Skip to main content

Ζέρβας: Πάνω από 4 εκ. ευρώ το πρόσθετο κόστος του ρεύματος λόγω ενεργειακής κρίσης

Στοιχεία για το οικονομικό πλήγμα που έχει υποστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από την αύξηση των καυσίμων παρουσίασε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο

Στοιχεία για το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που έχει υποστεί ο δήμος Θεσσαλονίκης εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Ζέρβας είπε ότι το πρόβλημα για τους ΟΤΑ είναι πλέον πολύ μεγάλο από τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Προέβλεψε, δε, ότι «έρχεται μια μεγάλη καταιγίδα την επόμενη χρονιά», λέγοντας ότι έχουν δοθεί επιχορηγήσεις από το κράτος, οι οποίες όμως δεν αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες και προσθέτοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει έκτακτο σχέδιο δράσης που θα διαμορφώνεται ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα ο δήμαρχος ανέφερε ότι η κατανάλωση για φωτισμό οδών, πλατειών και δημοτικών κτηρίων αυξήθηκε από τα 385.000 ευρώ μηνιαίως το 2021 σε περίπου 800.000 ευρώ το 2022. «Με τα σημερινά δεδομένα οι υπηρεσίες του δήμου έχουν υπολογίσει είναι ότι το πρόσθετο κόστος για το 2022 θα υπερβεί τα 4 εκ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το δε φυσικό αέριο η αύξηση είναι υπερτριπλάσια σε σχέση με την περσινή χρονιά, γεγονός που απέδωσε εν μέρει και στο lockdown που είχε περιορίσει την κατανάλωση για το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κόστος του φυσικού αερίου ανήλθε σε 170.000 ευρώ για το 2021, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2022 πρώτο εξάμηνο έφτασε τις 480.000 ευρώ. Αντίστοιχα, για τη θέρμανση των σχολείων το κόστος του φυσικού αερίου ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ για την προηγούμενη σχολική χρονιά, ενώ ξεπέρασε τα 2,3 εκ. ευρώ τη χρονιά 2021-22. «Κι όλα αυτά ενώ η πανδημική κρίση αφήνει έντονο αποτύπωμα στα οικονομικά των δήμων, που υπολογίζεται σε 12 εκ. ευρώ για τον δήμο μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι παρά το ασφυκτικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε ο δήμος προχώρησε σε οριζόντια μείωση των δημοτικών τελών κατά 30%, αλλά και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα καταστήματα και τις μετρόπληκτες επιχειρήσεις.