Skip to main content

Αγορά ηλεκτρισμού: Στα μπλε τιμολόγια δίνουν έμφαση οι πάροχοι

Το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν και προσφέρονται για πρώτη φορά σε εύλογες τιμές σταθερά τιμολόγια - Τι ισχύει

Κατά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, τα περίφημα σταθερά τιμολόγια προσέφεραν ένα ασφαλές καταφύγιο για όσους τυχερούς είχαν τέτοιες συμβάσεις καθώς προστάτευσαν τους καταναλωτές από τις μεγάλες αυξήσεις. Βεβαίως όταν ανέβηκαν οι τιμές οι εταιρείες ανέβασαν στα ύψη την τιμή των σταθερών τιμολογίων, καθιστώντας τα ασύμφορα για τους νέους πελάτες. 

Πλέον, με την υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου και συνολικά της χονδρικής τιμής του ρεύματος τα σταθερά τιμολόγια επιστρέφουν στο προσκήνιο και αναδεικνύονται σε μια από τις λογικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές, ιδίως εκείνοι που δε θέλουν να ασχολούνται με τις αυξομειώσεις στην τιμή του ρεύματος και προτιμούν να κλειδώσουν μια σταθερή τιμή για τον επόμενο χρόνο. 

Το τελευταίο διάστημα μάλιστα, εμφανίστηκαν και προσφέρονται για πρώτη φορά σε εύλογες τιμές σταθερά τιμολόγια. Και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με καλύτερες τιμές από τα μεταβλητά. Η προφανής αιτία είναι ότι οι πάροχοι έχουν πεισθεί ότι μπορούν να βάλουν το στοίχημα των χαμηλών τιμών χονδρικής το επόμενο 12μηνο – τουλάχιστον για ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου τους.

Η αρχή έγινε από τη ΔΕΗ η οποία ανακοίνωσε δύο σταθερά τιμολόγια το MyHomeEnter και MyHomeOnline με χρεώσεις 17,9 και 17,5 λεπτά η κιλοβατώρα αντίστοιχα. Ακολούθησαν η Elpedison η οποία ανακοίνωσε σταθερό στα 16,9 λεπτά, ο Ήρωνας με τιμή 16,5 λεπτά και πάγιο 7,5 ευρώ, η Elin η οποία στο σταθερό της τιμολόγιο Power On Blue έχει σταθερή τιμή 14,9 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ, ενώ και η Protergia λανσάρισε τις προηγούμενες ημέρες το δικό της νέο σταθερό πρόγραμμα Protergia Value Safe διάρκειας 1 έτους με τιμή 16,5 λεπτά και πάγιο 3,5 ευρώ. Ανάλογες κινήσεις ετοιμάζονται σύμφωνα με πληροφορίες από όλη την αγορά.

Το πλεονέκτημα με τα σταθερά είναι ότι οι τιμές που προσφέρουν στους καταναλωτές για διάστημα εξαμήνου ή έτους δεν είναι πολύ υψηλότερες από αυτές στα κυμαινόμενα (πράσινα και κίτρινα). Πρόκειται για διαφορές της τάξης των 1 -4 λεπτών καθώς με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα πράσινα τιμολόγια θα βγουν σε τιμές της τάξης των 14 – 15 λεπτών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στο μήνα η διαφορά είναι της τάξης των 5 έως 10 ευρώ ανάλογα με την κατανάλωση. Το ρίσκο βέβαια για τους καταναλωτές είναι ότι δεν θα  επωφεληθούν από τη μείωση των τιμών σε περίπτωση μεγάλης αποκλιμάκωσης. Στον αντίποδα, δεν κινδυνεύουν να επωμιστούν σημαντικές αυξήσεις στο σενάριο που πράγματι η αγορά φυσικού δείξει σημάδια νευρικότητας τους επόμενους μήνες.

Τα μπλε τιμολόγια εξάλλου ευνοούν και τις εταιρείες προμήθειας. Οι εταιρείες θέλουν να έχουν πελάτες σε "μπλε" τιμολόγια γιατί αυτό τις διευκολύνει στους υπολογισμούς τους. Όταν μια εταιρεία έχει έναν ικανό όγκο πελατών σε σταθερά προιόντα, "χετζάρει", δηλαδή αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, γεγονός που της δίνει πιο σαφή ορίζοντα απ’ ότι το κυμαινόμενο, όπου ουδείς ξέρει αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έρευνες στην αγορά έχουν δείξει ότι ένας μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει κουραστεί να ψάχνει τον φθηνότερο, δύσκολα μετακινείται και δεν αλλάζει εταιρεία για 5- 10 ευρώ λιγότερα. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην ασχολούνται κάθε μήνα με το θέμα, κι ας πληρώσουν κάτι παραπάνω. Εξάλλου, σε ενδεχόμενη εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας ο προμηθευτής τους δεν θα τους ανεβάσει την τιμή.

Σε κάθε περίπτωση τα σταθερά τιμολόγια συμφέρουν όταν οι τιμές τους απέχουν λίγο από εκείνες των κυμαινόμενων, καθώς και όταν οι αγορές ακολουθούν ανοδικές διακυμάνσεις, τις οποίες ουδείς μπορεί να αποκλείσει, όσο και αν η παρούσα εικόνα είναι διαφορετική.

Αντίθετα τα σταθερά τιμολόγια δεν συμφέρουν σε περίπτωση κατάρρευσης των τιμών καθώς ο καταναλωτής εγκλωβίζεται σε ένα ακριβότερο προϊόν και για να βγει θα πρέπει να πληρώσει ρήτρα που δεν υπάρχει στα κυμαινόμενα. Χαρακτηριστικά στην περίπτωση της ΔΕΗ το πέναλτι είναι στα 100 ευρώ για τον πρώτο μήνα και μειώνεται στους επόμενους.

Πηγή: capital.gr