Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι επόμενες κινήσεις Ζέρβα μετά τον ανασχηματισμό - Τι δηλώνει στη Voria.gr

Τι λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης για το νέο διοικητικό σχήμα που επέλεξε μέχρι τις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου. Τι απαντά στην κριτική.

Βάσει αποτελεσματικότητας, μέσα από ένα σύστημα διαρκούς αξιολόγησης, αλλά και με στόχο την υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος και την εικόνα της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης προς τους πολίτες, έκανε τις επιλογές του για τον τελευταίο ανασχηματισμό του διοικητικού σχήματος πριν τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Αυτό επισήμανε ο ίδιος στη Voria.gr, λίγες ώρες μετά τον ανασχηματισμό, που βάζει τη διοίκησή του στην τελική ευθεία.

Μια ευθεία, που δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αλλά θα απαιτήσει πολύ έργο, πολλή δουλειά και βέβαια γερό στομάχι, καθώς οι κρίσιμες εκλογές του 2023 είναι μπροστά, όπως και το διακύβευμα: Τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης για τα επόμενα πέντε χρόνια μέχρι το 2023, όταν θα ολοκληρώνονται σταδιακά όλες οι μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί στην πόλη και το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα.

Στόχοι

Οι στόχοι του ανασχηματισμού, όπως τόνισε ο κ. Ζέρβας, σε αυτή την τελική ευθεία είναι: «Υλοποίηση και ολοκλήρωση του προγράμματός μας. Ένα πρόγραμμα που πρέπει να γίνει διακριτό στους πολίτες ότι υλοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό, εμπλουτίστηκε και συνεχίζει να υλοποιείται. Ένα πρόγραμμα με ολοκληρωμένα έργα και μελέτες, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε όλο τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ένα πρόγραμμα με προοπτική και για την επόμενη πενταετία. Μέσα από ένα ‘σφιχτό’ σχήμα διοίκησης, με στελέχη που θα συνταχθούν με την δημοτική μας παράταξη στις επόμενες δημοτικές εκλογές, θέλουμε να διαμορφώσουμε την τελική εικόνα που θα έχουν οι δημότες της Θεσσαλονίκης από τη διοίκηση. Μια διοίκηση ομοιογενή σε χαρακτηριστικά, όπως η κοινή αντίληψη για τα πράγματα, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα».

Παράπονα

Είναι προφανές (όπως σε κάθε ανασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα) πως θα υπάρξουν εκτός από ευχαριστίες, γκρίνιες και μουρμούρες. Κάποιοι θα θεωρήσουν εαυτούς αδικημένους και κάποιοι θα μείνουν με τις προσωπικές προσδοκίες τους ανεκπλήρωτες. Δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση αυτός ο ανασχηματισμός. Παρά το γεγονός ότι από μια «δεξαμενή» 23 στελεχών, ο κ. Ζέρβας αξιοποίησε τους 20…

«Προφανώς κι ο δήμαρχος αναλαμβάνει την ευθύνη των προσώπων που θα διοικήσουν τον δήμο, αξιολογεί, έχει τη συνολική εικόνα και τη συνολική ευθύνη, άρα και το προνόμιο να επιλέξει τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις. Και από τις επιλογές του θα κριθεί εάν βελτιώνει τη λειτουργία του δήμου, την οργάνωση, την καθημερινότητα, το έργο. Είναι προφανές ότι οι όποιες γκρίνιες είναι και κατάλοιπα της απλής αναλογικής και μιας αντίληψης παρωχημένης, παλιάς. Έχουμε πλέον μια ομάδα με συγκεκριμένη νοοτροπία, μια ομάδα που μπορεί να αποδώσει περισσότερο και καλύτερο έργο, να λειτουργήσει με προσωπικότητα και να βγάλει καλύτερη εικόνα στην κοινωνία. Διότι πέρα από τα έργα σημασία έχει και η εικόνα στον κόσμο. Βάσει λοιπόν της αποτελεσματικότητας του καθενός μας γίνεται διαρκής αξιολόγηση και χρέος δικό μου είναι να παρέμβω διορθωτικά σε τομείς, όπου απαιτείται. Εξάλλου, έκαστος εφ’ ω ετάχθη. Ισχύει για όσους δεν συνέπραξαν στην προσπάθεια να διοικηθεί ο δήμος ή με την εν γένει στάση τους καθόρισαν τις επιλογές. Αλλά να ξεφύγουμε κάποια στιγμή από τη μικροπολιτική και να πάμε στη μεγάλη εικόνα. Αυτή η λογική είναι ο πυρήνας και του ανασχηματισμού», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Η «μεγάλη εικόνα» και η ενδεκάδα

Μπορεί ο κ. Ζέρβας ως «μεγάλη εικόνα» να θεωρεί το έργο που κάνει η διοίκησή του στη Θεσσαλονίκη, όμως η «μεγάλη εικόνα» πλέον (πέραν του έργου φυσικά) είναι οι εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου. Μετά την εκδήλωση της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του με την παράταξη "ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», ο κ. Ζέρβας έχει μπροστά του ένα δεύτερο «γράψε – σβήσε». Μετά εκείνο του ανασχηματισμού έχει και εκείνο του νέου ψηφοδελτίου, με το οποίο έχει ήδη αρχίσει να ασχολείται επισταμένως. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε στη Voria.gr, τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν τα 11 νέα στελέχη του ψηφοδελτίου του 2023. Τα βιογραφικά τα έχει ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του στα χέρια τους. Ονόματα δεν αποκαλύπτει πριν την επίσημη ανακοίνωση, ωστόσο μια ιδέα τη δίνει: «Πρόκειται για στελέχη από την κοινωνία, από φορείς, από τη νεολαία».

