Skip to main content

Ζέρβας: Πρόστιμα στους καταστηματάρχες που ρυπαίνουν τη Θεσσαλονίκη

Ο δήμος Θεσσαλονίκης δημιουργεί Ομάδα Ευταξίας και Ανακύκλωσης, η οποία και θα επιβάλλει πρόστιμα σε καταστηματάρχες που ρυπαίνουν.

Με την επιβολή προστίμων προειδοποιεί ο δήμος Θεσσαλονίκης όσους καταστηματάρχες ρυπαίνουν πεζοδρόμια και δρόμους της πόλης και δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό Καθαριότητας.

Είναι χαρακτηριστικές οι εικόνες στο κέντρο κυρίως της πόλης έξω από ορισμένα καταστήματα με τα χαρτόκουτα να είναι εκτός των κάδων απορριμμάτων και να κλείνουν τα πεζοδρόμια.

Τον ρόλο αυτό για την επιβολή προστίμων αναμένεται να αναλάβει μια Ομάδα Ευταξίας και Ανακύκλωσης που πρόκειται να δημιουργήσει το επόμενο διάστημα η δημοτική αρχή. Αυτή την περίοδο εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να επιβάλλονται τα πρόστιμα είτε από τους άντρες της Δημοτικής Αστυνομίας είτε από μεικτά κλιμάκια.

«Η σχέση μας με τα Επιμελητήρια και τους φορείς της πόλης είναι δεδομένη. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία και μια διαφορετική κουλτούρα. Όλοι έχετε τις εικόνες με κούτες, αδίπλωτες έξω από κάδους και Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος να πετάνε και χαρτιά και γυαλιά και μπουκάλια. Αυτή η εικόνα είναι σε βάρος των ιδίων των καταστημάτων. Χρειάζεται μια ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνει. Αλλά λυπάμαι που το λέω αλλά χωρίς την προοπτική ενός προστίμου, ίσως κάποιοι δεν θέλουν να ζοριστούν και να κάνουν αυτό που πρέπει. Δεν είναι για την δικιά μας την ευκολία, είναι για την εικόνα της πόλης», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάσταση στην Καθαριότητα.

Ο κ. Ζέρβας πάντως ξεκαθάρισε ότι στόχος της διοίκησης δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά να μπει μια τάξη στη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη. «Στο βάθος θα υπάρχουν και τα πρόστιμα για όσους δεν μπορούν να πειθαρχήσουν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Ζεϊμπέκη, μια ομάδα 20 ατόμων θα ξεκινήσει αρχικά να ενημερώνει για ένα μήνα για τον κανονισμό λειτουργίας και τον σχεδιασμό του δήμου για τα θέματα αποκομιδής και καθαριότητας.

«Αρχικά για ένα μήνα η ομάδα θα ενημερώνει τους καταστηματάρχες και μετά θα πάμε στη διαδικασία προστίμων, εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση. Πρώτα όμως πρέπει να δούμε νομοθετικά πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό», ξεκαθάρισε ο κ. Ζεϊμπέκης, ο οποίος σχεδιάζει και επαφές με τα Επιμελητήρια και τον Εμπορικό Σύλλογο.

Ζέρβας: Στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα θα είναι το καμάρι

Την κατάσταση την οποία επικρατεί στον τομέα της Καθαριότητας, τα βήματα που έγιναν αλλά και οι κινήσεις για το επόμενο διάστημα παρουσιάστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Ζεϊμπέκη.

«Στο τέλος της τετραετίας η καθαριότητα να είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης και όχι το πρόβλημα» υπογράμμισε με έμφαση ο κ. Ζέρβας, ο οποίος εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα όσα έγιναν έως τώρα, αλλά όπως είπε, έχουν να γίνουν ακόμα και αρκετά βήματα.

«Πέντε μήνες μετά, η κατάσταση σε μεγάλο βαθμό έχει μετατραπεί. Από πρώτο πρόβλημα της πόλης, έχει γίνει τέταρτο, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Αυτό, όμως, δεν αρκεί» σημείωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας πως όταν ανέλαβε η διοίκησή του παρέλαβε το απόλυτο μηδέν στην Καθαριότητα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι θα διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της Καθαριότητας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης χαρακτήρισε την κατάσταση που παρελήφθη ως «έναν ασθενή έτοιμο να πεθάνει». «Δοκιμάστηκε άμεσα ο σχεδιασμός, η ετοιμότητα και η αποτελεσματικότητά μας, με τη ΔΕΘ, τους Μαραθώνιους, τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις», τόνισε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας. Όπως ανέφερε, «το 2020 θέλουμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο, δεν είμαστε στο σημείο που θέλουμε».

Ο κ. Ζεϊμπέκης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης με αλλαγές σε όλα τα επίπεδα για να παραμείνει η Θεσσαλονίκη 1η πόλη στην ανακύκλωση στην Ελλάδα, για να ενισχυθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και για να μεταβούμε στο βιώσιμο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας

1.000 νέοι κάδοι σε ένα χρόνο - πλύσιμο πλατειών και δρόμων

Στην τοποθέτηση 1.000 νέων πράσινων κάδων πρόκειται να προχωρήσει μέσα στη χρονιά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Ήδη η αρμόδια Διεύθυνση έχει αλλάξει κάποιος κάδους σε Κασσάνδρου και Αγ. Δημητρίου. Παράλληλα, εξετάζονται αλλαγές στα ωράρια αποκομιδής.

Παράλληλα, ο κ. Ζεϊμπέκης ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο θα υπάρχει μια υδροφόρα σε κάθε δημοτική κοινότητα προκειμένου να πλένει δρόμους και πλατείες, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και το πλύσιμο των κάδων. Επίσης, θα συνεχιστεί η αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, με τον κ. Ζεϊμπέκη να σημειώνει ότι το πρόβλημα αυτό ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν διαγωνισμοί για την υπογειοποίηση των κάδων στο ιστορικό κέντρο, για την προμήθεια απορριμματοφόρων, μηχανολογικού εξοπλισμού και υλικών για την ενίσχυση της υπηρεσίας.

Μέσα στους πρώτους μήνες η διοίκηση Ζέρβα, όπως ανέφερε ο κ. Ζεϊμπέκης, επισκεύασε 9 υδροφόρες σε σύνολο 17, έθεσε σε λειτουργία 3 μεγάλα και 2 μικρά σάρωθρα, προχώρησε στην επισκευή και λειτουργία 10 παροπλισμένων απορριμματοφόρων. Όπως σημείωσε, πρόκειται να επισκευαστούν επίσης επιπλέον 15 εντός του Φεβρουαρίου.

Τέλος, πρόκειται να γίνουν στοχευμένες καμπάνιες για την Καθαριότητα, ώστε να καταλάβουν οι δημότες και τις δικές τους ευθύνες.

Δείτε αναλυτικά τους στόχους του δήμου Θεσσαλονίκης για την Καθαριότητα εδώ