Skip to main content

Ζέρβας για κορωνοϊό: Η Θεσσαλονίκη ανέσχεσε το πρώτο κύμα κρουσμάτων

«Η Θεσσαλονίκη τηρώντας τα πρωτόκολλα κατάφερε να ανασχέσει το πρώτο κύμα των κρουσμάτων», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης

Μήνυμα προς όλους να επιδείξουν την απαραίτητη σοβαρότητα για το ζήτημα του κορωνοϊού έστειλε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προχώρησε η δημοτική αρχή, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην πόλη, πριν από 12 περίπου μέρες.

«Πρέπει να βγούμε δυνατοί, πρέπει όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη σοβαρότητα. Είναι σημαντικό να ακολουθούνται οι οδηγίες από τους ειδικούς, δεν συντρέχει λόγος πανικού αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «το ζήτημα που προέκυψε είναι δημόσιας υγείας και το χειριστήκαμε με τη δέουσα ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Είμασταν έγκαιρα προετοιμασμένοι, επιδείξαμε αντανακλαστικά και ενεργήσαμε χωρίς καμία καθυστέρηση».

Όπως είπε, «η Θεσσαλονίκη τηρώντας τα πρωτόκολλα κατάφερε να ανασχέσει το πρώτο κύμα των κρουσμάτων, κρατώντας στον αριθμό των τεσσάρων».

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος σημείωσε ότι το θέμα δεν προσφέρετε για πολιτική αντιπαράθεση ούτε για μικροκομματική διαχείριση, απαντώντας ουσιαστικά στην επιστολή της επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» Κατερίνα Νοτοπούλου. «Το ποιοι κάνουν προεκλογική εκστρατεία είναι εμφανές. Εμείς διαλέγουμε τη συνέπεια, τη σοβαρότητα, κάποιοι κάνουν αντιπολίτευση μέσω επιστολών ή sms», ανέφερε, τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο και σοβαρό.

Ο κ. Ζέρβας εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τις ενέργειες του δήμου μετά την εμφάνιση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, για το οποίο ενημερώθηκε από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

«Ήμασταν καλά προετοιμασμένοι, μια μέρα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος και μια μέρα την προηγούμενη συνεδρίαση, είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και είχαν προετοιμαστεί όλα τα μέτρα σε συνεργασία με το αρμόδιο ιατρικό προσωπικό, ώστε να είμαστε έτοιμοι. Είχαν προβλεφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

«Καταλήξαμε σε ένα σχέδιο άμεσης αντίδρασης σε ενδεχόμενο επιβεβαιωμένο κρούσμα», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, τονίζοντας πως «με την εμφάνισή του πρώτου κρούσματος, δράσαμε άμεσα ως διοίκηση του δήμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δήμαρχος προχώρησε άμεσα στην προμήθεια υλικού προστασίας, στην εκτύπωση ενημερωτικού υλικού και αφισών, στην απολύμανση του δημαρχείου, των δημοτικών κτηρίων, των 210 σχολείων του δήμου, των ΚΑΠΗ και των γυμναστηρίων.

Επίσης, τοποθέτησε γυάλινα γκισέ σε υπηρεσίες στις οποίες προσέρχονται πολίτες, ενώ αναρτήθηκαν αφίσες με οδηγίες σε δημοτικά κτήρια καθώς και σε στάσεις των λεωφορείων. Ο δήμος παράλληλα ακύρωσε όλες τις δράσεις και εκδηλώσεις, ακόμα και τη διανομή τροφίμων ενώ καθαρίζει τις τελευταίες ημέρες τους δημόσιους χώρους πέριξ των νοσοκομείων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος, ο δήμος ενημέρωσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, υπαλλήλους και δημοσιογράφος, με βάση της οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Ο κ. Ζέρβας ξεκαθάρισε ότι η πόλη και ο δήμος θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά. «Όλοι, διοίκηση, δήμαρχος και υπάλληλοι βρισκόμαστε στις θέσεις μας», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γάκης από την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», ζήτησε να ενημερωθεί αν μπορούν να γίνονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη, ενώ ο Γιώργος Ορφανός τόνισε πως σε κρίσιμα θέματα πρέπει όλοι να έχουμε την ίδια κατεύθυνση.