Skip to main content

Ζέρβας: Η ατζέντα της πόλης δεν έχει ανάγκη από κομματικό χρίσμα (vid)

Ο καιρός των κομματικών χρισμάτων έχει παρέλθει, δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην τηλεοπτική εκπομπή Brainstorming του Action24.

Την απόφαση του να καταθέσει στους πολίτες της Θεσσαλονίκης μία αυτοδιοικητική πρόταση χωρίς την επιδίωξη κομματικού χρίσματος, παρουσίασε χθες ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην τηλεοπτική εκπομπή Brainstorming στον σταθμό «Action24».

«Νομίζω ότι η ζωή έχει δείξει ότι επιδίωξη στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι η κατάθεση μίας ανεξάρτητης πρότασης, ο καιρός των κομματικών χρισμάτων έχει παρέλθει είπε ο κ. Ζέρβας, επισημαίνοντας ότι νοιώθει «άνετα μέσα στο κλίμα της έντεχνης πόλωσης που δημιουργείται, καθώς όπως διευκρίνισε «πέραν της τεχνητής πόλωσης και της σύγκρουσης για τη σύγκρουση υπάρχουν πραγματικές αντιθέσεις» στο πως η αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει φιλική και χρήσιμη στον πολίτη.

Mία σειρά από θέματα όπως το κυκλοφοριακό, η αποκομιδή των απορριμμάτων, το κλάδεμα των δέντρων, δεν συνιστούν θέματα κομματικής αντιπαράθεσης, είπε, ενώ δεν διέψευσε ότι συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα της Θεσσαλονίκης.

«Τα μεγάλα κόμματα πρέπει να αφουγκραστούν την τοπική κοινωνία και να επιτρέψουν στις παρατάξεις να έχουν ανεξαρτησία και ευελιξία κινήσεων. Οι εποχές που η Νέα Δημοκρατία κατέβαζε έναν υποψήφιο και αυτός ξεκινούσε από το 35% έχει παρέλθει. Οι τελευταίες εκλογές το 2010 και το 2014 κατέδειξαν αυτήν τάση», είπε διευκρινίζοντας ότι, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θα ήταν καλοδεχούμενη η στήριξη από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Ζέρβας απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχτεί πρόθεση στήριξής του από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι η πολιτική του τοποθέτηση είναι στον αντίποδα της κυβερνητικής ειδικά από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν ανέδειξε στελέχη και προγραμματικές θέσεις προτιμώντας την αναζήτηση ανθρώπων δια μετεγγραφών για τη δημιουργία ψηφοδελτίων.

Στην ερώτηση για τα ζητήματα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως συνομιλεί σε καλό κλίμα με τον μητροπολίτη κ. Άνθιμο αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία αποτεφρωτηρίου. «Προσωπικά, ήμουν ο αντιδήμαρχος που εισηγήθηκε αυτό το θέμα. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να τα συζητάμε και μπορούν να υλοποιηθούν. Το αποτεφρωτήριο είναι στοιχείο εκσυγχρονισμού μίας πόλης».

Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως στη Θεσσαλονίκη εντοπίζεται σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας ιδιαίτερα στο πανεπιστημιακό campus. «Στις πρόσφατες συναντήσεις που είχα με τον πρύτανη κ. Μήτκα και τις αστυνομικές αρχές διαπίστωσα την αγωνία τους για την κατάσταση καθώς όλη η έκνομη δραστηριότητα ωθείται στο πανεπιστημιακό campus, το οποίο κατάντησε ένα super market παραβατικότητας. Τα θέματα της ασφάλειας, των περιπολιών μπορεί να μην αφορούν το δήμαρχο αλλά πρέπει να αποτελέσουν ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και πίεσης. Το πανεπιστήμιο από άσυλο διακίνησης ιδεών έχει μετατραπεί σε άσυλο διακίνησης ναρκωτικών».

Ο κ. Ζέρβας επανέλαβε ότι τοποθετείται σταθερά κατά της συμφωνίας των Πρεσπών από την πρώτη στιγμή.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί αποχώρησε από την παράταξη του κ. Μπουτάρη, είπε ότι ο κ. Μπουτάρης δεν προχωρούσε με βάση τις κοινές αρχικές αξίες, δεν παρήγαγε έργο για την πόλη και δεν ήταν σε θέση να συγκρατήσει την αρχική εκείνη ομάδα που ξεκίνησε την προσπάθεια. «Στην Αυτοδιοίκηση οι κύκλοι κλείνουν. Αποχώρησα νωρίς από την Πρωτοβουλία, αμέσως μόλις αντιλήφθηκα την εξέλιξη των πραγμάτων», ανέφερε.