Skip to main content

Ζέρβας για Πλατεία Ελευθερίας: Προσωρινή η λειτουργία του πάρκινγκ – Θα γίνει η ανάπλαση

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι, εφόσον η μελέτη βιωσιμότητας δεν φέρει αποτελέσματα, θα προχωρήσει μόνο η δημιουργία του πάρκου μνήμης

Τη δέσμευση ότι στην Πλατεία Ελευθερίας θα δημιουργηθεί το πάρκο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων της πόλης επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Διαβάστε: Θεσσαλονίκη: 60.000 οχήματα σε έναν μήνα στο πάρκινγκ της Πλατείας Ελευθερίας

Ο δήμαρχος τόνισε ότι οι δικές του θέσεις, όπως και πολλών άλλων, ήταν σαφέστατες όλα αυτά τα χρόνια για ταυτόχρονη δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, σημειώνοντας ότι κανείς δεν διαφωνεί με την δημιουργία ενός πάρκου μνήμης στον χώρο της πλατείας Ελευθερίας.

«Η προσωρινή χρήση του χώρου της πλατείας Ελευθερίας -επαναλαμβάνω η προσωρινή- λειτουργεί μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα της μελέτης που έχουμε παραγγείλει, η οποία έχει τίτλο «ανάθεση παροχής τεχνικών υπηρεσιών συμβούλου για τη διερεύνηση της οικονομικής βιωσιμότητας και των τεχνικών χαρακτηριστικών υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ελευθερίας και για την επιλογή της βέλτιστης διαδικασίας και την ανάθεση της κατασκευής της σε ιδιώτη». Είναι αυτά που είχα πει το 17, αυτά που είχα πει το ΄18, το ’19, αυτά τα οποία είχα πει κάθε χρόνο σε κάθε ευκαιρία», ανέφερε. Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως ζητούμενο είναι ένα βιώσιμο πάρκινγκ με μηδενική οικονομική συνεισφορά του δήμου πως «εφόσον η μελέτη αυτή δεν φέρει αποτελέσματα προφανώς θα πάμε άμεσα στην ανάπλαση και μόνο της πλατείας Ελευθερίας ως πάρκο μνήμης».

Ο δήμαρχος τόνισε πως σε μία περίοδο με το κυκλοφοριακό εξαιρετικά επιβαρυμένο και τον κόσμο να μην εμπιστεύεται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η μετατροπή της πλατείας σε πάρκινγκ από τις 23 Δεκεμβρίου εξυπηρέτησε πάνω από 70.000 αυτοκίνητα, ενώ αποδόθηκαν επιπλέον 132 θέσεις σε μόνιμους κατοίκους. «Αυτή είναι η ολιστική προσέγγιση στο θέμα της λειτουργίας της πόλης και δεν μιλάω μόνο για το κυκλοφοριακό, αλλά κατά πόσο μπορείς να τα εξυπηρετήσεις όλα μαζί», κατέληξε.

Πρωτοβουλίες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εξάλλου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από τη Δημοτική Αρχή, ώστε να προχωρήσει το έργο του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Ο ίδιος έκανε ξεχωριστή αναφορά στην απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει μια έκταση περίπου έντεκα στρεμμάτων, ώστε να δώσει λύση σε σειρά προβλημάτων που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη χωροθέτηση, την πρόσβαση προς το Μουσείο αλλά και την πρόβλεψη για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, που ήταν και αναγκαία για την αδειοδότηση του έργου.

Με την επισήμανση ότι στο θέμα του Μουσείου Ολοκαυτώματος “χρειάστηκε να ξεκινήσουμε από το άλφα”, ο κ. Ζέρβας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί πλέον έχουν δοθεί λύσεις σε σημαντικά προβλήματα αλλά και ξεκινά η μουσειολογική μελέτη. “Πλέον έχουμε έναν χρονικό ορίζοντα περίπου 13 μηνών, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις για το Μουσείο Ολοκαυτώματος”, υπογράμμισε.

Επίθεση στην αντιπολίτευση

Ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης αλλά και ομάδων πολιτών που έχουν καταθέσει προσφυγές εναντίον έργων. «Έχω χάσει το μέτρημα από πρόσφυγες που γίνονται σχεδόν για όλες τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου από μέλη του δημοτικού συμβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο υποδομής, δεν υπάρχει ούτε μία ανάπλαση, ούτε ένα project το οποίο να μην συναντά αντιδράσεις. Αντιδράσεις από συγκεκριμένες ομάδες που θαρρείς και έχουν και βάλει στόχο της ζωής τους να μη γίνει τίποτα με τον άλφα βήτα τρόπο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές είναι τα ίδια και «χάνονται στα βάθη της πρόσφατης ιστορίας της πόλης μας».

«Χτυπήστε τον Ζέρβα, χτυπήστε τη διοίκηση, αλλά μην χτυπάτε και μην κάνετε ζημιά στην πόλη, γιατί τελικά από ό,τι φαίνεται αυτό είναι το αποτέλεσμα», τόνισε. Ο δήμαρχος επισήμανε πως πέρα από τις οποίες διαχρονικές ευθύνες υπάρχουν από κεντρικές κυβερνήσεις για τα προβλήματα της πόλης, «υπάρχει μονίμως ένα σηκωμένο χειρόφρενο από αυτές τις μειοψηφίες». «Η Θεσσαλονίκη έχασε χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχασε ευκαιρίες, έχασε χρηματοδοτικά εργαλεία και εγώ και εμείς σαν διοίκηση δεν θα επιτρέψουμε σε αυτή την περίοδο να ξανασυμβεί», κατέληξε.