Skip to main content

Στήριξη Ζέρβα σε Μητσοτάκη για τις ενέργειες στον Έβρο

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαιρέτησε τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο. Τι είπε για τους μετανάστες/πρόσφυγες

Τις ενέργειες της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο χαιρέτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση που ελήφθη και η οποία τηρείται με συνέπεια.

«Η Ελλάδα δια της κυβέρνησης αποφάσισε να αποτρέψει την είσοδο σε μετανάστες μαζικά από τα χερσαία σύνορά της. Το ζήτημα αυτό δεν είναι προσφυγικό/ μεταναστευτικό, δεν είναι ανθρωπιστικό, αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας. Η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι χώρα, δεν είναι χώρος. Έχει σύνορα, διαδικασίες, ικανότατες Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, που μπορούν να διαφυλάξουν την ακεραιότητα της και να διατηρήσουν την κοινωνική ειρήνη», σημείωσε, τονίζοντας πως είναι σημαντικό ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός βρίσκεται δίπλα σε αυτή την προσπάθεια.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ενεργοποίησε και κινητοποίησε τους θεσμούς της Ε.Ε. καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν απωλέσαμε ξαφνικά το ανθρωπιστικά μας συναισθήματα, ούτε μετατραπήκαμε σε ένα εξαγριωμένο όχλο. Είμαστε και παραμένουμε συντεταγμένη πολιτεία, ένα κράτος δικαίου που σεβόμαστε τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις της χώρας. Το ίδιο απαιτούμε να κάνουν και όλοι όσοι είναι γύρω μας», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος όλα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε και να περιθάλψουμε πρόσφυγες και μετανάστες, ότι είμαστε μια δύναμη ειρήνης.

«Όμως αυτό που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι η μετατροπή της πατρίδας σε μια ζώνη αποθήκης ψυχών. Δεν μπορούμε να εκβιασμούς και τετελεσμένα, δεν να ανεχθούμε την δια της εργαλειοποίησης των ανθρωπίνων ψυχών, που συνωστίζονται στα σύνορά μας, να διαμορφώνεται ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης. Το μεταναστευτικό/ προσφυγικό ζήτημα προφανώς υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας, είναι ένα μέγα περιφερειακό ζήτημα και η λύση θα προέλθει δια της διεθνοποίησής της», τόνισε.

Ο κ. Ζέρβας ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τους τέσσερις δημάρχους του Έβρου, που δέχονται το μεγάλο βάρος. «Τους δήλωσα παρόν και ήδη κάποια από τα αιτήματα τους είμαστε στη διαδικασία υλοποίησής τους. Προφανώς και δεν ξεχνάμε και τους δήμους που βρίσκονται στα νησιά», σημείωσε ο κ. Ζέρβας.