνητικό ρεκόρ για την πανδημία στην περιοχή, με αποτέλεσμα η πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνεται πολύ επικίνδυνα. Οι αριθμοί αυτοί άλλωστε επιβεβαιώνουν και όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί μεγάλου αριθμού ασθενών με covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, με πολλούς πλέον εξ αυτών εκτός ΜΕΘ.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σταθεροποιημένο στα υψηλά νούμερα των 7.000 – 7.500 ατόμων οι νοσηλείες θα πολλαπλασιάζονται από εβδομάδα σε εβδομάδα και μέχρι να αρχίσει η όποια βελτίωση. Όπως τόνιζαν στη Voria.gr υγειονομικοί, «η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ήδη πολύ δύσκολη και δυστυχώς μέχρι να αρχίσει η αποφόρτισή τους θα περάσει αρκετός καιρός με την εξέλιξη που έχει η πανδημία. Οι νοσηλείες που καταγράφονται κάθε εβδομάδα από τον ΕΟΔΥ δεν ολοκληρώνονται σε επτά μέρες. Οι ασθενείς που εισέρχονται στα νοσοκομεία καταλαμβάνουν σε πολλές περιπτώσεις ένα κρεβάτι για περισσότερες από επτά μέρες, οπότε έρχονται να προστεθούν και όσοι νοσούν στο επόμενο επταήμερο, με αποτέλεσμα να λειτουργούν προσθετικά στην πίεση και στις ανάγκες των νοσοκομείων. Πότε θα έρθει η κορύφωση στις νοσηλείες δεν μπορούμε να το προβλέψουμε αυτή τη στιγμή».