Skip to main content

Adaptiv: Η start up από την Καβάλα που δημιουργεί έξυπνα εργαλεία για την εκδοτική βιομηχανία

Η Adaptiv προσφέρει στις εκδοτικές εταιρείες τη δυνατότητα σύνδεσης του περιεχομένου τους με κανάλια μηνυμάτων βάσει του συνδρομητικού μοντέλου, αλλά και πρόσβαση σε υπηρεσίες ΑΙ που εμπλουτίζουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών

Νέους, ελκυστικότερους εκπαιδευτικούς δρόμους, που ανεβάζουν τον πήχυ της εκπαιδευτικής εμπειρίας, ανοίγει εδώ και λίγο καιρό για τις εκδοτικές εταιρείες με αντικείμενο το εκπαιδευτικό βιβλίο η Adaptiv, μια start up από την Καβάλα που δημιουργεί εναλλακτικά κανάλια πωλήσεων, άρα και εσόδων, για τον κλάδο, παρέχοντάς του παράλληλα πρόσβαση  στον θαυμαστό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Image

Ειδικότερα, η Adaptiv δίνει τη δυνατότητα στις εκδοτικές εταιρείες να συνδέσουν το περιεχόμενό τους με κανάλια μηνυμάτων, όπως είναι το whatsapp, το messenger, αλλά και custom κανάλια που έχουν αναπτύξει οι ίδιες, και να το διαθέσουν με συνδρομή στους μαθητές.  Στην πλατφόρμα της μάλιστα θα «κουμπώσουν» προσεχώς υπηρεσίες που θα αξιοποιούν τις τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης, δίνοντας την ευχέρεια στις εκδοτικές εταιρείες να δημιουργήσουν εξατομικευμένες εφαρμογές για τους μαθητές, καθιστώντας ακόμα πιο ελκυστική την εκπαιδευτική εμπειρία. Έτσι, η εκδοτική εταιρεία θα μπορεί, για παράδειγμα, να συμβάλλει στοχευμένα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διαμορφώνοντας ξεχωριστά μαθητικά προφίλ και προτείνοντας συμπληρωματική γνώση σε συγκεκριμένα πεδία, ενώ οι μαθητές θα έχουν κατά τη μελέτη τους διαθέσιμο περισσότερο και πιο εξατομικευμένο περιεχόμενο. Η νέα αυτή έκδοση της πλατφόρμας θα είναι διαθέσιμη από το Πάσχα και θα εμπλουτίσει σημαντικά τα ψηφιακά εργαλεία των εκδοτικών εταιρειών.     

Image

Πανδημία και Τεχνητή Νοημοσύνη οι πηγές έμπνευσης

Η ιδέα για την Adaptiv γεννήθηκε τον καιρό της πανδημίας. Ο δημιουργός της, Μεταξάς Γαμβρέλης, στέλεχος για πάνω από δύο δεκαετίες σε μεγάλες εκδοτικές εταιρείες με αντικείμενο την ξενόγλωσση εκπαίδευση, διαπιστώνοντας τόσο τον μετασχηματισμό που έφερε ο κορωνοϊός στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο όσο και τις ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI),  αποφάσισε το 2022 να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία. Και όπως αποδείχθηκε, έπραξε σωστά. Άλλωστε, η Adaptiv έχει ήδη μεγάλους πελάτες στα Βαλκάνια, τόσο εκδοτικές εταιρείες όσο και εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ βρίσκεται σε επαφές με αγορές της Ευρώπης και της Ασίας, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, για να κάνει τα επόμενα βήματά της στο εξωτερικό.

«Οι εκδοτικές εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακές επιχειρήσεις, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που παραμένει ίδιο τα τελευταία 100 χρόνια. Η Adaptiv ήθελε να βρει έναν τρόπο για να αξιοποιήσει το περιεχόμενό τους και να τις βοηθήσει να μεταβούν σε ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο συνδρομών. Αυτό το μοντέλο έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες βιομηχανίες, όπως η μουσική και ο κινηματογράφος. Οι παραδοσιακές εκδοτικές εταιρείες πωλούν βιβλία σε φυσική μορφή, αλλά αυτό το μοντέλο δεν είναι από μόνο του αποτελεσματικό στον εκπαιδευτικό κλάδο πλέον, λόγω της αλλαγής της καταναλωτικής συμπεριφοράς των μαθητών, γι’ αυτό και χρειάζεται και μια ψηφιακή υποστήριξη», λέει στη Voria.gr ο Μεταξάς Γαμβρέλης. Μάλιστα, όπως εξηγεί, η επιθυμία των εκδοτικών οίκων να αξιοποιήσουν και την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι έντονη, συνυπάρχει όμως με έναν προβληματισμό για το πώς θα γίνει αυτό, τι θα συμβεί με τα θέματα ασφάλειας και ηθικής και πώς θα αναπτυχθούν οι καταλληλότερες για τον σκοπό τους υπηρεσίες. «Εκεί ερχόμαστε εμείς να τις καθοδηγήσουμε» λέει ο ιδρυτής της Adaptiv, που εξηγεί ότι η νέα αυτή ψηφιακή πραγματικότητα δεν έχει στόχο να ακυρώσει το βιβλίο στη φυσική του μορφή, αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά με επιπλέον γνώση και πέραν του κύκλου ζωής ενός βιβλίου που έχει διαβαστεί.

Image