Skip to main content

Κραυγή αγωνίας για τον Φορέα Προστατευόμενων Περιοχών Δυτ. Μακεδονίας

Γνωρίζουμε ότι η μοναδική μας αποζημίωση είναι η ηθική ικανοποίηση ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας,αναφέρουν οι εργαζόμενοι του ΦΔΠΠ Δυτ. Μακεδονίας

Αγωνιούν για το μέλλον τους πέντε εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, καθώς όχι μόνο έληξε η σύμβαση τους χωρίς να ανανεωθεί αλλά ο Φορέας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι ίδιοι να καλύπτουν έξοδα, προκειμένου να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Με ανακοίνωσή τους ζητούν την ανανέωση των συμβάσεών τους, καθώς οι ίδιοι θα μείνουν άνεργοι ενώ «προσφέρουν έργο και η εργασία τους είναι αναγκαία» και επιπρόσθετα ο Φορέας πρακτικά θα κλείσει μιας και οι ίδιοι είναι οι μόνοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

«Προσληφθήκαμε ως πέντε επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, ύστερα από διαφανείς διαδικασίες και σαφή μοριοδότηση μέσω του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ που αφορούσε την απασχόληση 5.500 ανέργων πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29, σε Υπουργεία και Εποπτευόμενους Δημόσιους Φορείς για τη στελέχωση του Φορέα που ιδρύθηκε για να καλύψει ένα σημαντικό κενό στη διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Δυτικής Μακεδονίας. Ήρθαμε στην Καστοριά για να προσφέρουμε υπηρεσίες που μέχρι τότε δεν καλύπτονταν», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του Επιστημονικού Προσωπικού ΦΔΠΠ Δυτικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με όσα σημειώνουν, από το Μάρτιο του 2019 εώς και σήμερα, ο Φορέας δεν χρηματοδοτήθηκε ποτέ, ενώ ο χώρος που τους παραχωρήθηκε παραμένει εντελώς άδειος, οπότε και φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς. Ωστόσο, όπως τονίζουν, ένας Φορέας δεν είναι απλά ένα δωμάτιο. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούσαμε με τις συνθήκες που υπήρχαν χρησιμοποιώντας προσωπικά τηλέφωνα και υπολογιστές, βάζοντας χρήματα για γραφική ύλη και έξοδα ταχυδρομείου, χρησιμοποιώντας ως και τα προσωπικά μας οχήματα για μετρήσεις και ελέγχους στο πεδίο. Γνωρίζουμε ότι η μοναδική μας αποζημίωση είναι η ηθική ικανοποίηση ότι κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

«Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι αρκετό. Έχουμε υπό τη διαχείρισή μας σχεδόν 1700 km2 περιοχών του δικτύου Natura 2000 διασκορπισμένα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Γνωμοδοτούμε για οποιαδήποτε παρέμβαση, κατασκευή, τροποποίηση ή δραστηριότητα στις περιοχές αυτές πραγματοποιώντας αυτοψίες. Διενεργούμε ελέγχους ποιότητας υδάτων στις λίμνες της αρμοδιότητάς μας με επιστημονικά όργανα που δανειστήκαμε με προσωπική μας ευθύνη. Παρά την προσπάθειά μας ο Φορέας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει και με τη λήξη των συμβάσεών μας -εφόσον αυτές δεν ανανεώθηκαν- θα σταματήσει να προσφέρει εντελώς μιας και είμαστε οι μόνοι υπάλληλοι του Φορέα. Ο Φορέας πρακτικά θα κλείσει», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν, ο ΦΔΠΠ Δυτικής Μακεδονίας είναι μια οδός ανάδειξης και αξιοποίησης των περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους για μια από τις οικονομικά ασθενέστερες περιφέρειες της χώρας ενώ τονίζουν ότι επιδιώκουν την επωφέλεια των περιοχών αυτών μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξή τους.

«Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την ανανέωση των συμβάσεών μας όχι μόνο γιατί θα προστεθούμε στο ποσοστό ανεργίας της χώρας ή θα αφαιρεθούμε εντελώς από αυτό καθώς αρκετοί θα αναγκαστούμε να μεταναστεύσουμε προς αναζήτηση εργασίας, ούτε μόνο γιατί τα πτυχία μας θα μείνουν ανεκμετάλλευτα διακοσμώντας τοίχους, ούτε μόνο για να γλιτώσει η χώρα τα ευρωπαϊκά πρόστιμα για την παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διατήρηση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την ανανέωσή των συμβάσεών μας, επειδή προσφέρουμε έργο και η εργασία μας είναι αναγκαία», καταλήγει η ανακοίνωσή τους.