Skip to main content

Ζέρβας: Σύντομα οι εξελίξεις για την Πλ. Ελευθερίας - Το Πάρκο Μνήμης θα γίνει όπως πρέπει

Εξελίξεις σύντομα για την πλατεία Ελευθερίας προανήγγειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης - Στην τελική ευθεία το Μουσείο Ολοκαυτώματος

«Στην πλατεία Ελευθερίας θα γίνει αυτό που πρέπει, όπως πρέπει, όταν πρέπει», ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου εν όψει της πορείας μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι η παρούσα διοίκηση έχει συνέπεια και αποτελεσματικότητα. «Αυτό το έχουμε αποδείξει στη φάση της υλοποίησης και της νομοθετικής ρύθμισης για το Μουσείο Ολοκαυτώματος και χαιρόμαστε πολύ για την εξέλιξη που έχει. Πολύ σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις και για την Πλατεία Ελευθερίας», τόνισε ο δήμαρχος.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ είχε τονίσει, στην τοποθέτησή του στην ίδια συνέντευξη, ότι «θα πρέπει να έχουμε μια απάντηση από τον δήμαρχο για το τι θα γίνει με την πλατεία».

«Και από την Ελλάδα και από το εξωτερικό περιμένουν να ακούσουν την απόφαση του δημάρχου», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η διοίκηση του δήμου έχει αναθέσει σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία να διερευνήσει εάν η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση.

Σύμφωνα πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η Voria.gr, το προκαταρκτικό συμπέρασμα της προκαταρκτικής μελέτης αναφέρει πως η κατασκευή και λειτουργία του υπόγειου πάρκινγκ είναι βιώσιμη επένδυση. Προχωρά μάλιστα και σε μια πρώιμη περιγραφή των χαρακτηριστικών του έργου, μιλώντας για υπόγειο πάρκινγκ δύο έως τριών ορόφων, παραθέτοντας και τα σχετικά προϋπολογιστικά στοιχεία.

Διαβάστε: Νέα δεδομένα για την πλατεία Ελευθερίας – Ποια η εισήγηση για το υπόγειο πάρκινγκ

Εν τω μεταξύ, στην τελική ευθεία μπαίνει το Μουσείο Ολοκαυτώματος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχουν οι αρχιτέκτονες και οι μουσειολόγοι.

«Ενημερώνουμε και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένο και την κυβέρνηση. Ελπίζω ότι αν βγάλουμε την άδεια μέχρι το τέλος του χρόνου, θα μπορεί να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση από το 2023 και να δούμε από το 2025 τα εγκαίνια του Μουσείου».

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Καραγιάννη επανέλαβε «την αταλάντευτη προσήλωση του δήμου στην υλοποίηση του έργου του Μουσείου Ολοκαυτώματος». «Αυτή η προσήλωσή μας είναι έμπρακτη, καθώς με ενέργειές μας δόθηκαν επιπλέον  11 στρεμ. για την ανέγερση του Μουσείου και λύθηκαν σειρά άλλων ζητημάτων», σημείωσε η κ. Καραγιάννη.