Skip to main content

Αίτημα για άμεση αποκατάσταση του οδικού δικτύου στη Λάρισα

Νέα έκκληση προς την κυβέρνηση να ξεκινήσουν αμέσως οι επισκευές του οδικού δικτύου του νομού Λάρισας, που υπέστη ζημιές λόγω των Τεμπών, απηύθυνε ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός.
Νέα  έκκληση προς την κυβέρνηση να ξεκινήσουν αμέσως οι επισκευές του οδικού δικτύου του νομού Λάρισας, που υπέστη ζημιές λόγω των Τεμπών, απηύθυνε ο νομάρχης Λάρισας, Λουκάς Κατσαρός, με υπόμνημα που απέστειλε προς τον υπουργό Υποδομών, Δημήτρη Ρέππα, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη. Ο νομάρχης υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το κεντρικό κράτος και επισημαίνει ένας προς ένα τα σημεία που χρήζουν επισκευής με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς. Ειδικότερα, στην επιστολή, που κοινοποίησε και στους βουλευτές του νομού αλλά και στην  Περιφέρεια, ο νομάρχης επισημαίνει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Μετά το άνοιγμα των Τεμπών και την απόδοση στην κυκλοφορία του αυτοκινητοδρόμου, σας υπενθυμίζουμε τις δεσμεύσεις που αναλάβατε στη σύσκεψη που έγινε στη Λάρισα στις 19.12.2009 για αποκατάσταση των τμημάτων του οδικού δικτύου του Νομού μας, που θα χρησιμοποιούνταν ως εναλλακτικό της διαδρομής Λάρισας - Θεσσαλονίκης τους τελευταίους πέντε μήνες. Μετά από αυτοψίες μηχανικών των Υπηρεσιών της Ν.Α. Λάρισας διαπιστώθηκε ότι τα τμήματα, τα οποία δέχθηκαν μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο και στα οποία πρέπει να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης, είναι τα παρακάτω:

* Αποκατάσταση – βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού Γόννων – Καλλιπεύκης -όρια Ν. Πιερίας: προϋπολογισμός εργασιών 2.800.000,00€. Χρειάζεται κατά τμήματα βελτίωση της χάραξης και αποκατάσταση - συντήρηση του ασφαλτοτάπητα.
* Αποκατάσταση βατότητας οδικού τμήματος Ροδιάς - Συκαμινέας: προϋπολογισμός εργασιών 1.000.000,00€. Επείγει η άρση καταπτώσεων των βράχων, κατά τμήματα βελτίωση της χάραξης και αποκατάσταση - συντήρηση του ασφαλτοτάπητα.
Οι ανωτέρω άξονες χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την κίνηση βαρέων οχημάτων.
* Π.Ε.Ο. Λάρισας - Βόλου – Αχίλλειο – Καλαμάκι – Καστρί – οδός Λάρισας - Αγιάς: προϋπολογισμός εργασιών 300.000,00€. Επιβάλλεται η αποκατάσταση - συντήρηση του ασφαλτοτάπητα.
* Λάρισα – Αγιά – Αγιόκαμπος – Στόμιο – Α/Δ ΠΑΘΕ: προϋπολογισμός εργασιών 15.100.000,00€, εκ των οποίων περίπου 5.500.000,00€ αφορούν στην αποκατάσταση - συντήρηση του ασφαλτοτάπητα, της ασφάλειας και της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης και τα υπόλοιπα σε τοπικές διαπλατύνσεις του οδοστρώματος με βελτίωση της διατομής, καθαρισμό και κατασκευή επενδεδυμένων τάφρων, κατασκευή πασσαλοτοίχων, κ.λπ..
Ειδικότερα για το τμήμα αυτό είχε αναληφθεί η δέσμευση ότι η αποκατάσταση θα γίνει από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου».

Εκτός των παραπάνω τμημάτων, αρμοδιότητας Νομαρχίας είναι και τα παρακάτω τμήματα, των οποίων την αποκατάσταση των ζημιών έχει αναλάβει η ΔΕΣΕ Περιφέρειας Θεσσαλίας:
* Εθνική οδός από έξοδο Τυρνάβου – Μεσοχώρι - Γαλανόβρυση Ελασσόνα.
* Εθνική οδός Ελασσόνας μέχρι τα όρια Ν. Λάρισας - Πιερίας.
* Τμήμα από Α/Δ ΠΑΘΕ μέχρι Τύρναβο μέσω Γυρτώνης-Μαυρολίθου-Βρυοτόπου και Αμπελώνα.

Με δεδομένη την ολοσχερή οικονομική αδυναμία μας να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων ασφαλούς κυκλοφορίας του οδικού δικτύου του Νομού, που έχουν ήδη δημιουργηθεί από τις φθορές του ασφαλτικού οδοστρώματος και των ερεισμάτων κατά τη διάρκεια της χρήσης του ως εναλλακτικού δικτύου, επισημαίνουμε για άλλη μία φορά την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης της Νομαρχίας μας για όλες τις παραπάνω επεμβάσεις.