Skip to main content

Ζακ Κωστόπουλος: Εκκίνησε η δίκη με αιτήματα για μεταφορά σε μεγαλύτερη αίθουσα

«Θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης της δίκης καθώς έχει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον», ανέφερε μία από τους συνηγόρους της οικογένειας.

Με αιτήματα για εξεύρεση μεγαλύτερης αίθουσας ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης του αποτρόπαιου θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από το εδώλιο του οποίου απουσίαζε ένας εκ των έξι κατηγορουμένων.

Η διαδικασία ξεκίνησε με καθυστέρηση, καθώς δεκάδες από τους πολίτες που έχουν συγκεντρωθεί σε συμπαράσταση συγγενών και φίλων του 33χρονου θύματος, θέλησαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα για να παρακολουθήσουν τη δίκη.

Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα των 41 μαρτύρων κατηγορίας, ενώ η πολιτική αγωγή, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, έθεσε θέμα για την αλλαγή αίθουσας που να δίνει τη δυνατότητα να παραβρεθούν οι παράγοντες της δίκης, εκπρόσωποι από τη Διεθνή Αμνηστία και από την ΛΟΑΤΚΙ, συγγενείς, αλλά και δημοσιογράφοι για τη δημοσιοποίηση της δίκης τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία.

Το αίτημα έθεσε η εκ των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, Αννυ Παπαρούσου, η οποία τόνισε ότι η δίκη αφορά υπόθεση με μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον και επομένως ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της. Το θέμα τέθηκε από την αρχή, με την εκφώνηση της υπόθεσης, πριν την κλήρωση των ενόρκων, καθώς η πρόεδρος δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα δημοσιογράφο.

Στο αίτημα συναίνεσε και η υπεράσπιση ζητώντας να ληφθούν υπόψη σε κάθε περίπτωση οι υγειονομικοί κανόνες βάση των διατάξεων για την COVID-19. Η υπεράσπιση επεσήμανε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να βρεθεί αίθουσα που να διαθέτει τεχνική υποδομή για την προβολή του υλικού που βρίσκεται στη δικογραφία.

Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορούμενων αστυνομικών τόνισαν ότι το ζήτημα της δυνατότητας προβολής των βίντεο από τον θάνατο του 33χρονου είναι κρίσιμο, ώστε να αποσαφηνιστεί η θέση και η στάση ενός εκάστου κατηγορούμενου για την ποινική αποτίμηση που θα κάνει το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε την εκδίκαση στην παρούσα αίθουσα ορίζοντας ότι παρόντες, πλην των παραγόντων για την διεξαγωγή της δίκης, θα μπορούν να είναι τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας από την Διεθνή Αμνηστία, ένας από το Παρατηρητήριο για τη δίκη και ένας από τη ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση.