Skip to main content

Ζάεφ: Με τον Τσίπρα χάσαμε πολιτικές μονάδες, αλλά θα τις πάρουμε πίσω

Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, είπε ο Ζάεφ - «Η φίλη χώρα Ρωσία δεν ήταν πολύ ευτυχής»

«Ο Αλέξης Τσίπρας κι εγώ υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία. Δείξαμε ότι μπορούμε να σπάσουμε τα πολιτικά στερεότυπα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σήμερα στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι για τη χώρα του «δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον Ιούνιο θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε. και δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια.

Αναφερόμενος στους ανθρώπους που τον ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο κ. Ζάεφ μίλησε ονομαστικά για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως αποκάλυψε, του έλεγε: «Ζόραν, η Ιστορία μετράει για μας. Μπορεί να χάσουμε, αλλά η νέα γενιά θα εκτιμήσει όλα όσα κάνουμε».

«Ξέρω ότι κάναμε το καλύτερο για τους νέους για τις επόμενες γενιές. Χάνει (ενν. ο κ. Τσίπρας) πολιτικές μονάδες, χάνω πολιτικές μονάδες. Θα τις κερδίσουμε σύντομα πίσω. Οι πολίτες μας θα δουν μόνο τα οφέλη της συνεργασίας των δύο χωρών», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ και πρόσθεσε ότι προχωρά κανονικά η εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας, με την αλλαγή του ονόματος της χώρας στις πινακίδες στα σύνορα, στα δημόσια κτίρια, στις πρεσβείες κ.λπ., ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί ο ΟΗΕ και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά και τα 193 μέλη του ΟΗΕ για την αλλαγή της ονομασίας.

«Ήμασταν αποφασισμένοι να βρούμε λύση, αξιοπρεπή και αποδεκτή και για τις δύο πλευρές, να συμβιβαστούμε», συνέχισε και ανέφερε ότι μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του «επιλέξαμε να αποφασίσουμε, όχι να καθυστερήσουμε».

«Όταν στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βλέπεις ένα πρόσωπο αποφασισμένο για λύση, ένα πρόσωπο με το οποίο μοιράζεσαι τις ίδιες πολιτικές αξίες, έχεις όλα τα απαραίτητα συστατικά για φιλική σχέση και ατμόσφαιρα προκειμένου να φτάσεις σε αμοιβαία αποδεκτή λύση. Βάλαμε την φιλική μας σχέση στα θεμέλια της φιλικής σχέσης των δύο χωρών μας. Αυτό είναι το πολυτιμότερο όφελος», πρόσθεσε, για να σημειώσει ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε μια απόφαση, όταν όλοι ισχυρίζονταν ότι ήταν απίθανο.

«Για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από την ενσωμάτωση στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και η πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη θα δώσει αποφασιστική συνεισφορά στην εφαρμογή της ιστορικής Συμφωνίας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι - πολιτικά και θεσμικά. Αποκτήσαμε έναν καλό φίλο, που ήταν ακόμη και πριν καλός φίλος. Τώρα όμως θα έχουμε τον καλύτερο φίλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Το να είσαι το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σημαίνει διαρκή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και εν τέλει περισσότερες επενδύσεις. Αμέσως μετά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης από την Ελλάδα, πέντε εταιρείες, από την Ιταλία, την Γερμανία και τον Καναδά μας ενημέρωσαν για την απόφασή τους να επενδύσουν στην χώρα μας», ανέφερε και αφιέρωσε την συμφωνία στους νέους, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα έκανε λόγο για «ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια, καθώς είναι το παλαιότερο μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή».

«Βρήκαμε τρόπο να διαχωρίσουμε την ελληνική Μακεδονία από τη δική μας. Διότι, πραγματικά, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας. Τώρα μιλάμε για ενέργεια, υποδομές, πολιτισμό, οικονομικές σχέσεις. Είναι πολλά να γίνουν, θα τα κάνουμε και μετά από μας σίγουρα θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Μόσχα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Ζάεφ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «χώρες που βρίσκουν τέτοιες λύσεις, δεν έχουν εχθρούς», για να προσθέσει: «Είμαστε φιλικές χώρες και θέλουμε καλή συνεργασία με όλους - και με τη Ρωσία. Αλλά για μας δεν υπάρχει εναλλακτική από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να είμαστε ασφαλείς, να συμβάλουμε στην παγκόσμια ειρήνη. Η σταθερότητα και η ασφάλεια σημαίνει για μας και οικονομική ανάπτυξη. Η φίλη χώρα Ρωσία δεν ήταν πολύ ευτυχής. Αλλά όχι για μας ή για την Ελλάδα. Είναι επισήμως ενάντια στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν έχουμε αρκετές πέτρες για να επιτεθούμε στην Ρωσία. Είμαστε φιλική και ειρηνική χώρα. Θέλουμε συνεργασία».

Αναφερόμενος, τέλος, στον ρόλο του ΟΗΕ, ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την στήριξη που παρείχε ο Οργανισμός, αλλά και για τις προσπάθειες του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα, Μάθιου Νίμιτς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας υπογράμμισε πως θα έρθει στην Αθήνα με το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα γράφει «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ενώ με τη σειρά του κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να έρθει στα Σκόπια.