Skip to main content

Αυξήθηκε το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Αύγουστο

Άγγιξε τα 29,7 δισ. ευρώ - Σε ετήσιους όρους, το πλεόνασμα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 3,3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, από 3,1% τον Ιούλιο

Διευρύνθηκε και τον Αύγουστο το «εντυπωσιακό», όπως το χαρακτηρίζουν οι FT, πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, το οποίο διογκώθηκε χάρις στην αύξηση που εμφάνισε η άμεση επένδυση.

Πιο συγκεκριμένα, το εποχικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης άγγιξε τα 29,7 δισ. ευρώ, από το ανοδικά αναθεωρημένο πλεόνασμα 27,7 δισ. που εμφάνισε τον Ιούλιο.

Όπως μεταδίδουν οι FT, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της ευρωζώνης έχει παρουσιάσει δραματική αλλαγή από το έλλειμμα στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και άγγιξε νέο ρεκόρ το φετινό Απρίλιο.

Σε ετήσιους όρους, το πλεόνασμα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο 3,3% του ΑΕΠ της περιοχής, από 3,1% τον προηγούμενο μήνα.

Στοιχεία που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καταδεικνύουν ότι το πλεόνασμα του Αυγούστου συνίσταται από ένα πλεόνασμα 30,9 δισ. ευρώ στα αγαθά και 4,8 δισ. στις υπηρεσίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα άγγιξε τα 6,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κλάους Βίστεσεν της Pantheon, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη «χτίζει ισχυρό κεφάλαιο σε ξένα περιουσιακά στοιχεία» από την αύξηση στις ξένες επενδύσεις, καθώς τα ξένα περιουσιακά στοιχεία ενισχύθηκαν σε 80 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.