Skip to main content

Ζέρβας: Μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των γειτονιών της Θεσσαλονίκης

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρουσίασε το τεχνικό πρόγραμμα λέγοντας με αυτό ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου της διοίκησης για την επόμενη 4ετία.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το 2020 παρουσίασε ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, λέγοντας πως με αυτό ξεκινάει η εφαρμογή του σχεδίου της διοίκησης για την επόμενη 4ετία αλλά και για τη Θεσσαλονίκη της επόμενης δεκαετίας, τη Θεσσαλονίκη του 2030.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα υπερψηφίστηκε στην ψηφοφορία που έγινε περίπου στη 1.00 το βράδυ, λίγο πριν το τέλος της 32ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 21 σύμβουλοι, κατά 12 σύμβουλοι και λευκό τέσσερις.

Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, στόχος του είναι με το πρόγραμμα αυτό που θα πάρει τη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα επενδυτικά έργα που θα γίνουν αυτό το διάστημα, η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει σημαντικό, οικονομικό, ερευνητικό, εκπαιδευτικό και τουριστικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Να γίνει μια μητρόπολη της Ευρώπης, της Μεσογείου».

Το πρώτο βήμα του οραματικού στόχου είναι η ανασυγκρότηση δημόσιου χώρου της πόλης, σημείωσε ο ίδιος.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε πρώτα σε ένα μεγάλο, εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης των γειτονιών με την ονομασία «αναβάθμιση των γειτονιών της πόλης». Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθούν παντού καινούργιοι πεζόδρομοι, νέες δενδροδόχοι, παντού αστικός εξοπλισμός θα ενισχυθεί φωτισμός Led, θα υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι με διαγραμμίσεις «που δεν θα φεύγουν με το πρώτο νερό βροχής». Για τις συντηρήσεις αυτές θα δοθούν 6,2 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Μάκης Κυριζίδης, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα λέγοντας ότι θα δημιουργηθούν πάρκα τσέπης στις γειτονιές ενώ θα υπάρξουν και εργολαβίες που θα αναλαμβάνουν την αναβάθμιση ενός οικοδομικού τετραγώνου ακολουθώντας αυστηρές προδιαγραφές, όπως γίνεται και στον δήμο Αθηναίων.

Στα μεγαλύτερα έργα, ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα γίνει για την πλατεία Αριστοτέλους, τη δημιουργία ξύλινης εξέδρας στην παραλιακή, στην ανάπλαση Διοικητηρίου, την αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης αλλά και τη συντήρηση της Νέας Παραλίας.

«Δεν υπήρχαν μελέτες», τόνισε ο ίδιος αφήνοντας αιχμές για την προηγούμενη διοίκηση.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στα κοιμητήρια λέγοντας ότι αισθάνθηκε ντροπή όταν τα επισκέφθηκε. Όπως τόνισε σε τέσσερα χρόνια, «τα κοιμητήρια θα περιποιούν τιμή σε κάθε αιρετό που θα τα επισκέπτεται τον ιερό αυτό χώρο».

Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει παράλληλα μελέτη αποτεφρωτηρίου οστών και αποτεφρωτηρίου ζώων καθώς τα χωνευτήρια έχουν γεμίσει ενώ ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί και εκκλησία εντός των Κοιμητηρίων.

Ακόμα ο δήμος θα στρέψει και το βλέμμα του στις αθλητικές εγκαταστάσεις, τις οποίες είπε ότι η Θεσσαλονίκη ξέχασε. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμα σε δημιουργία χώρων στάθμευσης.

Ο κ. Ζέρβας υπογράμμισε ότι έχει κάνει ήδη επαφές με το πράσινο ταμείο για απαλλοτριώσεις αλλά και την ΚΤΥΠ για χρηματοδότηση και πραγματοποίηση μελετών για τη σχολική στέγη.

«Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά θα ελέγχονται σφιχτά που πιστεύω ότι είμαστε ταγμένοι στην καινούργια Θεσσαλονίκη που όλοι θέλουμε».

Ο κ. Κυριζίδη αναφέρθηκε και σε άλλα έργα, όπως η δημιουργία παιδικής χαράς στη Ροτόντα με στόχο να αλλάξει η όψη της περιοχής, αλλά και η αναβάθμιση ανοιχτών κέντρων εμπορίων στο πλαίσιο της οποίας θα αλλάξει το Καπάνι και η Δημητρίου Γούναρη την ώρα που ακόμα υπάρχουν οι λαμαρίνες στη Μοδιάνο. «Φιλοδοξούμε ότι μέχρι τον Φεβρουάριο θα έχουμε αναπτύξει οίκοθεν τις μελέτες. Θα αλλάξουμε την αγορά Καπανίου. Θα αλλάξουμε τη Δημητρίου Γούναρη», επισήμανε (δείτε πιο αναλυτικά εδώ).

Κριτική κατά του προγράμματος

Για έλλειψη κεντρικού στόχου και μηνύματος από το Τεχνικό Πρόγραμμα που κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον», Γιώργος Ορφανός.

«Σαν το σπουργίτι πάτε σε κάθε τομέα, παίρνετε ένα εργάκι [...] το εμφανίζετε – δεν αναιρώ την αναγκαιότητα για καθένα από αυτα να γίνει – αλλά έχει μεγάλη σημασία η πρώτη φορά [που κατατίθεται τεχνικό πρόγραμμα] να καταλαβαίνουμε πού θέλετε να πάτε την πόλη. Δεν το καταλαβαίνουμε. Δεν φαίνεται πουθενά», σημείωσε. «Πού θέλετε να πάτε την πόλη κ. δήμαρχε, δεν φαίνεται», πρόσθεσε. «Δεν ανταποκρίνεστε σε αυτό που έχει ανάγκη η Θεσσαλονίκη. Απλά κοιτάτε τον εαυτό σας» κατηγόρησε τέλος τη διοίκηση ο κ. Ορφανός.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη». «Λείπει η συνεκτική ιδέα, λείπει η ευεργετική σύνοψη ενός σκελετού, μιας βάσης, μιας λογικής που θα έπρεπε να στηρίζεται σε υποχρεωτικές επιλογές που σε όλο τον κόσμο οι πόλες παίρνουν τώρα σχετικά με τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα και τη συνοχή -κοινωνική και περιβαλλοντική- ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς».

Ο δημοτικός σύμβουλος, Βασίλης Γάκης διερωτήθηκε ποιο από τα έργα αυτά θα μπορέσουν να γίνουν, ενώ ο Ανδρέας Κουράκης σημείωσε ότι στο πρόγραμμα δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα.