Skip to main content

Ζέρβας: Νέο Τελ Αβίβ η Θεσσαλονίκη του 2030 – Στήνω ήδη το ψηφοδέλτιο του 2023

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του δημάρχου στη Voria.gr- Οι επόμενες εκλογές, η σχέση με τον πρωθυπουργό, το όραμα για τη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος

Συνέντευξη στους Τάσο Τασιούλα και Γιώργο Χατζηλίδη

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναλύει την πολιτική του για τα ζητήματα της καθημερινότητας στην πόλη και αναφέρεται στο όραμά του για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, βλέποντας την πόλη ως άλλο Τελ Αβίβ

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του δημάρχου Θεσσαλονίκης στη Voria.gr - Ζέρβας: Αφήνουμε πίσω τους... μπαγιάτικους της Θεσσαλονίκης

Επίσης, τονίζει ότι ήδη δυο χρόνια πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές άρχισε να στήνει το ψηφοδέλτιο, ζητώντας ουσιαστική στήριξη από τη ΝΔ σε επίπεδο στελεχών ικανών να κάνουν τη διαφορά στο δήμο και όχι απλώς το κομματικό χρίσμα, αναφέρει πού δεν τα πήγε καλά μέχρι σήμερα η διοίκησή του και απαντά στην κριτική περί απόλυτης ταύτισής του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πού πιστεύετε ότι ως διοίκηση δεν τα πήγατε καλά μέχρι σήμερα;

Υποτίμησα τη γραφειοκρατία και τις δυνάμεις της ακινησίας. Υπήρξε μία υστέρηση σε τομείς στους οποίους τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη λειτουργία υπηρεσιών αλλά και δράσεων. Ο πολιτισμός έμεινε πίσω για ένα σημαντικό διάστημα παρά τις ψηφιακές πρωτοβουλίες. Ένα άλλο παράδειγμα καθυστέρησης είναι η πλατεία Ελευθερίας -όπου δεν μπορούσα να φανταστώ ότι έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος, για να κηρυχθεί έκπτωτος ένας εργολάβος που είχε εγκαταλείψει το έργο λόγω οικονομικών του δυσκολιών! Ξέρετε οι διαδικασίες που προβλέπονται είναι -κατά κανόνα- εξαιρετικά χρονοβόρες. Αφήστε το γεγονός ότι πολύ συχνά βρίσκονται και στελέχη -και μάλιστα εκεί και όταν δεν το περιμένεις- που προτιμούν να… «πετούν την μπάλα στην κερκίδα» και όχι να είναι αποτελεσματικά, να κάνουν τη δουλειά τους. Απολαμβάνουν τη χαρά της διαδικασίας και όχι τη χαρά του αποτελέσματος.

Δύο χρόνια δήμαρχος αισθάνεστε περισσότερο διαχειριστής, παρά ένας δήμαρχος με συγκεκριμένο όραμα για την πόλη;

Ενας δήμαρχος πρέπει να είναι ένας καλός διαχειριστής που υπηρετεί ένα ολοκληρωμένο όραμα. Πριν από δυο χρόνια κάθισα στη θέση αυτή, έχοντας σαφείς προεκλογικές εξαγγελίες, το πρόγραμμά μας, αλλά παράλληλα αναζήτησα φακέλους έργων που υπήρχαν στο γραφείο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς όμως βρήκα έργα κολλημένα, σχέδια χωρίς ωριμότητα για τις υποδομές της πόλης αλλά και τις ανάγκες της καθημερινότητας, όπως τα ζητήματα της καθαριότητας, του πρασίνου, των δρόμων, των πεζοδρομίων, του ηλεκτροφωτισμού.

