Skip to main content

Zeo Bakers: Καινοτομία στην αρτοποίηση από τη Θεσσαλονίκη

Ο Τάσος Χαλβατζής και ο Σαράντης Θεοδώρου δημιούργησαν μέσα στην κρίση την εταιρεία αρτοσκευασμάτων Zeo Bakers, με στόχο premium, ποιοτικά προϊόντα.

Η κρίση, αντί να τους φρενάρει, τους οδήγησε σε δημιουργικούς δρόμους. Ξεκινώντας το 2013 από ένα μικρό εργαστήριο στη Νεάπολη με μόλις 9 εργαζομένους έφτασαν σε μια επταετία να απευθύνονται με τα αρτοσκευάσματά τους σε πεντάστερα ξενοδοχεία και fine dining εστιατόρια, να κάνουν αναπτυξιακά άλματα και να υλοποιούν σημαντικές παραγωγικές επενδύσεις στη μονάδα τους στο Ωραιόκαστρο. Ο Τάσος Χαλβατζής και ο Σαράντης Θεοδώρου, δύο άνθρωποι που προέρχονταν από τον χώρο της μαζικής εστίασης, δημιούργησαν μεσούσης της κρίσης την εταιρεία αρτοσκευασμάτων Zeo Bakers, ωθούμενοι κυρίως από τις δικές τους ανάγκες να βρουν premium προϊόντα για τα καταστήματά τους. Μαζί με μια ενθουσιώδη ομάδα αρτοποιών έβαλαν από την πρώτη στιγμή ένα στοίχημα καινοτομίας, το οποίο πετυχαίνουν μέρα με τη μέρα.

Από κριτσίνια, προϊόντα bake off και μπάρες δημητριακών μέχρι cookies και κρέμες ζαχαροπλαστικής, η Zeo Bakers διευρύνει συνεχώς τη γκάμα της, η οποία απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην αγορά HORECA, με παρουσία όμως και στο λιανεμπόριο. Τον τελευταίο καιρό δε ετοιμάζεται να κάνει την είσοδό της και στην αγορά των αρτοποιείων και των πρατηρίων άρτου με ειδικού τύπου, premium προϊόντα.

Επένδυση 3 εκατ.ευρώ για υψηλού επιπέδου αρτοσκευάσματα

Μέχρι στιγμής η Zeo Bakers, που απασχολεί πλέον 52 εργαζομένους, έχει υλοποιήσει επενδύσεις που φτάνουν τα 2 εκατ.ευρώ στην μονάδα της στο Ωραιόκαστρο, ενώ πριν από λίγο καιρό δρομολόγησε μια νέα επένδυση 3 εκατ.ευρώ για την παραγωγή υψηλού επιπέδου αρτοποίησης προϊόντων με τη δημιουργία μιας νέας, σύγχρονης, παραγωγικής γραμμής, που θα «αγκαλιάζει», όπως λέει ο Τάσος Χαλβατζής στη Voria.gr, την παράδοση, μένοντας πιστή όμως στην τεχνολογική εξέλιξη.

Με τη νέα επένδυση, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022, η παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας θα τετραπλασιαστεί, ενώ πέραν της μεγαλύτερης παραγωγής θα επιτευχθεί και ακόμα καλύτερη ποιότητα. «Είναι ένα επενδυτικό βήμα που θα μας δώσει νέες δυνατότητες» λέει ο Τάσος Χαλβατζής, που είναι μάλιστα υπεύθυνος για το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας και αναζητά συνεχώς νέα, καινοτόμα προϊόντα. «Η εταιρεία συνδυάζει την αναντικατάστατη αξία του χειροποίητου με τη σύγχρονη τεχνολογία, η οποία αυξάνει την ασφάλεια και εξασφαλίζει τη σταθερή ποιότητα των τροφίμων μας» εξηγεί.

Σήμερα η Zeo Bakers βρίσκεται σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση την Αττική, όπου όμως δρομολογεί προσεχώς μια σημαντική συνεργασία και θα δημιουργήσει το δικό της υποκατάστημα χονδρικής, ώστε το 2021 να αρχίσει τη δική της διανομή.

Μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού η Zeo Bakers, με γνώμονα την υγιεινή και την ασφάλεια των προϊόντων που παράγει, προσάρμοσε μέρος των προϊόντων της, όπως φέτες κέικ, κρουασάν, ψωμάκια και pancakes, που απευθύνονται σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια και ακτοπλοϊκές γραμμές, στις νέες ανάγκες της αγοράς, με ειδικές συσκευασίες.

«Βράζει» το πάθος για αρτοποίηση

H Zeo Bakers γεννήθηκε το 2013 σε έναν μικρό χώρο στη Νεάπολη. Το Zeo προέρχεται από την αρχαία λέξη «ζέω», που σημαίνει «βράζω» και πέραν της ηχητικής του ελκυστικότητας, χρησιμοποιήθηκε για να αποτυπώσει το πάθος της εταιρείας που «βράζει» στην κυριολεξία για αρτοποίηση. Η μικρή αρχικά επιχείρηση άρχισε γρήγορα να βλέπει πως υπήρχε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης και πως το πελατολόγιο της διευρυνόταν μέρα με τη μέρα. Έτσι μόλις τρία χρόνια μετά η Zeo Bakers μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2.500 τ.μ. στο Ωραιόκαστρο, όπου άρχισε να επενδύει για την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητάς της. Μάλιστα, ο νέος χώρος είχε τη δική του παραγωγική ιστορία, καθώς στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει την υποδηματοποιία του πατέρα του Τάσου Χαλβατζή. Σε πρώτη φάση αξιοποιήθηκαν μόλις τα 500 τ.μ. των καινούριων εγκαταστάσεων και σήμερα η εταιρεία έχει αναπτυχθεί στα 1.500 τ.μ., ενώ μέχρι τις αρχές του 2021 θα είναι πλήρως παραγωγικά και τα 2.500 τ.μ.

Η Zeo Bakers κινείται πλέον σε τέσσερις άξονες: τα προϊόντα bake off, το ξηρό φορτίο (μπάρες δημητριακών, μπισκότα, κριτσίνια), τα συσκευασμένα προϊόντα για τις ανάγκες του retail και τα γλυκίσματα, με έτοιμα προϊόντα όπως κρέμες ζαχαροπλαστικής. «Το όραμα της εταιρείας βασίζεται σε μία και μόνο επιθυμία μας. Να βγάζουμε ωραία προϊόντα στην αγορά. Αυτό θέλαμε από την πρώτη στιγμή. Η Zeo Bakers είναι ‘’παιδί’’ της κρίσης και της φιλοσοφίας μας ότι η ζωή δεν σταματά και μπορεί η δυσκολία να μετατραπεί σε ευκαιρία» λέει ο Τάσος Χαλβατζής.