Skip to main content

97α γενέθλια σήμερα για τον ΠΑΟΚ, σύμφωνα με το καταστατικό του ΑΣ

Ημέρα γιορτής για τους «ασπρόμαυρους» - Όπως αναφέρεται στο Καταστατικό Λειτουργίας του ΑΣ, η 12η Απριλίου έχει οριστεί ως η μέρα ίδρυσης του συλλόγου, που συμπληρώνει φέτος 97 χρόνια ζωής

Με βάση το Καταστατικό Λειτουργίας του ΑΣ ΠΑΟΚ, της «μάνας» του συλλόγου δηλαδή, η σημερινή μέρα, η 12η Απριλίου, είναι η μέρα γενεθλίων του Δικέφαλου του Βορρά. Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών γιορτάζει φέτος τα 97 έτη από την ίδρυσή του, το 1926. Μια μέρα ξεχωριστή για τους «ασπρόμαυρους», που συνεχίζουν να διανύουν την πορεία τους στον χρόνο, οδεύοντας προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα ύπαρξης.

Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του ΑΣ ΠΑΟΚ, αναφέρεται:

«Η ΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Το ισχύον Καταστατικό λειτουργίας του ΑΣ ΠΑΟΚ (τελευταία τροποποίηση 13/02/2019, εγκεκριμένο από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης) στο άρθρο 17 αναφέρει ότι: "Ημέρα γιορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεώς του, δηλαδή η 12η Απριλίου". Σημειώνουμε, βεβαίως, ότι η ημέρα έγκρισης του πρώτου Καταστατικού του συλλόγου είναι η 20ή Απριλίου του 1926, μέρα που παραδοσιακά οι "ασπρόμαυροι" γιόρταζαν την ίδρυση.

Για το ζήτημα με τις διαφορετικές ημερομηνίες, στην ιστοσελίδα του ΑΣ ΠΑΟΚ υπάρχει η εξής εξήγηση: "Το πρώτο Καταστατικό του ΠΑΟΚ, που ψηφίστηκε και εγκρίθηκε στις 5 Απριλίου 1926, δεν ορίζει σε κάποιο άρθρο ημερομηνία εορτής του συλλόγου. Στην πρώτη αναθεώρησή του, όμως, που συνέβη στις 19 Απριλίου 1931 (και επικυρώθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 30 Ιουνίου), καταγράφεται επίσημα η ημερομηνία εορτής και ίδρυσης. Το αναθεωρημένο Καταστατικό υπέγραψαν ως μέλη της Συντακτικής Επιτροπής ο πρώτος πρόεδρος του ΠΑΟΚ (το 1926), Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, και οι Φανούριος Βυζάντιος και Μικές Κωνσταντινίδης, και εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΠΑΟΚ (19 Απριλίου 1931). Το άρθρο 16 του Καταστατικού αυτού αναφέρει τα εξής: Άρθρον δέκατον έκτον. Ημέρα εορτής του Ομίλου ορίζεται η ημέρα της ιδρύσεως αυτού, ήτοι η 12η Απριλίου. Το Δ. Συμβούλιον δύναται να οργανώση και ετέρας τελετάς, εις ας δύνανται να μετέχωσιν άπαντα τα Μέλη του Ομίλου».