Κυρίαρχος τομέας που έπρεπε να αναταχθεί ήταν η καθαριότητα. Ο στόλος των οχημάτων ήταν σε κακή κατάσταση. Πλέον, όμως, έχουμε δεκάδες καινούργια οχήματα. Αντικαθιστούμε τα τρίκυκλα στη νέα παραλία, ηλικίας σχεδόν 30 ετών με καινούργια, προμηθευθήκαμε ανατρεπόμενα φορτηγά για τα ογκώδη, ηλεκτρικές φορητές σκούπες. Έχουμε επιτέλους 59 καινούργιους υπόγειους κάδους στο κέντρο της πόλης, καινούργια καλαθάκια στις γειτονιές… Όλα αυτά αποτελούν μια διαχείριση της καθημερινότητας που έπρεπε να γίνει άμεσα και έγινε. Η σημερινή κατάσταση στην καθαριότητα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το 2019. Βέβαια μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά με τη σωστή συνεργασία με το προσωπικό του Δήμου και τον κατάλληλο σύγχρονο εξοπλισμό κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται και θα γίνεται καλύτερη.

Είχαμε για παράδειγμα ένα καδοπλυντήριο και ελάχιστους πράσινους και μπλε κάδους αλλά μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουμε τρία καδοπλυντήρια και πολλούς καινούργιους κάδους, ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Φοίνικα λειτουργεί υποδειγματικά, η εικόνα αλλάζει. Και το ίδιο έγινε και στο θέμα των αναπλάσεων και στο θέμα των ασφαλτοστρώσεων, σε όλες τις γειτονιές. Η εικόνα ενός Δήμου δεν είναι μόνον η διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά όλες αυτές οι παρεμβάσεις που αποτελούν μέρος ενός ενιαίου σχεδίου, μιας συνολικής προσπάθειας, για να βελτιωθεί η καθημερινότητα σε κάθε γωνία. Κάνουμε ασφαλτοστρώσεις και παρεμβάσεις ανάπλασης σε γειτονιές, όπως στην Ανατολικής Θράκης στην Τούμπα, στην Ξηροκρήνη, στη Δελφών, στο Βαφοπούλειο, στην οδό Χαλκιδικής. Η Αγίου Δημητρίου, κεντρικός οδικός άξονας, θα ασφαλτοστρωθεί τις επόμενες ημέρες, και στα όρια της Τριανδρίας, μέχρι το τέλος του έτους θα δημοπρατηθεί, για να ολοκληρωθεί επιτέλους η διάνοιξή της. Ένα έργο που η πόλη το ανέμενε δεκαετίες. Η οδός Ελένη Ζωγράφου από τα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας μέχρι την Άνω Πόλη αναπλάθεται. Αντίστοιχες αναπλάσεις γίνονται στην περιοχή στα Δικαστήρια και ξεκινούν στην περιοχή του Ιπποκρατείου. Διαχείριση φιλόδοξη αλλά και αποτελεσματική.

Ποιο είναι το όραμα του Κωνσταντίνου Ζέρβα για τη Θεσσαλονίκη; Πώς θα θέλατε να είναι η Θεσσαλονίκη το 2030;

Πρώτα οι υποδομές – έργα που σχεδιάζονται και εκτελούνται με τις δυνάμεις του Δήμου, με τη συνεργασία άλλων φορέων, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πολιτείας αλλά και των ιδιωτών. Εργα υποδομής, όπως το μετρό, το flyover στην περιφερειακή οδό, η αναπλασμένη ΔΕΘ, η νέα Τούμπα, το ντεκ της παραλίας, η νέα Αριστοτέλους και οι πλατείες Διοικητηρίου και Ελευθερίας, τα νέα πάρκινγκ αλλά και οι ποδηλατόδρομοι. Το ζητούμενο είναι να γίνει η Θεσσαλονίκημια προσπελάσιμη και βιώσιμη πόλη.

Πέραν αυτού θέλω μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα για τη Θεσσαλονίκη και αυτή προκύπτει από δράσεις και προβολή. Να γίνονται events πολιτιστικά, εκθεσιακά, συνεδριακά, με διεθνή αντίκτυπο, να είναι η πόλη επενδυτικός προορισμός, να αναπτυχθεί τουριστικά και επιχειρηματικά. Σε αυτό συμβάλλει ακόμη και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και αυτό με τη σειρά του στη διαμόρφωση ενός κλίματος φιλικού στις επενδύσεις, στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Είναι πολύ σημαντικό ότι κι εμείς ως Δήμος συμβάλλουμε, ώστε να έρθουν μεγάλες εταιρείες, για να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη, όπως η Cisco, η Deloitte, η Pfizer. Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, για να προχωρήσει η αξιοποίηση των μεγάλων βιομηχανικών εγκαταλελειμμένων ακινήτων της πόλης. Δεν είναι δηλαδή μόνον ο κοσμοπολιτισμός και ο ευρωπαϊκός χαρακτήρας της πόλης αλλά και η επιχειρηματικότητα, οι επενδύσεις, η ανάπτυξη της καινοτομίας που πρέπει να την εμπλουτίσουν. Η Θεσσαλονίκη έχει κάθε δυνατότητα να γίνει το Τελ Αβίβ της επόμενης δεκαετίας και αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά οι επενδυτές που ήδη έρχονται και επιλέγουν την πόλη μας.

Αυτό είναι ένα όραμα στο οποίο πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι. Ξέρετε οι επενδύσεις και η ανάπτυξη ψάχνουν προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή μας. Ε, λοιπόν, να συνεισφέρουμε όλοι για να είναι η Θεσσαλονίκη ο προορισμός τους. Όπως έγινε για παράδειγμα με την πρόσφατη χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε εδώ. Αυτό όμως θέλω να γίνει κανόνας. Να μας επιλέγουν για ταινίες, για μεγάλες συναυλίες. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να έχει κάθε χρόνο τέτοια mega-events, πολιτιστικά, συνεδριακά, αθλητικά. Όλα αυτά προβάλλουν την πόλη, τη βάζουν στον χάρτη της αναγνωρισιμότητας, γίνεται επιλογή των επενδύσεων.

Ζέρβας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και το 2023. Το ανακοινώσατε. Με την υποστήριξη της ΝΔ αυτή τη φορά; Διότι όλοι γνωρίζουν για την πολύ καλή σχέση του Ζέρβα με τον Μητσοτάκη, αλλά δεν ξέρουν ποια είναι η σχέση του Ζέρβα με το κόμμα…

Το θέμα είναι να έχω τη στήριξη της πόλης και να πορευθούμε σε μια πιο ομαλή διαδικασία από εκείνη των προηγούμενων εκλογών. Στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές το κεντρικό ζήτημα θα είναι η ατζέντα της πόλης που έχουμε ως σταθερή προγραμματική μας θέση. Η πόλη να στηρίξει το όραμα και να επιβραβεύσει τη διαχειριστική επάρκεια της διοίκησής μας. Και βέβαια να προχωρήσουμε με λιγότερα εμπόδια από αυτά που έχει η δική μου πρώτη θητεία, τόσο λόγω της απλής αναλογικής και της πολυδιάσπασης όσο και λόγω της πανδημίας. Ήδη υπάρχει νέος εκλογικός νόμος και η προσπάθειά μου είναι η σύνθεση νέων δυνάμεων μέσα στην πόλη. Μια συμμαχία του καλού και της δημιουργίας, όπως την αποκαλώ.

Η διοίκηση, η παράταξη, που θα ζητήσει τη νέα εκλογή της το 2023,έχει μια διαρκή σχέση δημιουργίας με την πόλη. Και σ’ αυτήν τη βάση οφείλω να συνεργαστώ και να απευθυνθώ σε όλους. Και κυρίως σε όσους βρισκόμαστε κοντά ιδεολογικά, αλλά κυρίως έχουμε κοινή άποψη για το πώς πρέπει να λειτουργήσει, να εξελιχθεί η πόλη. Αυτές είναι οι συμμαχίες μας, η στήριξη που ζητούμε. Και στη Θεσσαλονίκη, αλλά προφανώς και στην Αθήνα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σ΄ αυτήν την προσπάθεια είμαστε πολλοί και σημαντικοί.