Αυτά είναι και τα πρώτα 11 ονόματα υποψηφίων με την παράταξη «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη», η οποία ήδη έχει το δικό της στελεχιακό δυναμικό, όπως και οι παρατάξεις του 2019, που θα συμπράξουν με εκείνη του κ. Ζέρβα, δηλαδή οι παρατάξεις των Μάκη Κυριζίδη, Πέτρου Λεκάκη και Βασίλη Μωυσίδη. Άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Χάρης Αηδονόπουλος, αλλά αυτό είναι στη διακριτική του ευχέρεια, όπως αναφέρουν στελέχη της διοικούσας παράταξης. Όπως επίσης υπάρχει και η σημαντική δεξαμενή των στελεχών από τις παρατάξεις του Νίκου Ταχιάου και του Γιώργου Ορφανού, που συνέπραξαν με τη διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια…

Όλοι, παρά τη δυνατότητα της προσαύξησης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων κατά 150% που δίνει ο νέος εκλογικός νόμος, δεν χωράνε στο κοινό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, οπότε αναγκαστικά θα γίνει επιλογή. Η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι από αυστηρή έως σκληρή, διότι «η προσφορά είναι μεγάλη, γεγονός που μας ικανοποιεί, αλλά και μας δημιουργεί επιπλέον ευθύνες», όπως σημειώνει ο δήμαρχος.

Ο οδικός χάρτης

Ο «οδικός χάρτης» του κ. Ζέρβα προς τις εκλογές του επόμενου Οκτωβρίου περιλαμβάνει τρεις άξονες:

1.Ανακοίνωση υποψηφίων σχεδόν ανά δεκαπενθήμερο.

2.Απολογισμός του έργου της διοίκησής του, με έμφαση στα ολοκληρωμένα έργα.

3.Επιτάχυνση των έργων που είναι σε εξέλιξη, αλλά και των λεγόμενων εμβληματικών έργων, που αποτελούν τη βάση του οράματος και της προοπτικής για την πόλη.

Οι… απέναντι

Βασικό αντίπαλο ακόμη ο κ. Ζέρβας δεν έχει. Πολλά ονόματα ακούγονται, πολλές συζητήσεις γίνονται, όμως ακόμη τίποτα δεν έχει καταλήξει. Συνεργάτες του, με τους οποίους μίλησε η Voria.gr, έλεγαν ότι αυτό πιθανώς να είναι και αποτέλεσμα της διοίκησης Ζέρβα…

Ο ίδιος ο κ. Ζέρβας πάντως τονίζει ότι «προφανώς και θα υπάρξει κάποιος απέναντι. Ο πήχης είναι ήδη ψηλά. Δεν με ενδιαφέρει συνεπώς όποιος κι αν είναι και καλώς να ορίσει όποιος θέλει να διεκδικήσει τη διοίκηση του δήμου. Εμείς θα παρουσιάσουμε το έργο μας και θα καταθέσουμε στους πολίτες την πρότασή μας για την επόμενη πενταετία. Όλοι αξιολογούμαστε. Μετά τριάμισι χρόνια στη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχω πλήρη επίγνωση της σκληρής αξιολόγησης και της κριτικής, διότι την υφίσταμαι δικαίως και ορισμένες φορές αδίκως, πάντως ορθώς, καθημερινά».

Τα χρώματα…

Στελέχη της κεντροαριστεράς κατηγορούν τον κ. Ζέρβα για «εναγκαλισμό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι «η παράταξή μας είναι πλουραλιστική. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Έχουμε στελέχη από πολλούς κομματικούς χώρους και δεν έχουμε μόνο ένα χρώμα. Δεν έκρυψα ότι σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης είχα καλή συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Ως δήμαρχος οφείλω για το καλό της πόλης να συνεργαστώ και να παράγω αποτελέσματα για τη Θεσσαλονίκη, δεδομένου ότι όλες οι αποφάσεις που αφορούν στην πόλη δεν λαμβάνονται στον δήμο. Στα πρότζεκτ της Θεσσαλονίκης στήριξα και δέχτηκα τη στήριξη της κυβέρνησης. Όμως ορισμένοι θέλουν να ξεχνούν ότι όποτε χρειάστηκε έκανα την κριτική μου. Και στο ζήτημα του φυσικού αερίου και στα ζητήματα του κυκλοφοριακού και στα θέματα επίσπευσης έργων και στο τέλος υγειονομικής ταφής… Δεν υπάρχει κανένας ‘εναγκαλισμός’. Υπάρχει ο ρεαλισμός, η διοίκηση και η ‘μεγάλη εικόνα’: το έργο που παράγουμε ως δημοτική αρχή για τους συμπολίτες μας, για την πόλη μας».

Έτσι κι αλλιώς, με τέσσερις αντιδημάρχους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ, όπως και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου –πλάι στα πολυάριθμα και ισχυρά στελέχη από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας- τα χρώματα της παράταξης «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» θα είναι τουλάχιστον δύο. Αν κάποιος βάλει και το πορτοκαλί, που κυριάρχησε το 2019…