Skip to main content

ΖΥΜΑΡ: Τα παραδοσιακά ζυμαρικά από την Αρέθουσα που ευωδιάζουν… Πόντο

Η οικογένεια Αμανετίδη έκανε τη σπιτική παρασκευή ζυμαρικών επιχείρηση και δίνει τη δυνατότητα και στον κόσμο να φτιάχνει ζυμαρικά με δικά του υλικά.

Η αγάπη τους για την παράδοση και τα αγνά υλικά και η συνήθειά τους να φτιάχνουν κάθε χρόνο τα δικά τους σπιτικά ζυμαρικά με ποντιακές συνταγές που πέρασαν από γενιά σε γενιά ήταν η αφορμή για τα μέλη της οικογένειας Αμανετίδη να δημιουργήσουν στην Αρέθουσα Θεσσαλονίκης το εργαστήριο παραδοσιακών ζυμαρικών ΖΥΜΑΡ.

Έχοντας ως οικογένεια πολύχρονη τριβή με τα ζυμαρικά, θέλησαν να μοιραστούν με τον κόσμο την σπιτική… τέχνη της μητέρας Σαββατούλας, που με τη σειρά της έμαθε από τη δική της μητέρα Αναστασία τις παραδοσιακές συνταγές. Μάλιστα, το εργαστήριό τους δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να φέρουν και τα δικά τους υλικά, αβγά, γάλα κτλ, ώστε να φτιάξουν τα δικά τους, σπιτικά ζυμαρικά, αξιοποιώντας τις γνώσεις της οικογένειας Αμανετίδη.

Αυτή δε η υπηρεσία βρήκε μεγάλη ανταπόκριση τόσο από κατοίκους του χωριού όσο και άλλων περιοχών.

Σήμερα η ΖΥΜΑΡ, που δημιουργήθηκε το 2017, διαθέτει 29 κωδικούς, μεταξύ των οποίων χιλοπίτες, κους κους, κριθαράκι, τραχανά, βίδες, στριφτάρια, μακαρίνα και χυλοπιτάκια, όλα με το άρωμα του Πόντου. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, αλλά και σε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές γύρω από την Αρέθουσα μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά ζυμαρικά με βάση το 100% σιμιγδάλι σκληρού σιταριού, τα φρέσκα αυγά και το φρέσκο γάλα, ζυμαρικά με φρέσκα λαχανικά και φρέσκα μανιτάρια, αλλά και ζυμαρικά με 100% αλεύρι ολικής άλεσης, όπως και με αλεύρι από δίκκοκο σιτάρι. Στόχος δε της οικογένειας Αμανετίδη, που σχεδιάζει και νέα προϊόντα, είναι να επεκταθεί περαιτέρω στη Θεσσαλονίκη, να αποκτήσει παρουσία στη Χαλκιδική, ενώ έχει δεχθεί κρούσεις από τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Νορβηγία για εξαγωγές.

Ένα σπίτι γεμάτο ζύμες

Τα ζυμαρικά βρίσκονταν ανέκαθεν στη ζωή της οικογένειας και η παρασκευή τους έχει δημιουργήσει τις πιο ωραίες μνήμες για τα τέσσερα αδέρφια Αμανετίδη, τον Χρήστο, τον Μάριο, την Ευτυχία και τον Κωνσταντίνο. Μάλιστα, ο Χρήστος Αμανετίδης θυμάται έντονα την εικόνα της γιαγιάς του με άλλες γυναίκες στο σπίτι, συνήθως στα τέλη καλοκαιριού, να πλάθουν τα ζυμάρια, να κόβουν τις χυλοπίτες και να τρίβουν επί ώρες το κους κους, ετοιμάζοντας τα ζυμαρικά για την επόμενη χρονιά. «Ήταν ένα σπίτι γεμάτο ζύμες και ζυμαρικά απλωμένα παντού και ο ενθουσιασμός της δημιουργίας ήταν διάχυτος» λέει στη Voria ο Χρήστος Αμανετίδης.

Αν και η ΖΥΜΑΡ ξεκίνησε ως μια συμπληρωματική δραστηριότητα για την οικογένεια, που διατηρεί παντοπωλείο στην Αρέθουσα, τείνει πλέον να γίνει η βασική της ασχολία, αφού η μαγεία των ζυμαρικών έχει συνεπάρει τα μέλη της, που όλα, από τα τέσσερα αδέρφια μέχρι τους γονείς τους, τη Σαββατούλα και τον Αλέξιο Αμανετίδη, συμβάλλουν ώστε η οικογενειακή παράδοση και οι γαστρονομικές μνήμες του Πόντου να βρεθούν αγνές, αυθεντικές και ατόφιες στα πιάτα των καταναλωτών.

«Όλες μας οι πρώτες ύλες είναι φρέσκες. Δεν χρησιμοποιούμε σκόνες. Η τομάτα είναι τομάτα και το μανιτάρι μανιτάρι. Μάλιστα, ακόμα και οι ντόπιοι προτιμούν τα προϊόντα μας, παρόλο που οι οικογένειες της Αρέθουσας έχουν παράδοση στην παρασκευή ζυμαρικών στα σπίτια τους. Τα ζυμαρικά μας είναι υψηλής διατροφικής αξίας» λέει ο Χρήστος Αμανετίδης.