Skip to main content

Άναψε φωτιές η τροπολογία για τους μετανάστες - Αντίδραση Σαμαρά, τι απαντά η κυβέρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητεί την απόσυρση της τροπολογίας - Τι είπαν Γεωργιάδης, Μαρινάκης

Φωτιές άναψε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης με την οποία προβλέπεται ότι οι μετανάστες τρίτων χωρών που διέμεναν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2023 στη χώρα μας εδώ και 3 χρόνια, θα έχουν πλέον το δικαίωμα πάρουν νόμιμη άδεια διαμονής από τη Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Όπως τονίστηκε από το υπουργείο, η τροπολογία βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας. Η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται και θα ανακαλείται όταν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση.

Άμεση αντίδραση Σαμαρά: Να αποσυρθεί

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε κάθετος σχετικά με την τροπολογία, τονίζοντας πως με αυτήν «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών» και καλεί παράλληλα σε απόσυρσή της.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!

Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική! Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου!

Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ…

Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Υπουργείο Εργασίας: Η τροπολογία βάζει τάξη στην αταξία

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας τονίζει πως η τροπολογία έρχεται να βάλει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω ρύθμιση:

- Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023 υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

- Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.

Η ρύθμιση αφορά περίπου 30.000 δικαιούχους σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας: «Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης».

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θα αντιδικήσω με τον Αντώνη Σαμαρά

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να αντιδικήσω με τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πόλος έλξης λαθρομεταναστών» και συμπλήρωσε πως η τροπολογία «αφορά σε μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, έχουν λευκό ποινικό μητρώο και βάσει αυτής δεν μπορεί ο οφελούμενος να φέρει την οικογένειά του στην Ελλάδα, παρά μόνο αν είναι ήδη εδώ».

Μιλώντας στον Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διαβεβαίωσε επίσης: «Κάνουμε το εντελώς αντίθετο. Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, είναι μια διάταξη που δίνει το δικαίωμα σε όσους βρίσκονται εδώ τρία χρόνια, με βεβαίωση, να πάρουν άδεια διαμονής εργασίας η οποία λήγει αν σταματήσει να δουλεύει. Η ρύθμιση δεν είναι για πάντα. Είναι για μέχρι 28.000 άτομα. Το σημαντικό που λέμε και ισχύει είναι πως η λήψη άδειας δίνεται στα 7 χρόνια».