Skip to main content

Ζάεφ από Θεσσαλονίκη: Οι συμφωνίες έγιναν, τώρα να κάνουμε δουλειές

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους δύο ομολόγους του για τη στήριξη της προοπτικής ένταξης της χώρας του στην ΕΕ..

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ επέλεξε να μιλήσει στα αγγλικά και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κύριε Μητσοτάκη, Κύριε Μπορισοφ μη μας αφήσετε πίσω".

Ευχαρίστησε μάλιστα τους δύο ομολόγους του για τη στήριξη της προοπτικής ένταξης της χώρας του στην ΕΕ. Πρέπει να παραμείνουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων για να καταφέρουμε κι εμείς να γίνουμε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, είπε ο κ. Ζάεφ, μιλώντας στο Thessaloniki Summit.

Στηριζόμαστε σε σας, υπογράμμισε και επισήμανε τη σπουδαιότητα της Ελλάδας ως οικονομικού εταίρου της Β. Μακεδονίας.

Τόνισε πως στη χώρα του οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά και κυριότεροι επενδυτές είναι οι Έλληνες και οι Βούλγαροι.

Οι καλές διακρατικές σχέσεις βασίζονται στις καλές οικονομικές συνεργασίες δήλωσε ο κ. Ζαεφ και είπε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθούν οι εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα και να βελτιωθούν περαιτέρω.

Είπε ότι έρχεται πολύ συχνά στη Θεσσαλονίκη που είναι πιο κοντά στη γενέτειρά του τη Στεμνίτσα (100 χλμ.), σε σχέση με τα Σκόπια (160 χλμ.).

Σημείωσε ότι για τις ελληνικές επιχειρήσεις η Β. Μακεδονία είναι κερδοφόρα για επενδύσεις ενώ για τη χώρα του οι επενδύσεις σημαίνουν θέσεις εργασίας και εισόδημα, οπότε τα οφέλη είναι αμοιβαία.

Ο κ. Ζαεφ αναφέρθηκε στα κίνητρα για επενδύσεις που δίνει η χώρα του, ώστε να γίνει ελκυστική για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες μπροστά μας αμοιβαία επικερδείς σημείωσε και έδωσε μεγάλη σημασία στον ενεργειακό τομέα, ώστε η χώρα του να μην εξαρτάται μόνο από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επισήμανε μια σειρά από τομείς στους οποίους μπορεί να επεκταθεί η συνεργασία των χωρών. Αν οι δουλειές είναι πετυχημένες και οι χώρες είναι πετυχημένες, είπε.

Οι συμφωνίες έγιναν, τώρα ας κάνουμε δουλειές, ήταν το μήνυμα του κ. Ζαεφ στην επιχειρηματική κοινότητα της Β. Ελλάδας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε μικρή χώρα μη μας φοβάστε θα βρούμε τον τρόπο να δουλέψουμε μαζί».