Skip to main content

Ζητούν αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων Σκοπιανοί και Αλβανοτσάμηδες

Αναλόγως των συμφωνιών που θα υπογράψουμε με τις δύο γειτονικές μας χώρες, θα εξαρτηθεί η βασιμότητα των διεκδικήσεών τους

Προφανώς και γνωρίζει το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι σύλλογοι Σλάβων αυτοαποκαλουμένων "Μακεδόνων" και Αλβανοτσάμηδων (απογόνων των συνεργατών των χιτλερικών στρατευμάτων), διεκδικούν στα διεθνή φόρα περιουσίες από την Ελλάδα.

Αναλόγως των συμφωνιών που θα υπογράψουμε με τους δύο γείτονες, θα εξαρτηθεί η βασιμότητα των διεκδικήσεών τους. Σημειώνω απλώς με ανησυχία, ότι ο αλβανικός Τύπος δημοσίευσε πως ο Ν. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τον ομόλογό του Ν. Μπουσάτι, ότι το ζήτημα των Αλβανοτσάμηδων θα το συζητήσει. Ελπίζω να μη είναι αληθές το δημοσίευμα, και να μη εντάσσεται στην τακτική Ν. Κοτζιά να ανοίγει διάλογο εφ’ όλων των θεμάτων.

Δεν μπορώ να κατανοήσω αυτήν την πολιτική, παρ’ όλο που η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποκληθεί ως η κυβέρνηση των εκπλήξεων και των ανατροπών, ενώ οι συνεχείς αποτυχίες ως προς τις διαφορές μας με τους γείτονες δεν την πτοούν και επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό τους. Η ευτυχής κατάληξη των συνομιλιών στην Ελβετία για το Κυπριακό, αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Είναι ευτύχημα πάντως, πως οι συγγενείς των παιδιών του Παιδομαζώματος, και των συνεργατών των Ναζί που κατέφυγαν στην Αλβανία, ανησυχούν για πιθανή ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης, επειδή αυτοί κυρίως καρπούνται περισσότερα από 60 χρόνια τις διεκδικούμενες περιουσίες.

Είχα παλαιότερα δημοσιεύσει τις συνομιλίες εκπροσώπων του "Ουράνιου Τόξου" και του Τσάμικου Κόμματος της Αλβανίας, περί συνεργασίας στο θέμα αυτό. Όπως και την ύπαρξη γραφείου στα Σκόπια, που συγκεντρώνει αιτήσεις των "θιγομένων". Στα διεθνή φόρα ακούγονται μόνον οι απόψεις τους, ενώ απουσιάζουν οι αντίστοιχες ελληνικές. Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός. Θα το βρούμε όμως κι αυτό μπροστά μας, και θα τρέχουμε.

Θυμίζω ότι προ καιρού, περίπου 40 Σκοπιανοί κατέφθασαν με λεωφορείο στο Δημαρχείο της Αριδαίας με σκοπό να ζητήσουν πιστοποιητικά γέννησης. Οι αιτήσεις τους παραπέμφθηκαν στο αρμόδιο υπουργείο, ενώ λίγο έλειψε να σημειωθεί επεισόδιο μεταξύ αυτών και κατοίκων του Λουτρακίου που έφτασαν στο σημείο. Ο σκοπός τους βέβαια ήταν η διεκδίκηση περιουσιών στην ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας.

Το ερώτημα με τι είδους διαβατήρια μπήκαν στο ελληνικό έδαφος, αφού χρησιμοποιούν τη "μακεδονική εθνότητα", δεν το απευθύνω γιατί δεν περιμένω από κανέναν πειστική απάντηση. Τα ίδια συμβαίνουν και στη Θεσπρωτία, όπου επίσης προκλητικά επιχειρούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος Αλβανοί, στων οποίων τα παραστατικά αναγράφεται ως κράτος γέννησης η… Θεσπρωτία!

Στο θολό τοπίο της πολυπολιτισμικότητας, έχουν ιδρύσει οι εμπνευστές της πλήθος διεθνών φορέων, που βλέπουν με θετικό μάτι κάθε διεκδίκηση μειονότητας, που σκοπό έχει την αποδυνάμωση των κρατών. Γι’ αυτό και δεν έπρεπε να απουσιάζει η πολιτεία από τα δρώμενα.

Υπήρξε εισήγηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης (υπογεγραμμένη από τους κ.κ. Γκόραν Λίντμπλαντ, Έρικ Γιούγκερς, Μπλάγκοϊ Ζάζοφ, Ίβαν Ποπέσκου και Μπόρις Τσίλεβιτς - για να θυμούμαστε τα ονόματά τους, διότι τους βρίσκουμε τακτικά εναντίον μας), που θεωρεί θύτη την Ελλάδα.

Με αυτήν ζήτησαν την κατάργηση του νόμου 1540/1985 του Α. Παπανδρέου, ο οποίος επέτρεπε στους πολιτικούς πρόσφυγες να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να διεκδικήσουν τις δημευμένες περιουσίες τους. Απέκλειε όμως, όσους δεν ήσαν Έλληνες το γένος. Ήταν μια ευφυής κίνηση, με δεδομένο ότι οι Σλάβοι θεωρούν εαυτούς ανήκοντες στο… μακεδονικό έθνος, οι δε τσάμηδες στο αλβανικό, και αποκλείονται εξ αντικειμένου.

Είχε γίνει συζήτηση, από τους ανωτέρω κυρίους στο Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι ζήτησαν με την εισήγησή τους να τροποποιηθεί ο ελληνικός νόμος και να επιτραπεί «στους εθνικά Μακεδόνες και τους άλλους, που είναι αποκλεισμένοι, να απολαύσουν τα δικαιώματα κατοχυρωμένα από αυτούς του νόμους». Οι Έλληνες βουλευτές, που πήραν το λόγο, ανέτρεψαν τα επιχειρήματα των ευαίσθητων βουλευτών του Συμβουλίου της Ευρώπης και η εισήγηση απορρίφθηκε.

Αμέσως μετά, οι ίδιοι κύριοι, υπέβαλαν τροποποιημένη την εισήγησή τους: «να καλέσουμε τις Ελληνικές αρχές να αναθεωρήσουν γρήγορα τους νόμους 106841/1982 και 1540/1985 με πρόθεση να τερματίσουν την διάκριση που απορρέει από αυτούς, έτσι ώστε οι εθνικά Μακεδόνες και οι άλλοι να απολαύσουν τα πλήρη ωφελήματα αυτών των νόμων». Κατά τον ίδιο τρόπο απερρίφθη και η δεύτερη εισήγηση.

Θα επανέλθουν. Τα λόμπι τους στις δυτικές χώρες δραστηριοποιούνται, ενώ τα δικά μας αναζητούνται. Με σκόρπιες υποστηρίξεις επιφανών Ελλήνων, αναλόγως των γνωριμιών του εκάστοτε ΥΠΕΞ, και με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής ευρισκόμενη αντιμέτωπη συνεχώς με σκάνδαλα, και χωρίς το κύρος του μακαριστού Ιακώβου, τον οποίοι γελοίοι πολιτικοί αποκαλούσαν CIAκωβο, οι απόδημοι δεν προσφέρουν όσα δύνανται. Τα κόμματα είχαν φροντίσει να τους χωρίσουν σε γαλάζιους και πράσινους.