Skip to main content

Ζέρβας: Πολλαπλά τα οφέλη με το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

Τι απάντησε ο δήμαρχος σε όσους χαρακτήρισαν εθνικά επιζήμια τη λειτουργία του ιδρύματος με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, η τιμή προς τους αγώνες του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της Εθνικής Αντίστασης προφανώς και δεν κινδυνεύουν από τη συνεργασία των ευρωπαϊκών λαών στον 21ο αιώνα», τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, δίνοντας τη δική του απάντηση σε όσους χαρακτηρίζουν εθνικά και τοπικά επιζήμια τη λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζέρβας, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας συστήνεται στη βάση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, η οποία αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας και συνεργιών σε ζητήματα νεολαίας, γεγονός που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους νέους της πόλης.

«Οι δράσεις που οργανώνει το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας με επισκέψεις σε μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, με ταξίδια και ανταλλαγές νέων ηλικιακά πολιτών, ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν τη μνήμη και την ιστορία», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας: «Στο προοίμιο της συμφωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών, που κυρώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου (ΦΕΚ 254/21-12-20), αναφέρεται ρητά ότι: 'Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα δεν αποτελεί απάντηση στην ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας που απορρέει από τα σκοτεινά κεφάλαια της ιστορίας των διμερών σχέσεων, ιδιαίτερα τη γερμανική κατοχή, και συμφωνείται ότι οι αντίστοιχες νομικές θέσεις των δύο μερών στην παρούσα συμφωνία παραμένουν άθικτες».