Skip to main content

Αλεξιάδης: Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ - Σχέδιο για τις 100 δόσεις

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε ο Αλεξιάδης - Τι είπε για 100 δόσεις και ελέγχους σε τουριστικές περιοχές - «Μεγάλη μάστιγα» οι διπλές ταμειακές

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να γίνει, ως φόρος, «δικαιότερος και πιο αναλογικός», επισήμανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Όπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, «με δεδομένη την οροφή των 2,65 δισ. στην εισπραξιμότητα του φόρου γίνονται συζητήσεις για αλλαγές στο εσωτερικό του», ενώ σημείωσε με νόημα ότι «το αίσθημα του δικαιότερου θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με μεταφορά ποσού από τον κύριο φόρο που αφορά σε όλα τα ακίνητα στον συμπληρωματικό».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2016 ώστε να εγγραφεί εισπρακτικά μέσα στο 2015, θέμα όμως το οποίο συζητείται με τους θεσμούς, ενώ τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές συμφωνηθούν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις για την εκκαθάριση του φόρου άμεσα και οι μεγαλύτερες αλλαγές να γίνουν το 2016.

Ο κ. Αλεξιάδης αναγώρισε ότι η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να προχωρήσει σε δύσκολες αποφάσεις, ότι δεν υπάρχει κλίμα ευτυχίας αλλά και ότι είναι σαφές ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση». «Όποιος έχει να καταθέσει ένα άλλο αφήγημα να το κάνει», σημείωσε.

Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η προσπάθεια στη διαπραγμάτευση και στην υλοποίηση της συμφωνίας εστιάζει πλέον στο να μη θιγεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ειδικά σε τομείς όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνίας με τους θεσμούς, ο ίδιος ανέφερε ότι έχει ενημέρωση για τα φορολογικά θέματα τα οποία λύνονται, με την ελληνική πλευρά να καταθέτει προτάσεις. Εκτίμησε, δε, πως γενικό κλίμα είναι ότι θα βρεθεί λύση.

Ερωτηθείς για την επιστροφή χρημάτων στις ελληνικές τράπεζες, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι οι επόμενες κινήσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας και με την κατέθεση νέων νομοσχεδίων, «το κλίμα θα γίνει πολύ καλύτερο για την οικονομία».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεργασία με άλλα κράτη αλλά και διεθνείς φορείς για τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Σχετικά με το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων και το κατά πόσο θα προκύψουν αλλαγές, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι «με ρεαλισμό και ευαισθησία γίνεται η προσέγγιση του θέματος στις εν εξελίξει συζητήσεις με τους θεσμούς, για τους εκπροσώπους των οποίων είπε ότι έχουν εικόνα της ελληνικής οικονομίας πολύ καλύτερη από πολλούς πολιτικούς ή οικονομικούς παράγοντες».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση έχει λήξει και δεν μπορεί κάποιος να ενταχθεί τώρα ενώ μόλις περάσει το στάδιο της συμφωνίας ή και σε αυτό καθ' αυτό θα εξεταστούν τρόποι ενίσχυσής της.

Σκοπός είναι είπε να διατηρηθεί η ροή εσόδων, παραδεχόμενος ότι η οικονομική πραγματικότητα την έχει μεταβάλλει πλέον και πως είναι υπαρκτά προβλήματα ρευστότητας και φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Όπως τόνισε θα αναζητηθούν τρόποι ώστε να μην συμπέσει η υποχρέωση πληρωμής όλων των υποχρεώσεων σε διάστημα 4-5 μηνών.

Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους, ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε και σε συνεργασία με το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του υπουργείο ενεργοποιήθηκε ο μικρός αριθμός των υπαλλήλων και ήδη διενεργήθηκαν οι πρώτοι έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα.

Ανέφερε μάλιστα πιο συγκεκριμένα έλεγχο από 600 υπαλλήλους σε 1.600 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα που αποκάλυψαν παραβατικότητα σε ποσοστό χαμηλότερο του 25%, με την διαβεβαίωση ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι δεν ξεκινούν από τις μικρές επιχειρήσεις αλλά από τα πολύ ακριβά ξενοδοχεία και τους χώρους διασκέδασης επεκτεινόμενοι όμως εν συνεχεία "στους πάντες".

Επιπροσθέτως, προειδοποίησε ότι για τα λίγα φαινόμενα άρνησης ελέγχου όλοι θα πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επιδίωξη του υπουργείου να κλείνει τις εφορίες κάποιες μέρες την εβδομάδα ώστε οι εφοριακοί να μπορούν να κάνουν ελέγχους σε τουριστικές περιοχές ή και εσωτερικές εργασίες που λόγω παρουσίας κόσμου δεν είναι εφικτό να γίνουν. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι σε έκτακτες περιπτώσεις τα τμήματα θα είναι σε λειτουργία για τον πολίτη.

Είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι σε μια εφορία όπως της Σαντορίνης, θα μπορούσαν οι εφοριακοί να δουλέψουν για το κοινό τις δυο από τις πέντε μέρες της εβδομάδας ενώ έκανε ξεκάθαρα λόγο για ανάγκη εξοικονόμησης προσωπικού ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα στις μεγάλες υποθέσεις.

Χαρακτήρισε, τέλος, «μεγάλη μάστιγα» τις διπλές ταμειακές αλλά και τους παράλληλους μηχανισμούς που είχαν στηθεί με ειδικά software, υποστηρίζοντας ότι το ΥΠΟΙΚ δεν στοχεύει μόνο στην επιχείρηση, αλλά και σε όσουν την βοήθησαν να φτιάξει τέτοια συστήματα, ενώ επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης πιο αυστηρού θεσμικού πλαισίου με δημοσιοποίηση των ονομάτων τόσο των παραβατών, αλλά και όσων συνεργάστηκαν μαζί τους.