Υπάρχουν κι άλλοι όμως που λένε ότι παρότι εκλεγήκατε ως ανεξάρτητος και με αυτοδιοικητικό πρόταγμα, ουσιαστικά λειτουργείτε σαν «κολαούζος» του Μητσοτάκη… Ότι έχετε ταυτιστεί απόλυτα ως δήμαρχος με τον κ. Μητσοτάκη.

Την έκφραση «κολαούζος του Μητσοτάκη» τη χρησιμοποιεί επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν κομματική υποψήφια και υπήρξε κομματικά στρατευμένη στη διάρκεια όλης της πολιτικής της σταδιοδρομίας. Προφανώς …εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια! Ξέρετε εγώ δεν μπαίνω εύκολα σε τέτοιους φθηνούς πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Για να απαντήσω όμως στην ουσία του ερωτήματός σας, η όποια ταύτιση της διοίκησης του Δήμου με την κυβέρνηση αφορά την ατζέντα της πόλης. Αναρωτηθήκατε μήπως τελικά δεν στηρίζω εγώ ως Δήμαρχος την κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση βλέπει σε εμάς έναν αξιόπιστο συνομιλητή και μια ικανή διοίκηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα;

Το 2015, στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, στήριξα ανοιχτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη -όλοι το γνωρίζουν- και αυτός την ίδια ημέρα των δημοτικών εκλογών το 2019, με πήρε τηλέφωνο για να με συγχαρεί και να μου ζητήσει την πλήρη συνεργασία. Πάντα διεκδίκησα και διεκδικώ αυτοδιοικητικά αξιώματα και αποφεύγω κομματικές σκέψεις και πολιτικούς χαρακτηρισμούς. Θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι κατέβηκα υποψήφιος Δήμαρχος στην πόλη μου με τις δικές μου δυνάμεις και πήρα το μεγαλύτερο ποσοστό που πήρε ποτέ Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Την επόμενη μέρα ως Δήμαρχος της πόλης όμως οφείλω να συνεργαστώ με την εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, πόσο μάλλον όταν με αυτήν υπάρχουν κοινές αντιλήψεις, καλή χημεία και εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας.

Υπήρξαν στιγμές διαφωνίας ή ρήξης μεταξύ σας;

Έχω βρεθεί απέναντι σε αποφάσεις της κυβέρνησης και όταν χρειάστηκε άσκησα και κριτική, όπως για τη διαχείριση του κορωνοϊού στην πόλη μας τους δύσκολους Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Και αργότερα στις αρχές Απριλίου, όταν η αγορά της Θεσσαλονίκης είχε εξαιρεθεί από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ήρθαν δύσκολες στιγμές. Υπήρξε μάλιστα και μια τηλεφωνική επικοινωνία με πολλή ένταση με τον πρωθυπουργό εκείνο το Σάββατο, θυμάμαι.

Αλλά ξέρετε ορισμένοι δεν έχουν αντιληφθεί ή δεν θέλουν να αντιληφθούν τη δική μου διαφορετική πολιτική στάση. Αποφεύγω δημόσιες προσωπικές επιθέσεις, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Έχω διαφορετικό πολιτικό προφίλ, άλλον πολιτικό λόγο. Η ευπρέπεια που πιστεύω ότι πρέπει να χαρακτηρίζει τον Δήμαρχο της πόλης δεν μου επιτρέπει να κουνάω το δάχτυλο σε κανέναν, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην αντιπολίτευση, σε κανέναν. Μακριά από μένα οι λαϊκισμοί και οι φθηνές πολιτικές ατάκες, είναι ένα στυλ που δεν με εκφράζει.

