Skip to main content

Αμετακίνητος ο Βίκτορ Όρμπαν για Ουκρανία: Εμποδίζει τη χορήγηση βοήθειας προς το Κίεβο

Ο Όρμπαν δήλωσε σήμερα στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι αναγκάσθηκε να μπλοκάρει το πακέτο αρωγής προς την Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επέμεινε σήμερα στην απόφασή του να ασκήσει βέτο στο ύψους 50 δισ. ευρώ πακέτο αρωγής της ΕΕ προς την Ουκρανία και δήλωσε πως εξακολουθεί να μπορεί να σταματήσει την ένταξη του Κιέβου στον ευρωπαϊκό συνασπισμό ακόμη και αφού οι ενταξιακές συνομιλίες έλαβαν το πράσινο φως.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέκαμψαν τις αντιρρήσεις του Όρμπαν κάνοντάς τον να βγει από την αίθουσα ενώ αυτοί προχωρούσαν στο ιστορικό βήμα να συμφωνήσουν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την εμπόλεμη χώρα.

Ωστόσο δεν μπορούσαν να υπερβούν την αντίσταση του Όρμπαν -ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Ρωσία– σε μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ ώστε να διοχετευθεί ζωτικής σημασίας οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και να παρασχεθούν περισσότερα μετρητά σε άλλες προτεραιότητες της ΕΕ, όπως η διαχείριση της μετανάστευσης.

Ο Όρμπαν δήλωσε σήμερα στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι αναγκάσθηκε να μπλοκάρει το πακέτο αρωγής προς την Ουκρανία -τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου πολυετούς προϋπολογισμού- για να εξασφαλίσει ότι η Ουγγαρία θα λάβει τα κεφάλαια που θέλει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

«Ανέκαθεν έλεγα πως, αν κάποιος θέλει να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό -και αυτοί το θέλουν-, τότε είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την Ουγγαρία να ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να πάρει αυτά που δικαιούται. Όχι τα μισά, όχι το ένα τέταρτο», δήλωσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ τερμάτισαν τις συνομιλίες για το οικονομικό πακέτο, κάτι για το οποίο απαιτείται ομοφωνία, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν ξανά τον Ιανουάριο, με κάποιους να εκφράζουν αισιοδοξία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί τότε μια συμφωνία.

Αν αυτό δεν συμβεί, τα κράτη-μέλη θα μπορούσαν επίσης να παράσχουν βοήθεια μεμονωμένα ή να συνάψουν χωριστές συμφωνίες.

Όσο για την απόφαση να αρχίσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία, η οποία χαιρετίσθηκε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως μια νίκη για την Ουκρανία και την Ευρώπη, ο Ορμπάν υπογράμμισε πως οι συνομιλίες θα είναι πολύ μακρές – και η Ουγγαρία εξακολουθεί να μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αργότερα.

«Αυτή είναι μια κακή απόφαση», υποστήριξε ο εθνικιστής Ούγγρος ηγέτης. «Η Ουγγαρία δεν φέρει ευθύνη γι’ αυτό, μπορούμε να σταματήσουμε αργότερα αυτή τη διαδικασία και, αν χρειαστεί, θα πατήσουμε φρένο και η τελική απόφαση θα ληφθεί από το ουγγρικό κοινοβούλιο».