Skip to main content

Ζέρβας: Ίδια κρούσματα με τον εφιαλτικό Δεκέμβριο, αλλά ελάχιστες νοσηλείες

Το εμβόλιο «σώζει» την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Μόλις 40% οι εμβολιασμένοι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης!

Πανομοιότυπη εικόνα με τον περσινό –εφιαλτικό- Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα και εν μέσω της έξαρσης της υγειονομικής κρίσης, εμφανίζει στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων σήμερα η Θεσσαλονίκη.

Η μεγάλη διαφορά είναι όμως στις νοσηλείες, οι οποίες λόγω των εμβολιασμών έχουν μειωθεί στο ένα πέμπτο σε σχέση με εννέα μήνες πριν. Επίσης διαφέρει και ο αριθμός των τεστ, που πλέον είναι πολλαπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στο ραδιόφωνο Flash 99.4 και στην εκπομπή Blender του Λάζαρου Θεοδωρακίδη, «στις 21 Δεκεμβρίου 2020 στην πρώτη ενημέρωση που δόθηκε τότε από τον ΕΟΔΥ στους δήμους και περιλάμβανε τα ενεργά κρούσματα και τις νοσηλείες, ο δήμος Θεσσαλονίκης μετρούσε 1.710 κρούσματα και 863 νοσηλείες. Στην αρχή της εβδομάδας, στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ο δήμος Θεσσαλονίκης μετρά επίσης 1.707 κρούσματα, αλλά μόλις 168 νοσηλείες. Τι άλλαξε σε αυτούς τους εννέα μήνες; Οι εμβολιασμοί. Αυτοί βελτίωσαν την κατάσταση και περιορίστηκε η πίεση στα νοσοκομεία και δεν ζούμε τις εκρηκτικές καταστάσεις που ζήσαμε πέρσι».

Ο κ. Ζέρβας όμως αποκάλυψε και τα ποσοστά εμβολιασμού στους εργαζόμενους στον δήμο Θεσσαλονίκης, που είναι στο μέσο όρο των εμβολιασμών στο νομό. Μέσος όρος που υπολείπεται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της χώρας. Τραγική είναι η εικόνα στους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, οι εμβολιασμοί στους οποίους όπως είπε ο δήμαρχος δεν ξεπερνούν το 40%! Την κατάσταση «σώζει» το ποσοστό των εμβολιασμένων στο διοικητικό προσωπικό, που φτάνει στο 70%.

Αναφορικά με το τριήμερο της 26ης – 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «ήδη καταγράφεται μεγάλη κινητικότητα στην πόλη, με εκδηλώσεις στις οποίες συγκεντρώνονται πολλά άτομα και χωρίς τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης, οπότε οι εκδηλώσεις του τριημέρου δεν είναι αυτή τη στιγμή το μείζον ζήτημα. Δεν συνηθίζω να κουνάω το δάχτυλο, δεν αγαπώ τις απαγορεύσεις, πιστεύω στην πειθώ. Σε σχέση με πέρσι τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ καλύτερα, αλλά θα μπορούσαν να είναι ακόμη καλύτερα εάν εμβολιάζονταν περισσότεροι συμπολίτες μας. Από τον υπουργό Υγείας και εγώ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι ζητήσαμε να έχουμε πιο αναλυτική, πιο εστιασμένη ενημέρωση, ανά περιοχή – cluster, ώστε και καλύτερη ιχνηλάτηση να γίνεται και να γνωρίζουμε πού μπορούμε κι εμείς να συνδράμουμε τους αρμόδιους. Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτή η ενημέρωση δεν γίνεται. Ο νέος υπουργός είπε ότι θα το κοιτάξει».