Skip to main content

Yanni’s Olive Grove: Από τη Νέα Ποτίδαια στα ράφια ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου

Η οικογένεια Προδρόμου, πέραν των αγουρέλαιων και των ελιών της, έχει δημιουργήσει το Micoil, ένα φυσικό έλαιο με οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία.

Τα διεθνή της βραβεία σε διαγωνισμούς ποιότητας ξεπερνούν τα 50, τα αγουρέλαιά της φιγουράρουν στα ράφια 400 καταστημάτων της Waitrose στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας παράλληλα δυναμική παρουσία στις ΗΠΑ, η ίδια είναι εδώ και λίγο καιρό μέλος της Βορειοαμερικανικής Ένωσης Ελαιολάδου, ενώ οι διαφορετικές της ελιές με τη μορφή σνακ εντυπωσιάζουν τις ξένες αγορές.

Με ορμητήριο τη Νέα Ποτίδαια Χαλκιδικής, η Yanni’s Olive Grove, μια οικογενειακή επιχείρηση που αγαπά την ελιά, βάζει αυτή την περίοδο ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα, καθώς τοποθετεί στην αγορά και δη στα φαρμακεία της χώρας, ένα νέο καινοτόμο προϊόν, το Micoil. Πρόκειται για ένα φυσικό έλαιο από τον καρπό της πράσινης άγουρης ελιάς με υγειοπροστατευτικά οφέλη για την εγκεφαλική λειτουργία, σύμφωνα με έρευνες και κλινικές δοκιμές της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σε ασθενείς με ήπια νοητική διαταραχή (Mild Cognitive Impairment-MCI). Άλλωστε, από τον αναγραμματισμό του MCI προέκυψε και το όνομα του Micoil. Μάλιστα, στο πλαίσιο ανάπτυξης του προϊόντος αυτού η εταιρεία συνεργάζεται και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, η πρόεδρος της οποίας, καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, είναι υπεύθυνη της έρευνας Micoil.

Με έντονο δε το αίσθημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Yanni’s Olive Grove διαθέτει μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του Micoil για τη στήριξη των σκοπών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, αλλά και κάθε τοπικής εταιρείας της νόσου.

Για τις ανάγκες παραγωγικής στήριξης του Micoil, η εταιρεία θα συνεργαστεί και με άλλους ελαιοκαλλιεργητές, καθώς τα 10.000 ελαιόδεντρά της δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα σχέδιά της.

Η έμφαση στην επιστήμη και την καινοτομία

Η Yanni’s Olive Grove είναι κατά 80% εξαγωγική και έχει επιλέξει ως λογότυπό της το γράμμα Y που τέμνεται στο κάτω μέρος του από μια καμπύλη γραμμή με πολλούς συμβολισμούς. Δείχνει την ελληνικότητα του προϊόντος ακόμα και στις ξένες γλώσσες, παραπέμπει στο όνομα του δημιουργού της Γιάννη Προδρόμου, μοιάζει με το δέντρο της ελιάς, ενώ, αν το αναστρέψεις, δείχνει ένα ανθρωπάκι με τα χέρια ψηλά να ευχαριστεί τον Θεό, όπως λέει η Εύη Ψούνου Προδρόμου, τον αγρότη δηλαδή που ευχαριστεί για τη σοδειά του, ταυτόχρονα όμως κινεί τα χέρια του. «Για μας το ‘’χείρα κίνει’’ στο γνωστό ρητό είναι η επιστήμη, με την οποία συμπορευόμαστε από την πρώτη στιγμή» εξηγεί στη Voria. Άλλωστε, η εταιρεία έχει θέσει όλη τη διαδικασία της καλλιέργειάς της υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελιάς της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, συνεργάζεται με πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως το ΑΠΘ και το ΕΚΠΑ, ενώ υπήρξε από τους πρωτοπόρους του προγράμματος Gaiasense της Gaia Επιχειρείν, με τους ελαιώνες της να εφαρμόζουν πρώτοι την ευφυή γεωργία.



Αγάπη για την ελιά από γενιά σε γενιά

Ο Γιάννης Προδρόμου κληρονόμησε την αγάπη για την ελιά από τον πατέρα του, Νίκο και μαζί και 1.000 ελαιόδεντρα, που στη συνέχεια αύξησε σε 6.000 και σήμερα φτάνουν τα 10.000. Το 2012, έχοντας στα χέρια του την πολύτιμη αυτή πρώτη ύλη, αποφάσισε να την αξιοποιήσει και κάθισε μάλιστα στα θρανία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής για να το κάνει σωστά. Στο πλευρό του βρισκόταν η σύζυγός του, με σπουδές λογιστικής και μεγάλη εμπειρία στις πωλήσεις του κλάδου των τροφίμων, Εύη Ψούνου Προδρόμου και μαζί μελέτησαν, δοκίμασαν, πειραματίστηκαν και προχώρησαν στην παραγωγή τριών εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων πρώιμης εσοδείας με βάση την χονδρελιά Χαλκιδικής, τη γαλανή και την αγριελιά, αλλά και μιας σειράς ελιών σαν σνακ, ημιαποξηραμένων πράσινων και μαύρων με ελάχιστο αλάτι, φυσικών γλυκών αποξηραμένων με φρούτα, γεμιστών με πάστα Καλαμών, αλλά και γεμιστών με σοκολάτα και φρούτα.

Η αγάπη όμως για την ελιά δεν έμεινε στη δεύτερη γενιά. Η τρίτη γενιά ετοιμάζεται ήδη να πάει την εταιρεία στην επόμενη φάση της. Ο γιος της οικογένειας Προδρόμου, Νίκος, φοιτητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ενεργός καλλιεργητής στους ελαιώνες, θα αναλάβει το εξαγωγικό κομμάτι, ενώ η κόρη, Σοφία, χημικός που τελειώνει το μεταπτυχιακό της στη φαρμακευτική, θα δώσει μια περαιτέρω επιστημονική προσέγγιση στα προϊόντα.

«Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την πλούσια διατροφική παράδοση του τόπου μας μέσα από τα απόλυτα φυσικά προϊόντα μας, πλούσια σε πολυφαινόλες και ευεργετικά συστατικά, που συμβάλλουν στην καλή υγεία» λέει η Εύη Ψούνου Προδρόμου.