Skip to main content

Ζελένσκι σε Ισραηλινό πρωθυπουργό: Ο Λαβρόφ εξόργισε τον κόσμο με τις δηλώσεις για Χίτλερ

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα», προκαλώντας οργή στο Ισραήλ αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επικοινώνησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ με τον οποίο συζήτησαν τις «σκανδαλώδεις και εντελώς απαράδεκτες αναφορές» του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας για τον Χίτλερ.

Η επικοινωνία Ζελένσκι – Μπένετ έγινε ενώ το Ισραήλ γιορτάζει την 74η Ημέρα Ανεξαρτησίας του.

Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι τα σχόλια του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξόργισαν ολόκληρο τον κόσμο. Ανέφερε επίσης ότι πληροφόρησε τον Μπένετ για τις ουκρανικές ενέργειες αντιμετώπισης της ρωσικής εισβολής και για την κρίσιμη κατάσταση στη Μαριούπολη.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα». Οι δηλώσεις του Λαβρόφ προκάλεσαν κύμα οργής στο Ισραήλ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε στην ιταλική τηλεόραση για την απόφαση της Μόσχας να εισβάλει στην Ουκρανία, επιμένοντας ότι στόχος είναι η «απο-ναζιστοποιήση» της χώρας.

«Ο Ζελένσκι προβάλλει ένα επιχείρημα: τι είδους ναζισμός μπορεί να υπάρχει στην Ουκρανία, όταν ο ίδιος είναι Εβραίος. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά ο Χίτλερ είχε και εβραϊκό αίμα. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Ο σοφός εβραϊκός λαός λέει ότι οι πιο ένθερμοι αντισημίτες είναι συνήθως Εβραίοι», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραήλ, ενώ εκλήθη για διάβημα διαμαρτυρίας και ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιερ Λαπίντ καταδίκασε τις δηλώσεις Λαβρόφ, με το Κρεμλίνο να απαντά ότι «Ισραηλινοί μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών».