Skip to main content

Ζέρβας: Δεν είναι οριστική η μελέτη για την ανάπλαση της Αριστοτέλους

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι τα αμφισβητούμενα στοιχεία θα οριστικοποιηθούν στις επόμενες φάσεις του έργου - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Διαβεβαιώσεις ότι η μελέτη ανάπλασης της Αριστοτέλους που έλαβε το πρώτο βραβείο στον σχετικό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δεν είναι η οριστική, έδωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι η ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους ήταν βασική προεκλογική δέσμευση, επισημαίνοντας πως η εμβληματική αυτή περιοχή της πόλης χρειάζεται αναβάθμιση. Ο δήμαρχος χαρακτήρισε φιλόδοξο remake τη μελέτη που επελέγη ομόφωνα από την κριτική επιτροπή, ωστόσο τόνισε πως οι λεπτομέρειες του τελικού σχεδίου θα επιλεγούν στη φάση της μελέτης εφαρμογής. «Η μελέτη αυτή δεν περιλαμβάνει αναλυτικές φυτοτεχνικές μελέτες, δεν περιλαμβάνει αναλυτικά ηλεκρομηχανολογικά δεδομένα, ούτε πολύ συγκεκριμένα υλικά. Όλα αυτά θα αντιμετωπισθούν στην πορεία, ούτως ώστε το project αυτό να είναι το καλύτερο δυνατό, να είναι βιώσιμο και να έχει την καλύτερη, ευκολότερη συντήρηση, κάτι που για παράδειγμα δεν εξασφαλίζουν πολλές μελέτες που θαυμάσαμε στην παρουσίασή τους», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως αν θα υπάρχουν φοίνικες ή μανόλιες και αν θα επιλεγεί το συγκεκριμένο δάπεδο είναι ζητήματα που θα εξεταστούν από τη φάση της οριστικής μελέτης μέχρι τη δημοπράτηση και την κατασκευή.

Ο κ. Ζέρβας τόνισε πως οι οδηγίες που έδωσε η Τεχνική Υπηρεσία ήταν η ανάπλαση να σεβαστεί το σχέδιο του Εμπράρ. Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις έκανε λόγο για «δυνάμεις αδράνειας» και τόνισε πως η επιτροπή που επέλεξε το πρώτο βραβείο αποτελούνταν από αρχιτέκτονες εγνωσμένης αξίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα έργο σημαντικό, μεγάλο, ουσιαστικό, αλλά και συμβολικό. «Με τη νέα πλατεία θα είναι μια ευκαιρία να δείξουμε ότι η πόλη μας είναι φιλόδοξη, είναι αισιόδοξη και έχει προοπτικές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι σύντομα η εικόνα που παρουσιάστηκε θα γίνει οριστική μελέτη και μέσα στο επόμενο έτος θα προκηρυχθεί το έργο. Και διευκρίνισε ότι το μοναδικό κονδύλι που θα δαπανήσει ο δήμος είναι αυτό για τον διαγωνισμό, καθώς για τα τεύχη του διαγωνισμού και τη μελέτη εφαρμογής έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Τουρισμού, ενώ για την κατασκευή υπάρχει ήδη συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-27.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις ενστάσεις τους για το σχέδιο ανάπλασης εξέφρασε το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης, ζήτησε να γίνει ειδική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα με τη συμμετοχή των αρχιτεκτόνων και των μελών της επιτροπής. Και τόνισε πως οι απορίες και οι ενστάσεις «δεν είναι δυνάμεις αδράνειας. Είμαστε κάτοικοι κι έχουμε και κάποια αισθητική».

Απογοητευμένος από την κατεύθυνση της μελέτης δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός. «Θα αλλάξουμε αυτό που είναι η Θεσσαλονίκη ή θα το προστατεύσουμε και της κάνουμε κάτι που θα της δώσει ώθηση κάπου αλλού; Θέλετε να ξεριζώσετε την ιστορία της πόλης; Με απογοήτευσαν με αυτό που εμφάνισαν», είπε.

Για αμφισβητούμενα αποτελέσματα ενός δήθεν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία καταλόγισε στον δήμαρχο και στη διοίκηση ότι έχει εμφανή αδυναμία να κάνει έναν συνολικό σχεδιασμό για την πόλη και ότι έχει σταματήσει όλα τα έργα στην πόλη, λέγοντας ότι «τρύπα θα μείνει και η Αριστοτέλους».

«Ντροπιαστικό εξάμβλωμα» χαρακτήρισε την μελέτη ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Σπύρος Βούγιας, τόνισε πως η μελέτη θα έπρεπε να διαφυλάξει τον σχεδιασμό του Εμπράρ. Ο κ. Βούγιας έκανε λόγο για αμφίσημους νεοτερισμούς και κατ’ όνομα διεθνή διαγωνισμό και πρόσθεσε πως είναι εκ των ων ουκ άνευ να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για να μην αδικηθούν και οι επιστήμονες.