Skip to main content

Κορωνοϊός: Οι εκτιμήσεις για το εμβόλιο και η λογική που αναζητείται

Λογικό είναι λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να μαθαίνει κάθε πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο του εμβολίου, αφού είναι η μόνη του ελπίδα.

Σε εβδομαδιαία βάση συνομιλούν πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Θεσσαλονικιός CEO της πολυεθνικής φαρμακευτικής Pfizer. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, θα αναρωτηθεί κανείς. Από την παραγωγή του εμβολίου κατά της πανδημίας του κορωνοΐού εξαρτάται πλέον η τύχη της Ελλάδας. Χωρίς κανένα ίχνος υπερβολής να υποκρύπτεται σε αυτή τη διαπίστωση. Τόσο σε ό,τι αφορά στην υγεία των πολιτών, όσο και στην οικονομία της.

Λογικό είναι λοιπόν ότι ο Μητσοτάκης θέλει να μαθαίνει κάθε πρόοδο που σημειώνεται στο μέτωπο του εμβολίου, αφού είναι η μόνη του ελπίδα για να τελειώσει ο εφιάλτης. Ποια είναι η απάντηση που παίρνει; Ο Άλμπερτ Μπουρλά του απαντά, σύμφωνα με πληροφορίες, πως υπολογίζει ότι τα πρώτα εμβόλια της εταιρίας του θα φτάσουν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Αργά ή γρήγορα, αυτή είναι η εκτίμηση.

Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο ένα μήνα νωρίτερα να έρθουν τα πρώτα εμβόλια (7,2 εκατ) της AstraZeneca. Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της ΕΕ, έχει κάνει την απαραίτητη παραγγελία και περιμένει. Τι άλλο μπορεί να κάνει άλλωστε; Για τον δε Μάρτιο, απ' ό,τι μαθαίνουμε, προγραμματίζεται και η έλευση των εμβολίων της J&J. Το συμπέρασμα; Κάνουμε υπομονή, προσέχουμε και περιμένουμε. Κάποια στιγμή κι αυτός ο εφιάλτης θα πάρει τέλος. Το αργότερο ως την ερχόμενη άνοιξη. Και μετά, όλα ελπίζεται ότι επιστρέψουν στην προτέρα, νορμάλ, κατάσταση.

Ως τότε, όμως, είναι ανάγκη να προβαίνουμε ως κοινωνία σε ωμότητες; Γιατί συνιστά αντικειμενικό γεγονός ότι ήταν τουλάχιστον σφοδρή η επίθεση που δέχθηκε πρόσφατα από την αντιπολίτευση ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Κι αναίτια. Που οφείλεται; Προφανώς, όχι σε ...ιατρικούς – υγειονομικούς λόγους. Αλλά τότε; Σύμφωνα με μια πιο πολιτική εξήγηση των πραγμάτων που δίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τους λόγους που δεν μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνηση. Και κάπως έτσι επιτίθενται κατά πάντων. Και κάπως έτσι, «πήρε η μπάλα» και τον εμβληματικό λοιμωξιολόγο.

Ο Τσιόδρας πάντως αποφάσισε να μην εμφανιστεί ξανά στην τηλεοπτική ενημέρωση, μετά την ανακοίνωση της νεας καραντίνας με τον πρωθυπουργό. Για λόγους αυτοπροστασίας. Γιατί, τι άλλο τελικά μπορεί να κάνει σε μια τέτοια περίσταση;