Skip to main content

Αχτσιόγλου κατά Κασσελάκη: Εξαιρετικά προβληματικές οι θέσεις του, δεν θυμίζουν Αριστερά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει περάσει σε φάση πυρηνικής μετάλλαξης από τις θέσεις του» - «Επιλογή ουδετερότητας» έκανε ο Τσίπρας, είπε η Έφη Αχτσιόγλου

Επίθεση κατά του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου, στη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Παράλληλα, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αλλαγή ηγεσίας και τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψε πως τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας των «11», ενώ αναφέρθηκε και στη στάση που κρατά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την άποψή μου από την εκλογή της νέας ηγεσίας έχει περάσει σε φάση πυρηνικής, ολοκληρωτικής μετάλλαξης από τις θέσεις του. Δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της Αριστεράς. Δεν κάναμε καμία τοποθέτηση μέχρι που αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε σε μια διαλυτική κρίση μετά τις επιλογές του κύριου Κασσελάκη. Στοχοποιούσε πρόσωπα με χυδαίες εκφράσεις», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν σεβαστό. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, υπενθύμισε πως ήταν η πρώτη που πήρε τηλέφωνο τον Στέφανο Κασσελάκη μετά την νίκη του και του έδωσε συγχαρητήρια, αν και «υπήρχαν και επιφυλάξεις για την πορεία που θα ακολουθηθεί, γιατί δεν μίλησε πολιτικά την προεκλογική περίοδο».

 Ερωτώμενη για τους λόγους που την έκαναν να αρνηθεί τις θέσεις που της πρότεινε ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Είναι γεγονός πως υπήρξε ένα αποτέλεσμα εκλογικό απολύτως σεβαστό. Υπήρχαν επιφυλάξεις για την πορεία που επρόκειτο να ακολουθηθεί. Ήταν ένας άνθρωπος που δεν μίλησε πολιτικά. Ήταν λογικό κανείς να πει ότι θα περιμένω να δω το στίγμα που θα δώσει. Να λάμβανα μια θέση όπως τομεάρχης Οικονομικών και να ακούσω αυτά που είπε στον ΣΕΒ για τα εργασιακά, ότι οι εργαζόμενοι δεν δίνουν αρκετά για τον εργοδότη τους. Με το ξεδίπλωμα του στίγματος, ορθώς έγινε εκείνη η επιλογή».

Ακολούθως, όταν ρωτήθηκε αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε: «Υπάρχει μια ασαφής πολιτική κατεύθυνση, σε μείζονα ζητήματα όπως της εργασίας που για εμάς είναι πυρηνικής σημασίας. Έχουμε ακούσει εξαιρετικά προβληματικές θέσεις που δεν θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή Αριστερά, αλλά μεταλλάσσονται και τόσο γρήγορα, τη μια μέρα λέγεται αυτό και δύο μέρες μετά κάτι άλλο είναι ανησυχητικό φαινόμενο».

Αναφρόμενη στον Αλέξη Τσίπρα και τις αποφάσεις του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, είπε: «Ο κ. Τσίπρας κάνει την πολιτική του επιλογή. Και στη διάρκεια των εσωτερικών εκλογών έκανε επιλογή μη παρέμβασης, της ουδετερότητας. Μαζί έχουμε συμπορευτεί σε δύσκολες στιγμές για τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι πορεία που εγώ θα τιμώ πάντα. Κάναμε μια επιλογή συνείδησης, όπως και χιλιάδες στελέχη που υποχωρούν από τις γραμμές τους και για λόγους ύφους και ήθους».

«Από την δική μας πλευρά δεν είχαμε κάνει δημόσια τοποθέτηση μέχρι να αποφασίσουμε την αποχώρησή μας. Η μόνιμη θεωρία περί υπονομευτών και εσωτερικού εχθρού που αντί να λαμβάνει υπόψη την κριτική για το τι πηγαίνει λάθος στοχοποιούσε έναν εσωτερικό εχθρό» είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, σχολιάζοντας την κριτική που δέχονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, είπε πως «αν θέλαμε τις καρέκλες θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα παίρναμε τις προνομιακές θέσεις που μας προσέφερε. Εγώ είμαι χρόνια σ’ αυτό το χώρο από όλες τις πιθανές πλευρές. Είναι κάπως προκλητικό ένας άνθρωπος που με το που εμφανίστηκε διεκδίκησε να γίνει πρόεδρος να λέει ότι το κάναμε για τις καρέκλες».

Για τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «11», η κ. Αχτσιόγλου είπε πως «ως προς το όνομα, θα κάνουμε τη Δευτέρα ανακοινώσεις. Θα βάλουμε μπροστά το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, ζητήματα εργασίας, ζητήματα λειτουργίας του κράτους και της οικονομίας, με την έννοια του παραγωγικού μοντέλου. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για μια τέτοια εκπροσώπηση και έκφραση της αντίθετης άποψης απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς».

Για το γεγονός πως επέλεξε να μην αναλάβει θέση ευθύνης στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε πως «αυτά τα περί ομάδας Αχτσιόγλου τα λέγατε εσείς. Εγώ έκανα μια επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είμαι εκεί. Θα είμαι εκεί να δίνω μάχες κατά της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Θα είμαι παρούσα. Δεν θεωρώ ορθό ενώ έδωσα τη μάχη για την προεδρική εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ να είμαι εγώ η επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Θα συνδέονταν τα δύο ενώ είναι δύο διακριτά πράγματα».