Skip to main content

Ζιούτα: Ποια είναι η επιδότηση που παίρνουν οι εργαζόμενοι που νοσούν από κορωνοϊό

Η πολιτευτής ΝΔ Β' Θεσσαλονίκης, προϊσταμένη Γ' Διεύθυνσης Παροχών e-ΕΦΚΑ, Κατερίνα Ζιούτα, αναφέρεται στην επιδότηση ασθένειας λόγω Covid 19.

Η πρωτοφανής μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον πλήττει με σφοδρότητα όλους τους τομείς της κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής, καθιστώντας πρωταρχικά θέματα της επικαιρότητας, τη λήψη αναρρωτικής άδειας και την επιδότηση λόγω ασθένειας.  

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως, σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση, το θετικό αποτέλεσμα rapid τεστ αποτελεί λόγο δικαιολογημένης απουσίας από την εργασία, για πέντε ημέρες. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί πως είναι άλλη η περίπτωση όπου ο εργαζόμενος νοσεί και άλλη αυτή όπου έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, οπότε κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης και προς αποφυγή διασποράς της νόσου, συστήνεται ο αυτοπεριορισμός. Κατά την τελευταία αυτή περίπτωση δεν υπάρχει ανικανότητα προς εργασία, οπότε μπορεί π.χ. να εργαστεί εξ αποστάσεως ή να αναπληρώσει τις ώρες εργασίας σύμφωνα με το αρ.15 ν.4722/2020.

Εφόσον λοιπόν ο εργαζόμενος διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, τεκμαίρεται ανίκανος προς εργασία, οπότε αυτές οι πέντε ημέρες που θα απουσιάσει, αποτελούν ημέρες αναρρωτικής άδειας. Ο ΕΦΚΑ επιδοτεί τις δύο από τις πέντε ημέρες αποχής από την εργασία, καθώς οι τρεις πρώτες ημέρες αποτελούν χρόνο αναμονής (σύμφωνα με το άρθρο 38 της 102 Διεθνούς Σύμβασης «περί ελαχίστων ορίων κοινωνικής ασφάλειας»), εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

-υπάρχει ιατρική γνωμάτευση επιβεβαίωσης της νόσου, υποχρεωτικά ηλεκτρονική μέσω άυλης συνταγογράφησης, όπου θα πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία του τεστ, η συμπτωματολογία (π.χ. πυρετός, κόπωση κλπ) καθώς και το διάστημα  έναρξης και λήξης της αναρρωτικής άδειας και  

- να έχει 120 ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο 15μηνο, εξαιρουμένων των ημερών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο. Έτσι αναρρωτική άδεια   π.χ από 10-20/1/2022, θα επιδοτηθεί για 7 ημέρες (10 μείον 3 ημέρες αναμονής), εφόσον ο εργαζόμενος έχει τουλάχιστον 120 ένσημα από 1-12/2021. Εάν τα ένσημα που έχει μέσα στο 2021 είναι λιγότερα από 120, θα ανατρέξουμε στους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, αφαιρώντας όμως προηγουμένως τα ένσημα το τελευταίου τριμήνου του 2021. Συνεπώς εάν ο εργαζόμενος έχει πχ 150 ένσημα το διάστημα από 10/2020-12/2021 από τα οποία όμως τα 40 πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από 10-12/2021, τότε δεν δικαιούται επιδότηση ασθένειας. Αντιθέτως αν 120 ένσημα έχουν πραγματοποιηθεί από τον 10/2020 μέχρι και τον 9ο/2021, δικαιούται επιδότηση. Ως προς την πληρωμή, ο εργοδότης καταβάλλει το ήμισυ των αποδοχών για τις τρεις πρώτες ημέρες, ενώ ο ΕΦΚΑ επιδοτεί από την τέταρτη ημέρα μαζί με τον εργοδότη που καλύπτει το υπολειπόμενο ποσό έως τις πλήρεις αποδοχές. Από την 15η ημέρα και μετά η επιδότηση συνεχίζεται μόνο από τον ΕΦΚΑ.       

Να σημειωθεί εδώ πως εάν ο γιατρός συστήσει αποχή μεγαλύτερη από 15 ημέρες, η αίτηση για το διάστημα άνω των 15 ημερών, παραπέμπεται προς επικύρωση στην αρμόδια πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή, που λόγω των συνθηκών είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.  

Τέλος, οι ασφαλισμένοι μισθωτοί του πρώην ΙΚΑ, μπορούν να υποβάλλουν το αίτημα ηλεκτρονικά στο site του e-ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr/el/epidoma όπου αντλείται η ηλεκτρονική γνωμάτευση του γιατρού, ο δε εργοδότης ενημερώνεται από την υπηρεσία να εισέλθει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του εργαζομένου και το διάστημα αποχής από την εργασία του. Οι ασφαλισμένοι των λοιπών ταμείων θα πρέπει να την αποστείλουν στο αρμόδιο υποκατάστημα κατοικίας τους. Το αίτημα υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την αναγγελία της ασθένειας.