Skip to main content

Αγρός της Πίνδου: Από τη γρεβενιώτικη γη στα γαλλικά και βρετανικά ράφια

Η οικογένεια Τσιαρσιώτη έχει δημιουργήσει 300 κωδικούς που περιλαμβάνουν από όσπρια και μανιταροπροϊόντα μέχρι άλευρα, ζυμαρικά και γλυκά κουταλιού.

Αναδεικνύει τους θησαυρούς της γρεβενιώτικης γης, παράγοντας προϊόντα που προβάλλουν τον τόπο και δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Με μακρά παράδοση στις καλλιέργειες σιτηρών και οσπρίων, η εταιρεία «Αγρός της Πίνδου» της οικογένειας Τσιαρσιώτη από τα Γρεβενά έχει καταφέρει σε μόλις μια επταετία από την ίδρυσή της, να αναπτύξει περί τους 300 κωδικούς, από όσπρια και μανιταροπροϊόντα μέχρι ιδιαίτερα άλευρα (φακής και ρεβιθιού), ζυμαρικά, δημητριακά, αρτύματα και γλυκά κουταλιού, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη στα ράφια ευρωπαϊκών αγορών, όπως είναι η Γαλλία, η Αγγλία και το Βέλγιο, αλλά και αραβικών, όπως το Μπαχρέιν. Μάλιστα, αυτή την περίοδο η γρεβενιώτικη εταιρεία έχει επαφές με Καναδά και ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να ανοίξει νέους, εξωστρεφείς δρόμους. Για την ώρα το ποσοστό των εξαγωγών επί του τζίρου της φτάνει το 15 με 20%, στόχος όμως είναι να αυξηθεί περαιτέρω.

Πριν από έναν χρόνο η «Αγρός της Πίνδου» ξεκίνησε και την καλλιέργεια βιολογικών μανιταριών πλευρώτους σε θερμοκηπιακές συνθήκες που προσομοιάζουν αυτές του εξωτερικού περιβάλλοντος –ένα πρότζεκτ στο πλαίσιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας-  από την οποία μάλιστα θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο οι πρώτοι 15 κωδικοί, κατά κύριο λόγο βιολογικά αποξηραμένα μανιτάρια.



Οι άνθρωποι πίσω από την «Αγρός της Πίνδου» είναι ο Χρήστος Τσιαρσιώτης και ο μόλις 26 ετών γιος του, Στέργιος, που πορεύονται μαζί στο νέο μεταποιητικό κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο ξεκίνησε το 2014, αξιοποιώντας την παράδοση των προηγούμενων δεκαετιών στις καλλιέργειες σιτηρών και οσπρίων. 



Από τις καλλιέργειες στη μεταποίηση

Η οικογένεια Τσιαρσιώτη άρχισε να καλλιεργεί και να παράγει σιτηρά (δίκοκκο σιτάρι, ζλίτσα, κτλ.) και όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια)  το 1989.  Επί χρόνια η δραστηριότητά της ήταν μόνο εμπορική, μέχρι που το 2014 ο Χρήστος Τσιαρσιώτης αποφάσισε τη μετάβαση στη μεταποίηση και την τυποποίηση υπό το brand «Αγρός της Πίνδου», θέλοντας να αναδείξει αρχικά τα όσπρια και να δημιουργήσει υπεραξία για την περιοχή. Για τις νέες ανάγκες δημιουργήθηκε μια μονάδα 1.200 τ.μ. στο πλαίσιο επένδυσης της τάξης των 2 εκατ.ευρώ και η οικογένεια, με τη συνδρομή και του 26χρονου σήμερα γιου, Στέργιου Τσιαρσιώτη, έβαλε ως στόχο να δημιουργήσει αγνά και ποιοτικά προϊόντα που να φτάνουν στο ελληνικό τραπέζι, διαφημίζοντας παράλληλα τα Γρεβενά και τον πρωτογενή τους πλούτο. Μαζί με τον πατέρα του ο Στέργιος Τσιαρσιώτης, που έφερε και τη δική του φρέσκια πνοή στην επιχείρηση, έδωσε έμφαση στα βιολογικά προϊόντα και τα gluten free. Άλλωστε, αφού σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε να επιστρέψει στα Γρεβενά και να ασχοληθεί ενεργά με την εταιρεία –στην οποία εργαζόταν ούτως ή άλλως ως φοιτητής-φέροντας μέσα του πολύ έντονες τις μνήμες από τις οικογενειακές καλλιέργειες όσο μεγάλωνε. Από τη σπορά μέχρι τον θερισμό η όλη διαδικασία τον γοήτευε από παιδί, οπότε όταν ήρθε η ώρα, η επιστροφή του στη γενέτειρα ήταν ομαλή.



Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια της επιχείρησης σημειώθηκε ένας πραγματικός παραγωγικός «πυρετός», με 70 κωδικούς να βγαίνουν στην αγορά σε μία μόλις διετία. Η οικογένεια Τσιαρσιώτη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, αποκτώντας από μύλο άλεσης σιτηρών για άλευρα όλων των τύπων (αλεύρι γενικής χρήσης, βρώμης, σίκαλης, δίκοκκου σιταριού κτλ.) μέχρι καθαριστήριο οσπρίων και σιτηρών και από πετροδιαλογέα, αποφλοιωτή για δίκοκκο σιτάρι και σπαστήρα φάβας μέχρι χρωματοδιαλογέα οσπρίων και ξηραντήριο μανιταριών.



Μάλιστα, το 2016 η επιχείρηση προχώρησε και στην πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Στο βιολογικό της εργαστήριο έκαναν την εμφάνισή τους ζυμαρικά με βιολογικές πρώτες ύλες, αλλά και βιολογικά όσπρια και προϊόντα δημητριακών (λιναρόσπορος, φαγόπυρο, σιτάρι, πλιγούρι, κορκότο, κριθάρι κτλ.). Το δε 2019 άρχισε να παράγει και προϊόντα μαύρης τρούφας, η οποία συλλέγεται από την Πίνδο.

Πέραν των δικών της καλλιεργειών σε όσπρια και σιτηρά που εκτείνονται σε 280 στρέμματα στους πρόποδες της Πίνδου, συνεργάζεται από την πρώτη στιγμή και με επιλεγμένους καλλιεργητές της περιοχής.



«Σκοπός μας είναι τα αγνά και ποιοτικά μας προϊόντα να φτάσουν από τα Γρεβενά στο τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας που σέβεται και επιμένει στον μεσογειακό τρόπο διατροφής» λέει στη Voria.gr ο Στέργιος Τσιαρσιώτης, εξηγώντας πως το μικροκλίμα των Γρεβενών με χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και το μεγάλο υψόμετρο συμβάλλει στην ποιότητα των καλλιεργειών και των προϊόντων.

Ο Στέργιος Τσιαρσιώτης