Skip to main content

Ζαχαράκη: Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες θα ισχύει και για τους τουρίστες

Η υφυπουργός Τουρισμού από την Ιθάκη όπου βρίσκεται για την επιθεώρηση του εμβολιασμού τόνισε πως ο τουρισμός δεν συνάδει με την καραντίνα.

Για το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική περίοδο μίλησε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

«Είμαι στην Ιθάκη και έχω έρθει στο δημαρχείο να μιλήσουμε για τον εμβολιασμό και για τα προβλήματα που έχουν μείνει από τον Ιανό. Στις 25 Μαΐου οι κάτοικοι εδώ θα έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Για τον Ιανό, και στην Κεφαλλονιά που ήμουν εχθές αλλά και εδώ στην Ιθάκη, ήθελα να επιτηρήσω την πορεία των έργων. Η κυβέρνηση έχει δώσει τα περισσότερα λεφτά που έχουν δοθεί ποτέ σε περιοχή. Τα Επτάνησα έχουν κάνει τις περισσότερες εργασίες, σε ό,τι έχει μείνει, κάποια έργα οδοποιίας, γίνεται προσπάθεια να ετοιμαστούν όλα και να έρθουν με ασφάλεια οι πολίτες», είπε η κ. Ζαχαράκη.

«Στις 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, αλλά μέχρι τότε έχουμε μερική χαλάρωση σε μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές. Από εχθές έχουν προστεθεί στις χώρες που έρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα οι κάτοικοι της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊλάνδης, της Ρουάντα, της Ρωσίας και της Σιγκαπούρης. Ήδη χωρίς καραντίνα εισέρχονται στην επικράτεια οι επιβάτες (μόνιμοι κάτοικοι) των χωρών της Ε.Ε, της Συνθήκης Σένγκεν, του Ην. Βασιλείου, των ΗΠΑ, των ΗΑΕ, της Σερβίας και του Ισραήλ. Αν έχουν εμβολιαστεί 14 ημέρες πριν, ή αν έχουν κάνει το PCR 72 ώρες πριν, μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, με την πιθανότητα βέβαια να έχουν δειγματοληπτικό έλεγχο στις πύλες εισόδου της χώρας», εξήγησε η κ. Ζαχαράκη αναφορικά με το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.

«Ο τουρισμός δεν συνάδει με καραντίνα, εκτός βέβαια αν έχουμε θετικό κρούσμα. Με τον δειγματοληπτικό έλεγχο ή με συμπτώματα, κάποιος θα πηγαίνει αμέσως στο ξενοδοχείο καραντίνας. Έχουν ήδη επιλεγεί ποια θα είναι. Στα μεγάλα νησιά υπάρχουν τα ξενοδοχεία καραντίνας. Μαζί με τον εμβολιασμό, τα πολλά τεστ, τα επικαιροποιημένα  πρωτόκολλα, φέτος έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας. Πέρυσι όλοι εφάρμοσαν τα πρωτόκολλα με απόλυτη προσήλωση», συνέχισε η ίδια.

«Όποιοι περιορισμοί υπάρχουν για τους Έλληνες πολίτες, δηλαδή η απαγόρευση για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ισχύουν και για τους ταξιδιώτες. Οι υπόλοιποι κανόνες το ίδιο. Οι αποστάσεις, οι μάσκες, ακόμα και τα sms όσο συνεχιστούν ισχύουν και για τους ταξιδιώτες», διευκρίνισε η κ. Ζαχαράκη.

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Κρήτη

Στην Κρήτη οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για να υποδεχτούν τους τουρίστες.

«Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες αυτή τη στιγμή. Στα μέσα Μαΐου θα ανοίξει περίπου το 10-15% των ξενοδοχείων και στη συνέχεια θα ανοίξουν και οι υπόλοιποι. Έχουμε κρατήσεις και από Γερμανία, και από Ισραήλ και από Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία και Ολλανδία. Πέρυσι η Κρήτη ήταν παρούσα στην πανδημία, έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο νομός Ηρακλείου ήταν πρωταθλητής σε τουρίστες σε όλη την Ελλάδα και φέτος είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον κόσμο που θα έρθει», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

«Σίγουρα φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα, αυτό σιγά σιγά πιστεύω ότι θα σταματήσει με τους εμβολιασμούς», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις πύλες εισόδου γίνεται ο έλεγχος για το αν έχει κάνει κάποιος το εμβόλιο ή το PLF. Και ο δειγματοληπτικός έλεγχος θα μας δώσει πολύ σημαντικά στοιχεία. Η αίσθηση είναι ότι φέτος θα προσπαθήσουν να ανοίξουν στην συντριπτική πλειοψηφία τα καταλύματα. Τα πρωτόκολλα που έχουν ήδη εκδοθεί είναι πολύ ενημερωτικά, αναφέρονται και στο πιστοποιητικό που φέρει κάθε κατάλυμα για την εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων», είπε κλείνοντας ο κ. Ζαχαράκη.