Όσον αφορά τη συνεργασία μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Μέγαρο Μαξίμου καθίσαμε σε ένα γραφείο, ανοίξαμε μπροστά μας τον χάρτη της Θεσσαλονίκης και συζητήσαμε για τα 24 έργα που θεωρούμε εμείς κρίσιμα και σημαντικά. Μιλήσαμε για την ατζέντα της πόλης μας και χαίρομαι που ο πρωθυπουργός την υιοθέτησε.

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Είστε έτοιμος να ηγηθείτε ενός κυρίαρχου σχήματος της κεντροδεξιάς για τον δήμο;

Δίνω σήμερα έναν τεράστιο αγώνα για τη βελτίωση της πόλη μας, για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μας. Όταν θα πλησιάζει το 2023, θα μιλήσουμε για τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή προέχει η δουλειά στην πόλη. Προχωράμε σχεδιάζοντας την πόλη και όχι προετοιμάζοντας εκλογές. Με ενδιαφέρει μια ευρεία κοινωνική συμμαχία των δυνάμεων της δημιουργίας, όπως σας έχω αναφέρει, που εν τέλει είναι αυτή που θα αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη. Αυτή η συμμαχία είναι το σχήμα που είναι κυρίαρχο και σήμερα και θα είναι στη συνέχεια.

Δηλαδή δύο χρόνια πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δεν στήνετε ψηφοδέλτιο;

Προφανώς και συζητώ με συμπολίτες μου, με την έννοια ότι πάντα αναζητώ ικανούς συνεργάτες. Και αν θέλετε εκεί ακριβώς έχει και νόημα η στήριξη μιας μεγάλης παράταξης όπως η ΝΔ, με πληθώρα στελεχών. Η πολυδιάσπαση των παρατάξεων των προηγούμενων εκλογών προκάλεσε και πολυκερματισμό των στελεχών που ενδιαφέρονται για τα κοινά της πόλης και εν τέλει μπορούν να βοηθήσουν. Στις επόμενες εκλογές που -ευτυχώς- δεν θα γίνουν με το αναποτελεσματικό σύστημα της απλής αναλογικής θα γίνει μια σύνθεση από μεγάλες δεξαμενές στελεχών. Μια συσπείρωση όχι μόνο κομματική αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας, με στελέχη της πόλης που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της ατζέντας μας.

Σήμερα παραμένει ο στόχος που είχα και το 2019 να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Το νεότερο δίνει άλλον «αέρα»στη διοίκηση, στη διαχείριση, στην επαφή με την κοινωνία. Όταν επιδιώκουμε καινούργια πράγματα για την πόλη, πρέπει να απευθυνθούμε σε μια νέα γενιά. Νέα, βέβαια, όχι απαραίτητα ηλικιακά, αλλά σε όραμα, σε διάθεση για δουλειά, σε αποτελεσματικότητα… Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια πολλοί ζυγίστηκαν, μετρήθηκαν και βρέθηκαν λειψοί. Κάνω λοιπόν άνοιγμα και έκκληση στο δυναμικό της πόλης, στον πολιτικό χώρο, στην κοινωνία των πολιτών, στο χώρο της εργασίας. Να έρθουν και να προσφέρουν τη γνώση και το μεράκι τους για το καλύτερο αύριο της Θεσσαλονίκης. Χαίρομαι για την μέχρι τώρα ανταπόκριση και ίσως, αν δεν ήταν η πανδημία, θα είχαμε «τρέξει» ακόμη πιο γρήγορα.

Ο στόχος είναι ένας: Η Θεσσαλονίκη να είναι το Τελ Αβίβ, η Βαρκελώνη της νέας δεκαετίας κι αυτό μπορεί και θα γίνει με τους νέους ανθρώπους. Άρα, αν θέλουμε να πετύχουμε,η σκυτάλη πρέπει να περάσει στους νεότερους, σε εκείνους με φρέσκες ιδέες, στους αποτελεσματικότερους. Το οφείλουμε στην πόλη μας.