Skip to main content

2η Προκήρυξη Καθεστώτος του «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Nόμου 4887/2022, με ενισχύσεις έως 75%

Πρόκειται για εξειδικευμένο καθεστώς με αποκλειστική στόχευση στην ανάπτυξη της Ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας

Δημοσιεύθηκε η 2η Προκήρυξη του Καθεστώτος Ενισχύσεων «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.

Πρόκειται για εξειδικευμένο καθεστώς με αποκλειστική στόχευση στην ανάπτυξη της Ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος για το έτος 2023 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ.

Το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» ενισχύει τις επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και των Logistics με ποσοστά που φτάνουν έως και το 75% του συνολικού τους προϋπολογισμού, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης και τον τόπο εγκατάστασης της επένδυσης με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Τα επενδυτικά σχέδια ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Στις διατάξεις του καθεστώτος εντάσσονται επενδυτικά σχέδια, προϋπολογισμού 100.000€ και αν, με ανώτατα ποσοστά βάση του ακόλουθου αναθεωρημένου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων που κυρώθηκε από την Κοινότητα.

Σημείωση: Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις στο 55%, για τις μεσαίες επιχειρήσεις στο 65% και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο 75%.

 • Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ογδόντα τοις εκατό (80%) του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Ειδικές κατηγορίες ενισχύσεων

Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που:

α. υλοποιούνται στις ακόλουθες περιοχές:
αα. Ορεινές περιοχές, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ., εκτός των δημοτικών ενοτήτων που συνιστούν μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Αθήνας,
αβ. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση τριάντα (30) χιλιομέτρων από τα σύνορα,
αγ. νησιά με πληθυσμό μικρότερο των τριών χιλιάδων εκατό (3.100) κατοίκων.
αδ. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

β. υλοποιούνται :

βα. σε Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηματικά Πάρκα (Ε.Π.), εξαιρουμένων των Επιχειρηματικών Πάρκων Ενδιάμεσου Βαθμού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωμένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.Δ.) και δεν αφορούν σε εκσυγχρονισμό ή επέκταση υφιστάμενων δομών της ενισχυόμενης επιχείρησης,
ββ. σε κτήρια χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα,

γ. αφορούν σε επαναλειτουργία βιομηχανικών μονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους δύο (2) τουλάχιστον έτη πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής. Η αξία του πάγιου εξοπλισμού της βιομηχανικής μονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, πρέπει να καλύπτει ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) τουλάχιστον του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης, οι οποίες σύμφωνα με τον ν. 4759/2020 είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης και ο Δήμος της Μεγαλόπολης, τα ποσοστά ενίσχυσης είναι τα ανώτατα του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα το μέγεθος της επιχείρησης.

Για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς και Γρεβενών και στους Δήμους Τρίπολης, Οιχαλίας και Γορτυνίας, το ποσοστό επιχορήγησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 90% και για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις το ποσοστό της φορολογικής απαλλαγής στο 90% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί είτε με ίδια κεφάλαια, είτε μέσω τραπεζικού δανείου ή με συνδυασμό τους. Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης ανά αίτηση υπαγωγής ορίζεται στα 3.000.000€ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και στα 5.000.000€ για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες επενδύσεις είναι εκείνες που αφορούν στην δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, την επέκταση δυναμικότητας υφιστάμενων, την διαφοροποίηση της παραγωγής σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί από αυτές, καθώς και τη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας. Τα επενδυτικά σχέδια των καθεστώτων αυτών ενισχύονται με τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι ενισχυόμενες δαπάνες θα αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις καθώς και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, την αγορά και εγκατάσταση νέου, σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, συστήματα ελέγχου ποιότητας, τις τεχνικές εγκαταστάσεις, την αγορά αδειών τεχνογνωσίας, τη συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις , αμοιβές συμβούλων κ.α..
Στα πλαίσια του καθεστώτος θα ενισχύονται επενδυτικά σχέδια από 100.000€ με τις υποβολές να  ξεκινούν την 1η Ιουνίου 2023 και να ολοκληρώνονται την 29η Σεπτεμβρίου 2023.  

Δείτε Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα (noisis.gr) αναλυτικότερες πληροφορίες ή επικοινωνήστε μαζί με την εταιρεία.

www.noisis.gr